Slovenke su danas bile previsoka prepreka

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF
REZULTATSKA KATASTROFA

Potpuni potop Hrvatske u Ljubljani! Kraljice šoka nestale s terena u drugom dijelu, Slovenke slave

Do odlaska u svlačionice još kako-tako, ali kasnije - nikako. Ovo valja što prije zaboraviti...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. studeni 2022. 19:29

SLOVENIJA - HRVATSKA 26:18 (13:12)

LJUBLJANA Arena Stožice. Gledatelja 4.000. Suci: Metalari i Nikolovski (Makedonija)

SLOVENIJA: Zec, Pandžić (11), Vojnović (1); Klemenčić 3, Novak 1 (1), Gros 7 (2), Omoregie 2, Žabjek, Stanko 1, Mavsar 4, Ljepoja 5, Zulić 1, Varagić 1, Lazović, Svetik, Gomilar. Izbornik Dragan Adžić

HRVATSKA: Kapitanović, Pijević (11); P. Posavec 1, Krsnik, S. Posavec 2, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 1, Japundža 1, Pavlović 2 (1), Burić, Šimara 2, Debelić 3, Pavlović, Petika, Blažević 5 (1), Prkačin 1. Izbornik Nenad Šoštarić

SEDMERCI: Slovenija 6 (3), Hrvatska 3 (2)

ISKLJUČENJA: Slovenija 4 minute (Klemenčić 38, Zulić 57), Hrvatska 4 minute (Ježić 24, Debelić 43)

Hrvatska je izgubila od Slovenije na staru drugog kruga i smanjila svoje prilike za uspješan nastavak Eura. Nismo mogli protiv sebe, a kamo li protiv Slovenije i sudaca. To tako obično biva. Ništa neočekivano se nije dogodilo. Slovenija je zasluženo slavila.

Na startu drugog kruga čekala nas je Slovenija, koja naravno ni po čemu osim po domaćem terenu nije bila favorit. Dvaput smo ih dobili u pripremama i to je bila dobra polazna točka, naravno pod uvjetom da se posao napravi kako treba.

image
VORANC VOGEL/DELO Cropix

Početak utakmice bio je klasični primjer kako se ne smije i kako se gube ovakve utakmice. Slovenija je ni kriva ni dužna krenula sa prednošću od 4:0 i to je izgledalo jako loše po nas. Zašto klasično? Pa zato što je Prkačin napravila glupost u napadu, izgubila loptu bez veze, zato što je Paula Posavec promašila totalni zicer, a onda su na sve to suci koji su Sloveniji u prvom dijelu dali barem pet čistih lopti zaboravili suditi guranje u leđa Debelić, pa šut iz potpunog faula Valentine Blažević. I Slovenija je sve to naplatila sa 4:0 nakon čega je Šoštarić morao zvati time–out.

Onda smo se počeli vraćati, napad se s Valentinom Blažević uozbiljio i prestao raditi gluposti. Malo nam je obrana štekala, jer si Slovenke s dva projektila Ane Gros, pa dva gola iza leđa Ježić s crte (Ljepoja) držale kontrolu. No, Tea Pijević je bila dobre volje i prava je šteta da malo bolje nismo naplatili njene obrane, posebno kada je u prvoj akciji ulovila živu loptu.

image
VORANC VOGEL/DELO Cropix

Klasično je igrala Hrvatska, počela sa Prkačin i Debelić u sredini, za obranu je ulazila Ježić, za napad Blažević. Onda je Prkačin zaredala s greškama i promašajima i svojom mekanom igrom, pa je aktivirana Petika. A s Pijević u obrani i Blažević u napadu došli smo na 7:7 u 14. minuti nakon čega je Adžić zvao time out. Poveli smo četiri minute kasnije, imali priliku otići na dva i više golova razlike, ali priliku zbog lošeg napada nismo iskoristili i na kraju je Slovenija ni kriva ni dužna na poluvrijeme otišla sa plus 1. Naravno da je sudački kriterij bio drugačiji kada se utakmica vrtjela u egalu i kada smo mi vodili, Šoštarić je nekoliko puta s razlogom protestirao, ali tu ništa ne pomaže. Jednostavno, prednost domaćeg terena u ovakvim utakmica je nešto s čime se moraš znati nositi. A iskreno, da smo toliko griješili recimo protiv Norveške, već bi u prvom poluvremenu bili na -10, tako da smo morali prvo pogledati sebe, makar je bilo razloga i za drugačije.

Drugi dio smo počeli sa 0:2, promašivali smo sve i svašta, ispogađali Amru Pandžić na golu Slovenije -2, suci su naravno žmirili na sve što su mogli zažmiriti i stalno smo bili u minusu, a tako je najteže igrati, pa kada je Ljepoja zabila za 17:13 vodstvo Slovenije Šoštarić je to morao zaustaviti.

Pokušao je Šoštarić popravljati napad s Katarinom Pavlović, smiriti ga sa Stelom Posavec uz Blažević, ali ništa nije pomagalo. Sloveniji su se vraćale lopte, igrale su kako je prednost rasla sve bolje i bile sve sigurnije. Hrvatska je tonula sve dublje, Šoštarić je na -7 pokušao zaustaviti strmoglavi pad, a na semaforu je bilo 20:13 za domaće. Ako smo u jednom dijelu prvog poluvremena izgledali OK, sada nije valjalo ništa, čak ni obrana koja nas je nosila.

image
VORANC VOGEL/DELO Cropix

Treba se reći da Dragan Adžić očekivano dupliranjem u obrani zatvorio Valentinu Blažević na koju se bazirao nakon prvih 30 minuta. I Hrvatska je mijenjala obranu na 5-1 sa Stelom Posavec, na gol je došla Kapitanović, nešto smo morali pokušati. Ali, ništa nije išlo od ruke.

Slovenija je igrala mirnu završnicu s velikim plusom i baš je to stvar koju su mogli poželjeti u ovakvoj utakmici. Radi se o dobroj, ali ne vrhunskoj ekipi, a to što smo mi izgledali loše je naš problem. Minus osam golova na kraju sve govori.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Erin Novak iz sedmerca za 17:26, a onda Debelič za konačnih 18:26. Ogroman, baš težak poraz hrvatskih rukometašica.

59‘ Nismo zabili niti iz sedmerca, vratnicu je pogodila Pavlović...

58‘ Zabila je sada još jednom Ljepoja za 17:25, samo je pitanje s kolikom će razlikom Slovenke ovdje uzeti veliku pobjedu i važne bodove u skupini.

57‘ Isključenje za Sloveniju, van mora Nina Zulič. Ali, na njihovoj klupi već traje slavlje. Šimara zabija za 17:24.

56‘ Još jednom Mavsar za 16:24. Slutimo katastrofu u rezultatskom smislu na samom kraju dvoboja.

54‘ Prvi gol danas Andree Šimare, realizirala je kontru za 16:22. Nema tu puno vremena do kraja. Tim više što je na drugoj strani zabila Klemenčič.

53‘ Griješi Pavlović, ne prolazi lopta na crtu... Deseta naša izgubljena lopta večeras. Zove sada minutu odmora slovenski izbornik Adžić.

52‘ Pavlović sada preuzima potpunu odgovornost, nema pogotka... Ide to van, 15:22 je, Hrvatskoj prijeti težak poraz...

51‘ Gros zabija za 15:22. Njen sedmi pogodak, ovo je bilo na individualnu kvalitetu...

50‘ Na našim vratima sada je Kapitanović, no niti ona nije mogla obraniti šut Stanko za 14:21. Prvi njen gol večeras. Uzvraća Katarina Pavlović, konačno smo povezali golove iz dva napada.

49‘ Slovenke ne popuštaju u obrani. A onda konačno, Stela Posavec zabija prvi pogodak iz igre u drugom poiuvremenu, drugi uopće.

48‘ Odakle je sada ovo ušlo... Tamara Mavsar za 13:20. Nikako da krene, a sada novi timeout Nenada Šoštarića.

47‘ Ljepoja sada zabija za 13:19. Nema Hrvatske nigdje, kola već odavno idu nizbrdo... Nema pogotka ni Pavlović, opet smo prodali, bacili loptu u bunar... Slovenska vrata pobjede širom su otvorena.

46‘ Nema pogotka Gros, ali ima sedmerca iz kojeg neće pogoditi Stanko. Gađa vratnicu, ali lopta se nevjerojatno odbija Slovenkama.

45‘ Kakav prolazak Ane Gros. Prošla je kroz koridor u našoj obrani. Lomi se utakmica... Sada je 13:18. A onda i radimo faul u napadu...

44‘ Nije zabila ni Pavlović, no lopta se odbila Hrvatskoj... Osam minuta bez gola, samo jedan iz sedmerca u drugom poluvremenu, igračica manje u ovim trenucima, a onda i promašaj Blažević...

43‘ Sedmerac je iznudila Omoregie, dvije minute isključenja za Anu Debelić. Iz penala Gros pogađa gredu... Rijetko griješi, no sada nije zabila.

42‘ Nova obrana Pandžić, ovoga puta Petiki... Nikako da zabijemo taj gol iz igre... Ništa ne prolazi. U obrani, Pijevič je skinula težak šut Gros, no Slovenke imaju novi napad.

41‘ Prodali smo loptu, a onda je Ljepoja pogodila za 13:17. Nenad Šoštarič opet je zvao minutu odmora, Hrvatska još nije zabila gol iz igre u drugom poluvremenu.

40‘ Nije Hrvatska iskoristila igračicu više, dapače, sada je 13:16 nakon pogotka Omoregie kroz rupu u našoj obrani.

39‘ Slovenke će sada igrati bez vratarke, a krasna obrana Pijević, nije joj zabila Omoregie. Pijević i njena prva obrana u drugom dijelu. No, Japundža ne zabija, Pandžić brani s krila, njena sedma obrana.

38‘ Ne pogađa Mavsar, još jednom su Slovenke imale podignute sudačke ruke. Evo sada i slovenskog isključenja, morat će van Klemenčič. Nismo zabili, Pandžić je obranila, a onda je spasila i greda, ostat će 13:15.

37‘ Katarina Pavlović zabija za 13:15, prvi puta danas. Branka Zec na slovenskim vratima nije imala šanse. Klemenčič s druge strane ne pogađa zicer, ali lopta se odbija Slovenkama...

36‘ Gros nije zabila pod prijetnjom pasivnog napada, Hrvatska još uvijek traži svoj prvi pogodak u nastavku. Sada je Petika iznudila sedmerac za naše rukometašice, hoćemo li ga iskoristiti?

35‘ Zabijaju Slovenke za 12:15, zabija Zulič, a onda Pandžić još jednom brani Prkačin...

34‘ Težak udarac dobila je Dora Krsnik, pogodila ju je Ana Gros laktom u lice... Ušli su i liječnici, nije bilo namjere, ide Krsnik na kratak predah..

33‘ Nismo zabili s krila, Japundži brani Pandžić, no lopta se odbila u aut za našu reprezentaciju. nije zabila ni Debelić s crte...

32‘ Sedmerac će sada imati Slovenke, obrana iz prostora Ježić... Ide na vrata Ivana Kapitanović, no Ana Gros zabija za 12:14.

31‘ Hrvatska je imala prvi napad u nastavku i nije ga iskoristila, Prkačin je promašila vrata...

POLUVRIJEME: Još jedna naša izgubljena lopta, a onda zabija Klemenčić za 12:13. Posljednji hrvatski napad nismo dobro započeli, a onda Blažević ne pogađa... Ostaje plus 1 za Sloveniju. Pet pogodaka Valentne Blažević, osam obrana Tee Pijević...

29‘ Slovenke gađaju gredu, lopta im se vraća u ruke pa sjajno zabija Barbara Lazović za 12:12.

28‘ Pogodak Stele Posavec, prvi danas za 12:11. Lijepo se izborila za ovaj gol...

27‘ Omoregie puca iz teške situacije i iznuđuje sedmerac u kontaktu s Petikom koja je također dobila udarac... No, Gros zabija svoj četvrti pogodak danas za 11:11.

26‘ Nova sjajna obrana Pijević! Nije sada zabila niti Tjaša Stanko, već osma HR obrana danas. Vratila se isključena Ježić, a Japundža zabija za vodstvo 11:10.

25‘ Nema gola, Mavsar nije pogodila, a Hrvatska s igračicom manje ne pogađa, Blažević iskosa gađa preko gola. No, osvojili smo loptu, pa je još brže izgubili...

24‘ Prvo isključenje danas za Hrvatsku, van na dvije minute mora Katarina Ježić, bit će i sedmerac za Sloveniju...

22‘ Sjajna obrana Tee Pijević, šesta već danas. Simultanka Valentine Blažević se nastavlja. No, nakon promašaja Mavsar je realizirala kontru za 10:10.

21‘ Zabija Klemenčič s crte za 9:9, nismo uspjeli obraniti ovaj napad. Petika u našem napadu gađa u blok, ali iz nove šanse pogodit će Blažević za 10:9.

20‘ Obrana Pandžić! Blažević je bila oči u oči s njome, ali slovenska vratarka brani težak šut.

19‘ Omoregie nije uspjela zabitu, po pet izgubljenih lopti s obje strane, a onda i hrvatsko vodstvo! Valentina Blažević zabila je već svoj 4. pogodak.

18‘ Blažević iz solo-akcije izjednačuje na 8:8, a onda Zulič puca pored gola. Imamo novu šansu za preuzimanje vodstva. No, promašuje Prkačin.

17‘ Varagić zabija s krila za 7:8, kaznile su Slovenke naš promašaj u prethodnom napadu.

16‘ Prošla je Nina Zulič, ali Pijević joj brani. A onda Blažević puca preko gola, nismo poveli, makar smo imali priliku...

15‘ Nismo realizirali napad za izjednačenje, ali onda je obranila Pijević pa smo ipak preko Paule Posavec poravnali na 7:7. Bilo je 0:4 na otvaranju... Evo i slovenskog timeouta, zvao ga je izbornik Dragan Adžić.

13‘ Drugi gol Ljepoje večeras, ali sjajan pas dala joj je Stanko... 5:7 ima Slovenija. Potom uzvraća hrvatska kružna napadačica Debelić.

12‘ Evo sada Hrvatske na minus jedan, prvi pogodak zabila je kapetanica Katarina Ježić.

11‘ Dva brza pogotka, najprije Tjaša Stanko kod Slovenije, a onda i Ana Debelić za 4:6.

10‘ Težak šut i lijep pogodak s devet metara Valentine Blažević. Smanjili smo na 3:5. Ubrzo smo i osvojili loptu, no Prkačin nije zabila.

9‘ Pogodak za 2:4 zabila je Valentina Blažević, prepolovili smo slovenski zaostatak. No, jednostavnom akcijom Gros je proigrala Ljepoju koja postiže pogodak za 2:5.

8‘ Prvi hrvatski pogodak danas djelo je Kristine Prkačin. Potegnula je iz vana i zabila za 1:4. Potom pijević brani šut Omoregie, a hrvatska će reprezentacija sada imati i prvi sedmerac.

7‘ Već četvrta naša izgubljena lopta, a onda Omoregie zabija za 0:4. A Nenad Šoštarić već zove minutu odmora. Mogu li se naše igračice probuditi?

5‘ Nije prošlo slovensko dodavanje na crtu, ukrale su Slovenke loptu i onda Mavsar zabija iz kontre za 0:3.

4‘ Šut Kristine Prkačin odsjeo je na gredi, već treći naš nerealizirani napad danas. Ali, ukrali smo loptu i došli u kontru koju nije realizirala Paula Posavec. Lijepa obrana Pandžić.

3‘ Prva obrana slovenske vratarke Pandžić, a onda ponovno Gros za 0:2.

2‘ Ana Gros zabija prvi pogodak danas, najbolji strijelac Lige prvaka otvorio je svoj "račun" danas. Ovo je bio neobranjiv šut.

2‘ Prva obrana Tee Pijević, ali bacila je loptu prebrzo u kontru koju napadačice nisu mogle uloviti.

18.00 Susret u ljubljanskim Stožicama upravo je krenuo.

Linker
14. travanj 2024 08:55