Ivica Obrvan

 HRS
IVICA OBRVAN

Predstavljen novi izbornik hrvatskih rukometašica: ‘Možemo ostvariti ciljeve, a bit će jedna promjena u stožeru‘

‘Imamo zdravstvene problema sa četiri igračice, među njima je kapetanica Katarina Ježić‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. studeni 2023. 13:18

Ženska rukometna reprezentacija nakon posljednje akcije sa Grčkom i BiH u kvalifikacijama za Euro 2024. pretrpjela je promjene. Dosadašnji izbornik i trener Lokomotive Nenad Šoštarić preselio je u muški rukomet na klupu Zagreba, dok je na njegovo mjesto došao aktualni trener Podravke Ivica Obrvan koji je do prije tri mjeseca, suprotno Šoštariću, bio potpuno u muškom rukometu.

Sada reprezentaciju čeka akcija za koju se pripremala cijelo razdoblje Šoštarićevog mandata, pokušaj da se domogne nastupa na Olimpijskim Igrama u Parizu 2024. To bi za rukometašice bio drugi olimpijski nastup nakon Londona 2012. kada su misiju završile u četvrtfinalu. Za taj plasman u Pariz treba nam puno dobrog rukometa i malo sreće, jer na sljedećem SP koje je za manje od mjeseca dana, za nas u Švedskoj, moramo biti među prvih osam reprezentacija ili se nadati nekoj dobroj poziciji koja bi nam se poklopila za mogući prolaz u kvalifikacije, a kada bismo u njih došli, to bi sigurno bila šansa za Pariz. Za tu šansu na sljedećem SP u Švedskoj, plan je izboriti četvrtfinale, ali to je lakše reći nego ostvariti, a otprilike sažeto gledano to znači da bismo od vjerojatno tri susreta koja će nam biti ključ, dva morali dobiti, a dva od ta tri su Švedska, Mađarska i Crna Gora. Naravno, ni druge se protivnice ne smiju podcijeniti, što rukometašice dobro znaju, ali to je recimo cilj svima, pa i novom šefu Ivici Obrvanu koji je u utorak prvi puta u trenirci reprezentacije, nakon igračkih dana, sjeo pred medije.

- Tako je to u životu. Bio sam 20 i više godina u muškom rukometu, ali nikad ne možeš znati kuda će te put odvesti. U Podravki sam tri mjeseca, funkcionira sve jako dobro, i ja sam zadovoljan. Ako možemo pričati o prilagodbi sa muškog na ženski rukomet, reći ću ovako: to je isti sport, treninzi, nijanse se razlikuju ovisno i o igračicama koje imate. To što sam danas tu ne znači da me sutra put ponovo put ne može odvesti u drugom pravcu. Rekao sam, to je moj posao, to radim, od toga živim, i došao je poziv čelnika HRS-a i podrška ljudi u mom klubu koji me nisu sprečavali da radim na dvije funkcije.

Malo nas dijeli od okupljanja za SP, vas u Podravki utakmice sa Sponom za plasman u Europa Ligu?

- Da, obje će biti ne ovaj nego idući vikend u Koprivnici. A okupljanje reprezentacije bit će 20. studenog. Srećom reprezentacija je posložena u proteklom vremenu. U jednu ruku je to dobra istina, makar bih volio imamo malo više vremena, da polovimo sve što treba. Ovako će to biti dosta brzo. Popis od 35 igračica za SP je aktivan od ranije, ali moramo znati da su tu manje-više sve igračice koje bi bile na tom spisku kao i za okupljanje za akciju protiv Grčke i BiH u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Kakva je sada situacija?

- Imamo problema sa četiri igračice, zdravstvene probleme ima kapetanica Katarina Ježić koja bi trebala biti spremna, Valentina Blažević koja bi isto trebala biti OK, imamo problem s vratarkom Ivanom Kapitanović koja je procesu oporavka. Klara Birtić ima longetu na nešuterskoj ruci. Ono na što možemo utjecati je tjelesna priprema u sljedećem periodu, a ozljede su viša sila, pa ćemo vidjeti.

Još jedno bitno ime fali?

- Ana Debelić ne može participirati na ovom SP (op.a. nedavno je rodila).

Jeste li razgovarali s igračicama?

- Kontaktirao sam s ovima koje su problematične zbog ozljeda, ali zdravstveno stanje pripada ljudima koji su za to zaduženi. One koje ne budu 100 posto u stanju nositi teret, a nećemo imati vremena za liječenja i čekanja, morat ćemo reagirati. Još su dva tjedna za sva liječenja, ali ne bih se upuštao sada u te prognoze.

Imamo i promjene u stručnom stožeru?

- Promjena je jedna, pomoćnik će mi bi biti Antonio Pranjić umjesto Snježane Petike koja je bila sa Nenadom Šoštarićem. Ostalo ostaje isto.

Imamo i plan rada prema SP?

- Okupljanje u Zagrebu, pripremama u Poreču, uz njih Croatia Kup u Novigradu na kojem će nam protivnici biti Kongo i Crna Gora. Protivnici su ranije odabrani, da li bih uzeo Crnu Goru da sam mogao birati, razmislio bih, s obzirom da su nam one potencijalne protivnice na SP u borbi za cilj.

Što vam je HRS postavio kao cilj?

- Cilj na SP još nisam dobio, vidio sam cilj postavljen od medija. Ako zagrebemo u prošlost SP, vidjet ćemo da se sve može dogoditi, na prošlom SP nismo briljirali makar je to bila skoro ta ista reprezentacija. Osobno, ako bi Hrvatska izborila plasman među osam mislim da bismo svi skupa trebali biti zadovoljni. Svi mi vjerujemo da takav cilj možemo ostvariti i ja ću dati sve od sebe da se to dogodi. Imamo vrlo ozbiljne protivnice i u prvom krugu, a obranu je osnovno posložiti i biti konkurentni svima.

Pratite li protivnice, Mađarska je neki dan izgubila od Njemačke?

- Mi pričamo o drugom krugu, ali treba prvo proći prvi. Imamo ozbiljne protivnice i Švedsku i Senegal. Mađarska je dobra reprezentacija, naš potencijalni protivnik u nastavku, znamo da su igrale s Njemačkom, imamo uvid u to. Sada nam je rekao bih samo važno da budemo spremni za Senegal koji je naš prvi protivnik na SP, a dalje ćemo graditi put najbolje što možemo – zaključio je Ivica Obrvan novi izbornik hrvatskih rukometašica koji će premijeru prije SP imati na Croatia Cupu u Novigradu uoči puta za Göteborg.

22 igračice za SP

Vratarke: Tea Pijević (Buzau), Ivana Kapitanović (Rapid), Lucija Bešen (Podravka)

Lijeva krila: Paula Posavec (Glora Bistrica), Andrea Šimara (Podrvaka)

Desna krila: Tena Japundža (Lokomotiva), Nikolina Zadravec (Podravka), Lara Burić (Lokomotiva).

Kružne napadačice: Katarina Ježić (Braila), Sara Šenval (Podravka), Mija Brkić (Metz)

Lijeve vanjske: Ćamila Mičijević (Pariz), Tena Petika (Nica), Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka), Lara Kalus (Podrvaka)

Srednje vanjske: Valentina Blažević (Gloria Buzau), Stela Posavec (Lublin), Dejana Milosavljević (Craiova)

Desne vanjske: Katarina Pavlović (Baia Mare), Klara Birtić (Bietingheim), Dora Kalaus Žulj (Podravka)

Na popisu 35 igračica s kojeg se mogu promijeniti igračice izabrane u spomenutih 22 su: Antonija Tucaković (Podrvaka), Gabriela Bartulović (Debrecen) – Katja Vuković (Podrvaka), Lucija Ercegović (ŽARK Split), Lucija Ivanda (Dalmatinka); Kala Kosovac (Zrinski), Josipa Mamić (Podravka) – Karmen Paštar (Bjelovar), Elena Popović (Podravka) - Tamara Hudoletnjak (ŽARK Split); Iva Bule (Dalmatinka), Klara Rubić (ŽARK Split); Hana Vuljak (Podravka).

Damir Poljak, glavni tajnik HRS-a

Uz promjenu izbornika HRS je odradio puno toga uoči SP rukometašica, a godinama je sam nosio reprezentaciju, pa je glavni tajnik Damir Poljak o dolasku Obrvana, njegovog bivšeg igrača na čelo tima, rekao:

- Zahvalio se u prvom redu Nenadu Šoštariću i Snježani Petiki na doprinos reprezentaciji svih proteklih godina, a posebno na medalji na Euru u Danskoj 2020. Upravni odbor je jednoglasno odlučio da izbornik bude Ivica Obrvan, dokazano trenersko ime i trener našeg najboljeg kluba RK Podravka.

Linker
28. travanj 2024 07:19