Andrea Šimara

 BJORN LARSSON ROSVALL Afp
EURO 2024.

‘Rumunjke su ostale bez Cristine Neagu i to je za nas velika prednost, ali mlade su i željne dokazivanja‘

Hrvatske rukometašice otputovale na kvalifikacijsku utakmicu u Rumunjsku
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. veljača 2024. 09:50

Hrvatska je dobro popunjena na poziciji lijevoga krila, Paula Posavec i Andre Šimara jamče kvalitetu, a u dosadašnjoj su karijeri skupile i dosta iskustva. Šimara igra vrlo dobru sezonu na klupskom planu, s Podravkom Vegetom je nadomak osvajanja domaćeg naslova, a u Europskoj ligi Koprivničanke su se plasirale u četvrtfinale.

- U nedjeljnom derbiju smo pobijedili Lokomotivu, to smo i očekivali, sad imamo veliku prednost od sedam bodova i do kraja prvenstva lakše ćemo ulaziti u utakmice, a vjerojatno će i cure koje inače manje igraju dobivati više prilika – kaže Šimara.

Europski iskorak bio je priželjkivan, no prolaz skupine ipak je iznenađenje u konkurenciji kvalitetnih suparnika iz znatno jačih rukometnih liga.

- Nitko nije očekivao da ćemo proći skupinu, mi smo se nadale. Na kraju smo dobro odigrale utakmice u Koprivnici, pred domaćom publikom gdje smo ostvarile sve tri pobjede. U četvrtfinalu nas očekuje rumunjska Dunarea, za njih se tek trebamo pripremiti. No, svi smo presretni što smo grupnu fazi odigrali tako dobro i što smo prošli dalje, imamo dobru energiju u ekipi i pokušat ćemo srušiti još jednog favorita.

Kako je Andrea zadovoljna svojom formom?

- Uvijek može bolje!

Ovaj tjedan posvećen je reprezentaciji, Kraljice šoka okupile su se prvi put nakon šokantnog ogleda s Mađarskom na Svjetskom prvenstvu.

- Svima je drago što smo opet na okupu nakon dva mjeseca. Okupljanje reprezentacije uvijek je veselje. Mađarska? Mislim da će to uvijek biti tu negdje, u nama, ali život ide dalje. Pouke smo izvukli...

Slijede dvije utakmice s Rumunjskom u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Prva je u srijedu u Bistriti, nedjeljni uzvrat igrat će se u Koprivnici. Bit će zanimljivo vidjeti što mogu Rumunjke bez svoje najbolje igračice na koju su se godinama oslanjale.

- Da, Rumunjke su ostale bez Cristine Neagu koja se oprostila od reprezentacije i to je za nas velika prednost. No, sve su to mlade cure koje su željne dokazivanja, igraju u kvalitetnom rumunjskom prvenstvu i sigurno je da nas očekuju dvije teške utakmice u borbi za prvo mjesto u skupini. Moje je mišljenje da Hrvatska može parirati svakome, pod uvjetom da svaka igračica na terenu pruži sve od sebe. Vjerujem da na kraju možemo doći do pozitivnog rezultata u ove dvije utakmice.

Vremena za pripremu je malo?

- Cijeli ponedjeljak provele smo na putu, u utorak imamo jedan trening i već u srijedu igramo. No, izbornik i njegov stožer odradili su svoje, svaka je igračica dobila video za individualnu pripremu, imat ćemo i zajedničku analizu. Bez obzira na to što je vremena malo, mislim da ćemo se dobro i kvalitetno pripremiti.

Koji su hrvatski aduti u prvoj utakmici?

- Kao i uvijek, trebala bi to biti naša obrana, i uz to trebamo što više vući u leđa, zabijati lagane golove iz kontre i polukontre - rekla je na kraju Andrea Šimara.

Kvalifikacije za EP, skupina 1

1. Rumunjska 2 2 0 0 81:38 4

2. Hrvatska 2 2 0 0 63:39 4

3. Grčka 2 0 0 2 42:64 0

4. BiH 2 0 0 2 35:80 0

Parovi 3. kola: Rumunjska – Hrvatska (srijeda, 16.30), Bosna i Hercegovina – Grčka (srijeda, 19.00).

Parovi 4. kola: Grčka – Bosna i Hercegovina (nedjelja, 16.00), Hrvatska – Rumunjska (nedjelja, 17.00).

Linker
28. travanj 2024 10:31