Matej Hrstić u dresu Limogesa

 LIA MANCINI/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Lia Mancini/panoramic/Bestimage/Profimedia
HRVATSKA KOLONIJA

Povratnik u hrvatsku reprezentaciju: ‘Uz Entrreriosa sam postao bolji igrač, a sada je cilj Europa‘

Ljubušak na lijevom vanjskom je nakon gotovo pet godina u Zagrebu u siječnju 2022. preselio u Limoges
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. lipanj 2023. 09:35

Francuska liga je, uz Njemačku, najjača u Europi. U toj Francuskoj ligi igra Limoges. Klub iz grada poznatijeg po košarci, prije godinu dana je ušao u rukometnu priču i odmah u startu pokazao velike ambicije. Sačuvali su prvoligaški status, budžet koji su podigli pokazao se isplativim i njihov rast u idućim sezonama se nastavlja. U dresu Limogesa jako dobru sezonu imao je bivši igrač PPD Zagreba, Lubušak Matej Hrstić. Tisuću puta dokazana stvar da se radi o igraču super zahvalnom za momčad, pokazala se i u Limogesu koji je na čvrste noge postavio nekad sjajni španjolski reprezentativac, igrač velikog Ciudad Reala, Alberto Entrrerios.


- Mlad klub, ali sa konkretnim ambicijama i jako dobrim radom s Albertom Entrreiosom od kojeg sam jako puno naučio. Ambicija u početku je bila opstati, to smo uspjeli na poprilično uvjerljiv način i sada u drugoj sezoni otišli korak dalje do desetog mjesta, s tim da imamo bodova kao sedmi. I gledamo dalje. Cilj nam je u godinama koje dolaze doći do europskog nastupa, recimo kroz dvije ili tri godine, nakon toga pokušati izboriti i mjesto za Ligu prvaka. To je sada nemoguće u ligi u kojoj su PSG, Nantes, Montpellier, ali ja mogu reći da smo mi bili dobri, da smo doma ove sezone dobili Nantes i Chambery, koji su izborili Europu te smo pokazali da s nama nikome nije lako.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Ugovor još godinu dana

Imate jako dobru momčad...
- Imamo, tu su Egipćanin Seif Elderaa, na krilima Gajić i Angel Fernandez, na golu nam je bio Genty, tu je bio Dolenec, pa naš Kušan... Dogodine ćemo se pojačati, doći će nam dva domaća igrača, naš Dino Slavić, doći će nam srednjak Bidasoe, Azkue i Ukrajinac Turčenko iz Motor Zaporožja, koji je bio ponajbolji strijelac Europske lige. Rastemo, gradimo momčad i mogu samo pohvaliti kako sve to izgleda. Ja sam tamo još godinu dana, možda se to i produži, uglavnom dobro je.


Hrstić je u prošloj sezoni odigrao 29 od 30 utakmica u ligi i zabio 56 golova, uz 23 asistencije. Kako je radisti s Albertom Entrreriosom?
- Počeo me koristiti na na srednjem beku, igram i lijevog kao inače, u obrani pokrivam sve, najviše igram prednjem, što je novost. Detalji su jako važni kod Alberta, na njih polaže puno i makar ti se puno puta događa da misliš da to nije važno, baš je suprotno, ali toga postaneš svjestan tek na utakmici. Mislim da sam napredovao u svakom pogledu u Francuskoj i drago mi je da nastavljamo.


Kako ide francuski s hercegovačkim naglaskom?
- Dobro, sve bolje.


Kako to da vas je Entrrerios pustio u reprezentaciju unatoč tome što je klub mogao reći “ne” u ovoj situaciji?
- Razgovarali smo i on je rekao reprezentacija je to, velika čast i ako želite ići možete slobodno, imali ste dosta odmora da vam neće biti problem to odraditi.

Limogesu trebamo zahvaliti

Svaka čast na razmišljanju, i Limogesu i Entrreriosu. Hrstića, srebrnog s Eura prije tri godine, pak dugo nije u reprezentaciji?
- Posljednji puta sam bio na kvalifikacijama za OI, koje su se igrale u Montpellieru. Izbornik Horvat me nakon toga nije zvao, ali poštujem, makar mi je bilo žao zbog toga. Razgovarao sam s novim izbornikom Perkovcom, rekao mi je očekivanja i vjerujem da će to biti jako dobro - zaključio je Matej Hrstić.


Zanimljiv nam je taj Limoges, jer ćemo sljedeće sezone tamo imati tri igrača - Hrstića, Kušana i Slavića. Činjenica da su u tako jakom okruženju može nam donijeti puno više nego što očekujemo. Dodat ćemo samo da je Tomislav Kušan, s kojim je Hrstić suigrač lani u Limogesu odigrao svih 30 utakmica u ligi i zabio čak 84 gola. Kušan je na početku mandata Hrvoja Horvata trebao biti osvježenje, ali ga je prvo ozljeda udaljila od reprezentacije, nakon toga više nije dobio priliku. Sada je ponovo tu, kao i Hrstić. Bez dobrog posla Alberta Entrreriosa to ne bi bilo moguće. Zato treba reći i hvala Limogesu.

Linker
02. svibanj 2024 13:54