Ana Debelić

 Screenshot: Instagram
NAJLJEPŠA VIJEST

Ponajbolja hrvatska igračica je trudna: ‘Bilo mi je malo stresno kad sam to morala reći u klubu‘

Ana Debelić zbog trudnoće neko vrijeme neće biti na raspolaganju izborniku Nenadu Šoštariću
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. travanj 2023. 21:40

Hrvatska je na okupu, čekaju nas kvalifikacije za SP protiv Slovačke, u petak u Šali i sljedeću srijedu u Slavonskom Brodu. Uvijek kada ne dođe igračica koja je dvaput proglašena najboljom hrvatskom igračicom posljednjih godina, to znači hendikep.

No, u ovom slučaju Ana Debelić ne izostaje zbog ozljede, nego zbog činjenice da je u drugom stanju. I nije hendikep samo za Hrvatsku, nego i za njen norveški klub Kristiansand koji je dvostruki uzastopni prvak Europe. No, tu treba dodati da je uz Anu u Norveškoj u Vipersu i Katarina Ježić koja je nedavno došlo i vrlo dobro se uklopila u ekipu. Kata je dio našeg najjačeg tandema u reprezentaciju i predvodit će Hrvatsku i protiv Slovačke.

A kako sve to izgleda iz perspektive Ane Debelić?

- Meni super. Malo mi se život promijenio, što nekad nakon dugog non-stop igranja i treniranja nije loše. No, dan je ispunjen, uspijevam malo i trčati. Tu sam u Norveškoj.

image

Ana Debelić

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Termin je...

- Početak rujna.

Vidimo vijesti da se rukometašice u Norveškoj vraćaju na teren nakon tri tjedna poslije poroda, to zvuči gotovo nevjerojatno?

- Da, oni su taj mentalni sklop da ništa nije čudno. Sada se vratila Kamila Herrem, prije nje i Heidi Loke. Kod mene mislim neće biti taj slučaj, tri mjeseca je recimo tu negdje.

Taman do SP kojem je Norveška domaćin?

- Ne znam, to mi izgleda prerano, realnije je iza Nove godine, no vidjet ćemo sve, važno je i kako ću se osjećati i koliko ću moći.

Neće vas biti u reprezentaciji nakon jako dugo vremena?

- Zbog lijepog razloga pa je lakše. Moram priznati da mi je bilo malo stresno kada sam to morala reći u klubu, ali oni su sjajni po tom pitanju, oni su ovdje svjesni svega i puno ljepše to prihvaćaju.

I izbornika Nenada Šoštarića ste iznenadili.

- Znam i drago mi je bilo da je Šoka bio sretan, da je čestitao i sve OK.

Poziciju zatvara i u klubu i u reprezentaciji Katarina Ježić.

- Drago mi je zbog nje da je došla i nadam se da ćemo ići na Final Four u Budimpeštu braniti naslov, to bi bilo lijepo... U reprezentaciji su ona i Sara Šenvald, mislim da će biti dobro. Uvijek je lakše kada smo tri i trenirati, ali Šoka zna najbolje što i kako. Ja se nadam da će mene pozvati kada prođe trudnoća.

Što kažu cure, čujete li se?

- Naravno, drago im je i ja im držim fige.

Imat će veliki posao protiv Slovačke, makar na papiru tako ne izgleda?

- Kada kažete Slovačka onda ispadne nisu bile puno na velikim natjecanjima, nisu baš nešto, ali mislim da to treba dobro i s oprezom primiti na znanje. Znate, nije bilo ni sa Švicarskom, ni s Ukrajinom drugačije, pa smo imali cirkus, morali se spašavati. Trebamo se jako dobro pripremiti i tehnički i taktički za utakmicu. I igrati 120 minuta koliko traje.

Cilj je doći do Olimpijskih igara u Parizu.

- To je i moja ogromna želja, ali koliko je realno vidjet ćemo kako će se otvoriti situacija, ždrijeb. Mi uvijek filozofiramo nešto pa sami sebe pobijedimo. Da ciklus da završimo s Parizom bilo bi fantastično i mislim da je sve na nama... Ne možemo reći da smo mi neki favorit za odlazak na OI, jer danas ima jako dobrih selekcija, a osim Norveške i Francuske malo tko to može reći da ja siguran u prolaz. Voljela bih otići, jer mislim da je to kruna sportske karijere.

Vipers dobro stoji, makar ulaz u sezonu nije bio briljantan nakon europskog naslova?

- Imali smo gore - dolje, neke utakmice smo i gubile, ali smo na kraju završili kako smo htjeli. Direktno u četvrtfinalu Lige prvakinja. Čekamo sada taj Rapid Bukurešt, tamo će biti puna dvorana, neće biti lako igrati. Ali, ako hoćeš ići na Final Four, moraš moći sve pobijediti. U ligi dobro stojimo, prvi puta u povijesti imamo ove sezone učinak 22/22, prošle godine smo imali jedan egal, sada sve pobjede.

Konkurencija u Ligi prvakinja je žestoka, ali se favoriti se ipak na kraju pokažu takvima?

- Da, Liga prvakinja je natjecanje u kojem možeš izgubiti od svakoga, u kojem se svaka crna rupa kažnjava jer su protivnice ekipe koje to znaju i mogu iskoristiti svojom kvalitetom. Metz ima super ekipu, makar je imao lakšu skupinu pa se to možda još ne vidi. Györ se uvijek muči kroz sezonu i naraste do kraja, jer kada dobiješ Ferencvaros prije neki dan 10 razlike, to nešto znači... Bratseth se vraća nakon trudnoće, još neke tako da mislim da će biti iznimno jaki. Naravno, tu je i Esbjerg koji je ove sezone bitno narastao. Bit će zanimljivo. Voljela bih otići u Budimpeštu i ove godine kao navijačica bodriti cure.

A mi bismo svi voljeli da se, uz dobre vijesti iz Norveške, što prije vrati i pomogne reprezentaciji na putu ka ostvarenja glavnog cilja - plasmanu u kvalifikacije za OI u Parizu. Ponovit ćemo, u kvalifikacije idu četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva. Koliko je to teško, vidjeli smo kod muških u siječnju u Švedskoj, jer do siječnja stojimo u redu i nadamo se prilici koju u Jönköpingu i Malmöu nismo izborili.

Vipers lovi rekord

U četvrtfinalu Lige prvakinja (prve utakmice 29. i 30 travnja, uzvrati tjedan kasnije) igrat će: Rapid - Viper Kristiansand, Ferencvaros – Metz, Esbjerg - CSM Bukurešt i Odense - Györ. Dakle, u igri su po dva kluba iz Danske, Mađarske i Rumunjske, te po jedan iz Norveške i Francuske.

Klupska kvaliteta je koncentrirana u najboljim europskim ligama. Pobjednici četvrtfinala igrat će na Final Fouru u Budimpešti 3. i 4. lipnja.

Dvostruki uzastopni europski naslov brani Vipers iz Kristiansanda za koji, uz Anu Debelić, igra Katarina Ježić. Vipers lovi treći europski naslov u nizu, što nikad nikome otkad se Liga prvakinja igra pod EHF-om nije pošlo za rukom. Nekad davno, u dva navrata legendarni Spartak iz Kijeva je bio prvak Europe, dvaput po četiri puta uzastopno. (drp)

Linker
14. travanj 2024 21:38