ADAM IHSE Afp
KLJUČNI SUPARNIK

Protiv koga igraju ‘Kraljice šoka‘? Liga im je ponajbolja u Europi, a guraju moderni i brzi stil rukometa

Hrvatske rukometašice za prolazak u četvrtfinale igraju protiv Mađarske
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. prosinac 2023. 23:48

Mađarska liga je ponajbolja u Europi i ova reprezentacija iz nje crpi gotovo kompletnu snagu. Prije nekoliko godina Mađarska je ušla u promjenu financiranja sporta, rukomet je dobio više, niknule su akademije, ojačani su klubovi, selekcija je postala bolja, dok je Vladimir Golovin okupio juniorsku ekipu koja se dvaput popela na svjetski vrh. Iz te generacije danas dolazi najveća većina igračica. U selekciji iz koje bira 30-tak je igračica i nezamjenjivih nema. Guraju moderni, brzi stil rukometa koji se oslanja na napad. Nekad je to super, nekad i ne.

Njihova prva zvijezda je Katrin Klujber, brza ljevakinja kratkog fitilja koja ako uđe u seriju može pobijediti svakoga. Klujber igra odličnu sezonu za Ferencvaros u Ligi prvakinja. Ipak, prva igračica ekipe je Petra Vamos, srednjakinja iz Debrecena od koje mnogo toga kreće. Ispred sebe ima tri snažne kružne napadačice oko kojih se vrti taj postavljeni napad Bordas, Pasztor i Tovizi. S Dorom Hornyak koja je vanjska igračica Bordas tandem iz Deberecena, koji drži obranu iz koje stoji ove godine stoji od prve tri vratarke samo Blanka Biro iz Ferencvarosa. Nema njenih dosadašnjih suradnica Janurik i Szikore zbog ozljeda i to je sigurno veliki problem za Mađarsku, ne krene li Blanki Biro.

Igračice na koje svakako treba obratiti pažnju su snažna i prodorna Greta Kacsor, također iz Debrecena i Csenge Kucsora iz Vaca koja nadopunjuje lijevo i sredinu, te ljevakinje Anna Albek visoka šuterica iz Mosonmagyarkovarija i Nikolet Papp iz rumunjskog Buzaua. Krila nisu jaka jedan na jedan, ali su iznimno brza i zabijaju lake golove, Lukacs s desne, te Marton i Shatzl s lijeve strane.

Prelazak iz juniorske u seniorsku reprezentaciju nije lak, ali ne treba sumnjati da će od dvije super generacije Mađarska u budućnosti imati jako zanimljivu ekipu. Recimo kao i lani fale im, uz spomenute vratarke, još važne vanjske igračice Hafra, Kacsor, Hornyak, Planeta i Zaczsik, krila Korsos i Fodor, to su skoro sve igračice koje igraju Ligu prvakinja. Za nekoliko godina napravili su sebi raskoš i sada rade i čekaju. Kiksali su s Crnom Gorom, od Švedske su očekivano izgubile, nemaju šanse za četvfinale, ali s pobjedom se imaju šanse nadati plasmanu u olimpijske kvalifikacije.

Linker
20. svibanj 2024 22:45