Dagur Sigurdsson

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
UOČI SAME UTAKMICE

Prvo neugodno iznenađenje za novog izbornika Hrvatske: Čak tri reprezentativca više nisu na popisu

IHF uvijek iznenadi nekim novim pravilima, pa je tako iznenadio i na ovim olimpijskim kvalifikacijama
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. ožujak 2024. 12:16

Dagur Sigurdsson je još malo smanjio popis igrača za olimpijske kvalifikacije po dolasku u Hannover. Momčadi se priključio Domagoj Duvnjak, pa je na popisu Sigurdsson imao 21 igrača, a IHF uvijek iznenadi nekim novim pravilima, pa je tako iznenadio i na ovim olimpijskim kvalifikacijama.

IHF je odredio da svaka momčad u Hannoveru može u startu prijaviti 18 igrača i da svaki od tih 18 igrača u bilo kojoj od tri utakmice neće biti tretiran kao zamjena. Drugim riječima, s popisa od 21 igrača još su trojica skinuta u Hannoveru, a oni kao i svi oni s popisa 35 igrača prijavljenih prije mjesec dana za slučaj potrebe bit će trenirani kao rezerve. Takvih rezervi u tri utakmice na ovom turniru može biti – pet.

Na popis 18 igrača nema Pilipovića, Vistoropa i Grahovca koji su došli u Hannover, a svi ostali su među 18 iz kojih će u svakom trenutku moći birati Sigurdsson.

image

Filip Vistorop

SRDJAN VRANCIC Cropix

Dakle, velikih promjena nema. Zanimljivost je da su na popisu 18 samo dva pivota, a dosad smo ih uvijek imali trojicu. Sve ostalo je uglavnom isto kao na Euru, osim što je momčadi priključen Jakov Gojun kojeg na Euru nije bilo.

Olimpijska pravila su pak bitno drugačija, jer na popisu koji izbornici mogu povesti na Igre može biti samo 15 igrača, a zamjena može biti samo u slučaju neke ozbiljne ozljede medicinski potkrijepljene. To će ako se plasiramo na OI Sigurdssonu još otežati mogućnosti, jer će se morati prilagoditi situaciji. Ta selekcija morat će biti vrlo detaljna i preciznija nego sve ove posljednjih godina, jer teško će u svih 15 slučajeva koji budu moći podnijeti prazne hodove, a to je da netko manje igra, više igra napad, manje obranu, ili samo jedno ili drugo ili pak obrnuto. Tu ćemo morati imati vrlo čistu sliku kakvu u posljednje vrijeme nismo imali i morat ćemo imati 15 igrača spremnih na svaki napor u tih sedam utakmica koje bi trebali odigrati u dva tjedna.

Francuska je olimpijski pobjednik, a imala je jedan takav slučaj u Tokiju. Naime, Roman Lagarde zbog ozljede im je otpao, pa je Timotey N‘Guessan ubačen u tim tek kao rezerva. Recimo, nije bilo mjesta za Nahija, Lennea, Grebillea… Španjolci su mijenjali Migallona za Virana Morrosa koji nije bio među 15 igrača u prvom izboru Jordija Ribere. Danci pak nisu mijenjali niti jednog od 15 pozvanih igrača, a nisu ni Japanci koje je tada vodio Dagur Sigurdsson.

U svakom slučaju čeka nas zanimljiva selekcija u razdoblju koje dolazi, a veliko je pitanje kakve će promjene donijeti, jer nakon OI bismo trebali biti spremni i za naše SP, a to je napor plus koji mnogima neće lako pasti.

Linker
23. travanj 2024 10:34