ANTE CIZMIC/CROPIX
SLAVKO GOLUŽA ZA SN

‘Sad ne bih htio biti izbornik Hrvatske. Jedina mi je želja da netko konačno kaže da sam legendarni kapetan‘

‘Prelomio sam još prije dva tjedna, supruga je to primijetila‘, otkriva proslavljeni igrač i trener
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. siječanj 2023. 19:06

Prvo ime kada je u pitanju novi izbornik, a koje svakom zapne za oko je nesumnjivo Slavko Goluža. Zanimljivo, iako ga se nitko sedam godina dok je bio odsutan iz hrvatskog rukometa nakon ‘katastrofalnog‘ šestog mjesta na SP u Kataru uopće nije sjetio. Iz današnje perspektive pitanje je zašto je uopće bio smijenjen, no, dobro, svašta se nakon toga izdogađalo, bilo je i dobrih stvari, premda su one manje dobre dominirale. Goluža je danas trener PPD Zagreba. Nakon sedam godina se vratio u hrvatski rukomet, što i nije prošlo previše zapaženo dok nije sjeo na klupu prvaka, pobijedio Veszprem i Wislu i doveo Zagreb na put prema plasmanu u osminu finala najjačeg klupskog natjecanja na svijetu.

Dakle, hoće li Slavko Goluža biti kandidat za novog hrvatskog rukometnog izbornika?

- Neće. Prelomio sam još prije dva tjedna. U ovom trenutku nije vrijeme za to. Nitko mi nije sugerirao tako nešto, nitko me nije zvao, jednostavno tako osjećam u ovom trenutku. I moja supruga je to na meni prva primijetila.

Zašto?

- Sedam godina nisam bio u hrvatskom rukometu i ne mogu se sjetiti da je netko smatrao da je to OK i da sam previše nekom nedostajao. Kada sam 2000. godine odlučio napustiti Prešov, a svi su to znali, isto nitko nije smatrao da zaslužujem priliku, niti sam bio dio bilo koje kombinacije, a imao sam ponuda iz Njemačke, imao sam ponudu Irana, puno toga i to uopće nije tajna. I zato danas jednostavno osjećam potrebu reći da ne dopuštam da se s mojim imenom bilo tko koristi na način koji njemu odgovara, da sad bilo tko kaže - Goluža bi bio taj. Svima nam je ponos biti dio te reprezentacije, svatko želi biti dio te priče, jer to je san svakoga tko se bavi rukometom, a ja sam u toj reprezentaciji što se ono kaže kosti ostavio i još mnogi. I kao igrač s medaljama i s rekordnim brojem nastupa i kao trener u kojeg se nije vjerovalo na početku, a koji je u samo godinu dana osvojio tri medalje s reprezentacijom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dodao je…

- Nakon deset mjeseci bez posla u Hrvatskoj, Zagreb me se prvi sjetio i pružio mi priliku da radim. I sada sam apsolutno okrenut svom poslu u klubu i skorašnjem dolasku PSG-a u Ligi prvaka. Samo to me zanima u ovom trenutku.

Kako ste vidjeli nastup Hrvatske u Švedskoj?

- Jako mi teško pada sve što se događa oko toga, jer to naružuje sliku svega što je ostvareno svih ovih godina. Vidjeli ste da nisam komentirao ni jednom riječju ni igru, ni izbornika, niti ću to učiniti sada. Svaki koji je na tom mjestu imat će moju podršku, tako i onaj koji će doći iza Horvata. Ja neću biti taj u ovom slučaju, ali sada ću ja najaviti da se u drugom navratu odmah želim kandidirati, već sada to potvrđujem, jer smatram da je to nešto na što svojim radom, igrama i rezultatima imam pravo. I nemam se potrebe gurati i dodvoravati bilo kome.

Goluža ima samo jednu želju…

- Da netko konačno kaže za mene jednom kaže legendarni kapetan, jer taj sam bio i u Portugalu i u Ateni, druge medalje da i ne spominjem, kao ni preko 250 nastupa u nacionalnom dresu. I medalje koje sam napravio kao izbornik i ‘katastrofalno‘ šesto mjesto u Kataru, kako su tada rekli, nakon kojeg sam morao otići, a siguran sam da bismo u Riju godinu kasnije osvojili zlato. A o čemu sada razgovaramo… Ne želim biti dio bilo kakvih igri i igrica, imam svoje ime i prezime u rukometu i svakom mogu pogledati u oči. Bio sam pet godina u Slovačkoj. Radio posao, proglašen sam u toj zemlji u kojoj su hokej i nogomet daleko ispred svega najboljim trenerom uopće, a to nije samo priznanje meni nego i kompletnom hrvatskom rukometu. Previše sam sebe dao u to sve da bi bilo drugačije. Nisam zaslužio da se moje ime koristi u bilo čije igrice u cijeloj prvoj priči. I ponavljam, onaj koji dođe nakon ovoga imat će sigurno moju punu podršku, jer je taj uspjeh vezan za sve nas koji smo kroz godine bili dio toga. A ja sam tu kao klinac od početaka, nikad nisam nikome ništa uzeo, samo sam iskoristio prilike koje sam dobio i ništa više od toga. Kao igrač osvojio sam svjetske, olimpijske i europske medalje, bio šest puta u finalu Lige prvaka, još dva u finalu EHF kupa, osvojio dvaput Ligu prvaka i jednom EHF kup. I kao igrač i kao trener više sam puta bio prvak Hrvatske. I što bih sada trebao…

image

Slavko Goluža (SP 2015)

ANTE CIZMIC Cropix

Napomenuo je nešto na što je izuzetno ponosan.

- Uz Janičin, moj dres dio je postavke muzeja MOO u Lozani gdje je još i spomenik Draženu Petroviću. Na to sam izuzetno ponosan.

Teško vam pada ovo što se dogodilo u Švedskoj i nakon nje?

- Jako teško, jer smatram da rukomet to nije zaslužio.

Vidite bolje dane?

- Apsolutno, mislim da imamo puno dobrih mladih igrača, puno kvalitete i da nemamo razloga sumnjati u sve njih.

Od prije mjesec i nešto dana radite kao šef u Zagrebu?

- Zagreb se prvi sjetio dati mi priliku i hvala mu na tome. Iskreno, nisam očekivao da će sve biti tako dobro kako je ispalo, da ćemo već u startu izgraditi sjajnu poziciju u Ligi prvaka. Imamo tri boda prednosti pred Wislom, ali ja kao trener znam da ništa nije gotovo u nastojanju da se nakon niza godina domognemo plasmana u osminu finala. Imamo težak posao u posljednja četiri nastupa i trebamo se dobro pripremiti za sve što nas očekuje. Osobno to u Zagrebu doživljavam kao novi početak i mene i kluba da se vratimo na stare staze i drago mi je da ljudi ponovo to prepoznaju.

image

Lino Červar i Slavko Goluža

NENAD DUGI/CROPIX

Bili ste proteklih dana na turniru u Labinu. Kakva je trenutna situacija u momčadi. Dobili ste Celje, a niste bili kompletni?

- Dobro, to je bila trening utakmica, iako je uvijek dobro saznanje pobijediti takve susrete. Nije ni Celje bilo kompletno, bili su bez Vlaha. Nama je Leimeter još na SP s Mađarskom, Dodić je bio sa Srbijom, Gojun, Musa i Slavić su bili s Hrvatskom, pa smo ih oslobodili nekoliko dana nakon nastupa u Švedskoj, na Grahovcu, Kraljeviću se osjeća da su više sjedili nego igrali, a Srna ima problema s ozljedom šake. Puklo nije ništa, ali je dobro natučeno i pitanje je hoće li moći igrati uskoro u Ligi prvaka. No, dobro, bez svih njih mi smo izgledali dobro, bili smo brzi, atraktivni, odigravali cepeline. Klarica je super reagirao, Sirotić također, Mandić se vratio na gol što jača konkurenciju. Mi smo realno više mislima na PSG u ovom trenutku, jer to je veliki izazov za sve nas u situaciji u kojoj PSG pokraj Veszprema i Magdeburga nastoji biti broj 1 u skupini i osigurati direktan plasman u četvrtfinale Lige prvaka.

Može li Zagreb to?

- Da ne vjerujem u to ne bih bio ovdje. Mislim da je klub na dobrom putu i da taj pit treba stalno učvršćivati.

Dakle, Goluža neće za izbornika?

- Neće, u ovom trenutku za to nije vrijeme, ali ne sumnjam da će ono za mene u budućnosti ponovo doći.

Linker
24. lipanj 2024 06:57