UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF Uros Hocevar/Kolektiff
USUSRET KVALIFIKACIJAMA

Prolaz Hrvatske nije uopće upitan, cilj su sve pobjede! Traži se samo vraćanje kulta reprezentacije

Hrvatska muška rukometna reprezentacija saznala suparnike u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Euro
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. travanj 2022. 09:23

Nema tu što, cilj mora biti jasan, a on je svih šest pobjeda i plasman na Euro koji će se 2024. godine održati u Njemačkoj. Prolaz budimo realni nije upitan. Hrvatska je jednostavno bolja od svih, a to mora i pokazati, jer jako je važno, jer Euro dolazi neposredno prije OI u Parizu, a svi se nadaju da ćemo tamo biti. I još nešto, godinu prije SP kojem smo domaćini u Hrvatskoj, koje će pokazali neki novu i drugačiju Hrvatsku. Moramo biti maksimalno ozbiljni, onako kako često nismo.

Ne smijemo lutati

Kvalifikacije nude šest odličnih provjera. Nema pritiska prejakih, nema pritiska susjedskih obračuna, traži se samo rukomet i pobjeđivanje za temelj vraćanja kulta reprezentacije. Kvalifikacije nisu program za lutanje i traženje, nego za formiranje najboljeg od najboljih.

image
UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF Uros Hocevar/Kolektiff

Grke i Belgiju već smo dobivali u kvalifikacijama, Nizozemsku nismo uspjeli dobiti na Euru. Nizozemska je na SP dogodine, Belgija je na SP isto, Grčka će se za SP boriti sa Crnom Gorom. Nije favorit, ali ni totalni autsajder s obzirom na oscilacije Crnogoraca.

Dva mjesta vode na EP

U listopadu ćemo igrati s Grcima doma, pa gostovati u Belgiji. U ožujku ćemo dvaput igrati s Nizozemskom, a u travnju čekati Belgiju i gostovati u Grčkoj. Prva dva mjesta u skupini vode na Euro, možda čak i treće ako bude među četiri najbolja od osam trećeplasiranih. Nije nebitno biti prvi ili drugi u skupini, jer prva pozicija nosi status prvog nositelja kada je u pitanju Hrvatska, ali i u toj borbi svaki bod može biti presudan, jer nositelji žele biti i Francuska, Norveška, Slovenija, Mađarska, Portugal ili Island, a samo su uz Dansku, Španjolsku, Švedsku i domaćina Njemačku još dva mjesta u tom prvom bubnju za skupine samog Eura na kojem će igrati 24 selekcije, a čiji će ždrijeb biti po običaju u lipnju 2023. godine. Euro će se igrati od 10. do 28. siječnja 2024, a poznajući Nijemce, ako im ne pokvarimo planove, Hrvatska će igrati u Münchenu prvi krug. No, s tim polako, prvo treba napraviti posao u kvalifikacijama.

GRČKA

Georgios Zaravinas ima drugu, pravu priču

Oprez s momčadi koja je u stanju dva puta pobijediti Bosnu i Hercegovinu bez problema u prvom krugu kvalifikacija za SP. Grci su živi, rukomet im nije glavni sport, ali često su imali klub u Europi, a i dobar rezultat ne tako davno.
Naime, 2004. bili su domaćini OI i bili su u četvrtfinalu. Kako su prošli znate, sjetit ćete se onog gola Kaleba... No, treba znati da su godinu kasnije, na SP u Tunisu, opet bili u četvrtfinalu, šesti na kraju sa sjajnom generacijom Karipidisa, Sanikisa, Balomenosa, Zaravinasa... Dobili su u Tunisu Francusku, Rusiju, igrali egal s Tunisom i da nisu izgubili od Češke utakmicu za prolaz, možda bi došli i do polufinala, a tamo je bio Tunis.
E, puno je prošlo od tada, no oživjeli su najviše s AEK-om, koji je igrao Europsku ligu. Izbornik je nekadašnji spomenuti igrač Georgios Zaravinas. Na OI i na SP su bili, spomenuli smo, ali na Euru još nisu. Realno, ovo bi im mogla biti šansa.
Imaju igrače na koje se mora obratiti pozornost, recimo trojicu iz španjolskog Ademar Leona, gdje se, dobro znamo, dobro radi. To su odlični vratar Papantonopulos, lijevi bek efikasni Theodoros Boskos i snažni pivot Nikolaos Liapis. Iz spomenutog AEK-a dolazi prvi vratar Petros Boukovinas, dva desna krila Tziras i Iliopulos, dva dešnjaka šutera Kristodoulos Myllonas, ponajbolji igrač momčadui, i Yoanis Kalomoiros, te srednjak Anatstasios Papadyonisiu. Dva igrača koja dominiraju igrom, a ne dolaze iz tog područja su najbolji i kapetan momčadi, srednjak Haralampis Mallios iz Diomidisa i lijevo krilo Kostadinos Panteleimon Kostakids iz Fillipos Veriasa.
Reprezentacija koja ima srce, nakon dugo vremena novi dobar sastav koji nudi Grčka na europskoj sceni. Nogomet i košarka su daleko ispred, ali rukomet je sve više za respekt i to ne smijemo zanemariti.


BELGIJA

Mala Nizozemska Yerimea Sylle

Belgija je najveće iznenađenje europskih kvalifikacija za plasman na SP u Poljskoj i Švedskoj 2023. godine. Vjerojatno to ne bi bila da je u igri bila Rusija s kojom je trebala igrati drugi krug, ali kako je Rusija zbog rata izbačena iz svih natjecanja, Belgija je dobila i iskoristila priliku pobijedivši u prvom krugu Slovačku. Nadoknadili su -2 iz prve utakmice, kod kuće dobili 5 razlike i prvi puta u povijesti plasirali se na jedno veliko rukometno natjecanje.
Belgiju smo imali priliku upoznati prije dvije godine kada smo ih dvaput svladali u skupini na putu do plasmana na Euro 2020. godine, na kojem smo kasnije osvojili srebro. U Poreču smo ih lako svladali 37:28, a u Leuwenu smo imali problema dok Zlatko Horvat nije ulovio ritam i s osam pogodaka odveo nas do pobjede 30:25.
Belgija je jako slična onom timu koji je igrao protiv nas prije dvije godine. Iz njega fale dobri pokretljivi pivot Boalers koji nam je radio dosta problema, te nekadašnji srednjak Zagreba, Arber Querimi. Sastav nema puno stranaca, samo jednog i to odličnog vratara francuskog Toulousea, Jeffa Lettensa. On u Francuskoj brani jako dobro u tandemu s dojučerašnjim vratarom Vardara, Cantragelom, i Toulouse je siguran prvoligaš, sudionik Europske lige. Lettens je sa 17 obrana bio junak susreta protiv Slovačke.
Drugi razlog uspona Belgije je francuski stručnjak Yerime Sylla. On je treći puta na klupi Belgije, bio je od 2011. do 2014, pa od 2015. do 2018. i sada od lani kada se na klupu vratio iz luksemburškog Bacharagea. Inače, Sylla je nekadašnji igrač Pontaut Combaulta, Livry Gargana, Lillea, trener Dunkerquea s kojim je 2011. osvojio Kup Francuske protiv Chamberyja. Dogodine će voditi i ambiciozni francuski Nancy. Nekad ja nastupao za reprezentaciju Senegala. I ne treba posebno isticati kojoj školi naginje.
Momčad uglavnom ima na raspolaganju, jer su svi doma, osim Lettensa, i u Beneligi, koju njihovi klubovi igraju s nizozemskim i luksemburškim. Krasi ih klasično snažna obrana, brzina i igra sedam na šest. Glavni igrači su Tom Robyns, srednjak iz Hasselta, snažni pivot Ives van Cosen iz Visea i ljevak Kobe Serras, koji nastupa za nizozemski Bevo. Svako za zamijetiti su izuzetno brzi Yannick Glorioux, na lijevom, i Pierre Brixe, na desnom krilu. Iskustvo daju Poljak s belgijskom putovnicom na srednjem i lijevom vanjskom Bartos Kedziora, ali i Serge Spooren iz Achilesa, vodećeg sastava Benelige.

NIZOZEMSKA

Danas svi znaju za Oranje

Do jučer za reprezentaciju Nizozemske nije znao nitko, ali nakon Eura u Mađarskoj znaju svi. Oranje je postao dio rukometnog svijeta na jedan impresivan način. Išlo je to polako i sramežljivo, na tragu sjajnih rukometašica, a onda se u Mađarskoj dogodila eksplozija. Igrali su rukomet za koji su pokupili pljesak svih. Brzo, atraktivno, kontinuirano dobro.
Najzaslužniji za to je njihov izbornik Erlingur Richardson. Zanimljiv lik, jedan od mnogi iz islandske škole koji je nakon posla doma i vodećenja selekcije Islanda 2012/13. krenuo “u bijeil svijet” putem Dagura Sigurdssona i Patrekura Johanessona. Austrija je bila prvo odredište iz koje se dobrim radom plasirao na njemačko tržište. Tu je sjeo na klubu Füchsea, doveo ga 2016. na mjesto klupskog prvaka svijeta u Kataru. A dalje je sve išlo lako, pa i Nizozemska, na čiju je klupu sjeo 2017. godine.
I tu se počela stvarati reprezentacija koju danas zovu najugodnijim osvježenjem svjetskog rukometa. Prvo su se plasirali za Euro 2020, tamo im nije išlo, a onda su na Euru 2022. napravili malo čudo. Prvo su u prvom krugu izbacili domaćina Mađarsku, pobijedili Portugal, onda su u drugom svladali Crnu Goru i bod uzeli nama i da nije bilo korone, zbog koje nije momčad vodio Richardson, a mnogi glavni nisu ni igrali, tko zna gdje bi im bio kraj.
Rasli su doma, a svijet ih je počeo uočavati kada je PSG kao na posudbu doveo Luca Steinsa, nekog Nizozemca, u kojeg nitko nije vjerovao kraj Hansena, Remilija i ostalog društva. A mali je narastao u zvijezdu PSG-a, igra sjajan rukomet i danas za samo godinu dana nezamjenjivi je dio velikog pariškog kluba. Oko njega zablistali su mnogi i danas su na sve većoj rukometnoj cijeni i viđeni u jakim ligama. Imaju dva odlična vratara Ravensbergena i Eilersa, prvi brani u Nordhornu koji se vraća u prvu Bundesligu. Pa odličan pivot Tunižanin Benghanem, pa tri odlična krila lijevo ten Velde i Boomhower, desno senator momčadi Schagen. U vanjskoj liniji uz Steinsa na sredini su super strijelci lijevo Baiens, a desno Smits koji igra u Magdeburgu, slučajno. A onda na njih tri dvometraša šutera važna za obranu - lijevo Adams i Schonaker, desno Jensen. Super sastavljen tim islandskog stručnjaka zbog kojeg je oživio rukomet u zemlji nogometa i danas se te utakmice ne propuštaju kao ni one van Dijka, Wijnalduma, de Jonga, Depaya i društva. Nizozemska će nam sigurno biti najveći protivnik u kvalifikacijama koje slijede.

Linker
16. travanj 2024 22:00