Ante Čizmić/Cropix
IŠČEKIVANJE ODLUKE

Sprema se smjena cijelog stručnog stožera hrvatske reprezentacije? Ovo su glavni kandidati za novog izbornika

Lino Červar u tajnosti drži odluku koja nije nimalo laka i jednostavna
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. siječanj 2023. 21:27

Za srijedu je neslužbeno najavljen sastanak UO HRS-a. Na njemu će se diskutirati o nastupu hrvatskih rukometaša na SP-u u Švedskoj koje je nedavno završeno, a na kojem smo osvojili 9. mjesto. Skupština HRS-a kao cilj na SP-u postavila je plasman u četvrtfinale i plasman u kvalifikacije za OI. Nijedno od toga nije stvoreno, četvrtfinale nismo imali, a plasman na OI ovisi o drugima i u najboljem slučaju ćemo ga saznati u siječnju iduće godine. To su činjenice, a opći dojam je popuna razočaranost svime što se događalo na SP-u i nakon SP-a.

U centru pozornosti bit će svakako izvješće Line Červara koji je kao koordinator za muški rukomet nakon svog odlaska predložio za klupu kao nasljednika Hrvoja Horvata koji mu je prije toga bio prvi asistent. Červar mora dati ocjenu nastupa u Švedskoj, ali i osvrnuti se na period iza nas, jer u posljednje tri godine evidentan je pad na svim poljima. Osnovno je njega zaustaviti i bit će zanimljivo što nakon svega kaže Červar.

image

Hrvoje Horvat

ANTE CIZMIC Cropix

Za očekivati je da će kompletan stručni stožer biti razriješen nakon izvještaja koji slijedi i bit će jako zanimljivo što će na sve to konstatirati Upravni odbor saveza. Sigurno da nam ovakvo stanje ne ide u prilog i moramo se vratiti na postavke s kojima smo ostvarivali brojne uspjehe. To u ovom trenutku nije nimalo lako, ali je apsolutno jedno rješenje koje nas može izvući iz takve situacije. Sve drugo je čista kozmetika. Stvar je vrlo jednostavna, odgovornost mora biti u prvom planu, jer reprezentacija nije bilo što. Voljeli bismo da se varamo, ali u posljednje vrijeme i nije bilo baš tako.

Reality show

Mnogi će izbor novog izbornika očekivati u srijedu, no vrlo je vjerojatno da se on neće dogoditi, već bi se to trebalo dogoditi u neko skoro vrijeme, jer nas već u ožujku čekaju kvalifikacija za Euro protiv Nizozemske do koji sve treba biti na novim postavkama.

Javnosti se s razlogom čini da se izbor novog izbornika pretvorio u pravi reality show, a nije to baš tako. Vidjet ćemo što će o svemu reći Lino Červar koji treba predložiti nova rješenja i što će o tome reći UO koji ta rješenja može prihvatiti ili ne. U svakom slučaju, tu mora biti svima jasno o kakvom se programu kod bilo kojeg budućeg izbornika radi, kako isti želi sprovesti i koliko mu za to treba vremena. Mi moramo evidentno je biti jako brzi, jer trebamo se pripremiti za kvalifikacije, za nastup na Euru u Njemačkoj idućeg siječnja, za vjerojatni nastup u OI kvalifikacija za Pariz, pa i za mogući nastup u Parizu, a onda samo nekoliko mjeseci kasnije za SP kojem ćemo biti domaćin uz Dansku i Norvešku. Sve to moraju biti dobro osmišljeni i precizni potezi sa strogo postavljenim ciljevima i to je stvar koja se apsolutno mora poštovati.

Perkovac je najbliži

Tko je razgovarao s koordinatorom Červarom, Lino drži u tajnosti, jer odluka nije nimalo laka i jednostavna. No sudeći po javnosti koja se žestoko aktivirala u posljednje vrijeme po pitanju rukometa, neke stvari su izvjesne, i zbog izjava nekih od kandidata koji sami se ne vide u toj priči. Premda su mnogi gurali Slavka Golužu kao prvog, sam Goluža je odlučio da za to sada kao je tek postao trener Zagreba, a nitko ga se osim Zagreba sedam godina nije sjetio, nije vrijeme za tako nešto. Čekat će drugi priliku. Javnost dosta često spominje imena Irfana Smajlagića i Veselina Vujovića, no Smajlagić je aktualni izbornik BiH, a Vujović Irana. I to nije realna situacija u ovom trenutku.

image

Goran Perkovac

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Najbližom opcijom čini se Goran Perkovac koji je trenutno slobodan, koji je dugo godina trener u Švicarskoj i Njemačkoj, koji je vodio selekcije Grčke i Švicarske koji je najmanje opterećen domaćim situacijama i problemima, jer radi i živi u Švicarskoj. Drugi kandidat koji se spominje je Ivica Obrvan koji je bio trener u Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj, koji je donedavno vodio Zagreb, a bio i izbornik BiH i Makedonije. I tu se još nameće trenutno slobodni Nenad Kljaić koji je puno radio po Bliskom Istoku, Grčkoj, isto bio dvaput trener Zagreba, koji je u dva navrata bio izbornik sa Saudijskom Arabijom.

U kojem će pravcu odvagnuti HRS-a vjerojatno nećemo saznati u srijedu kada je previđen sastanak Upravnog odbora, ali je sigurno da će svaki kandidat ako to UO zatraži i te kako precizno i podrobno morati obrazložiti svoj budući plan. Treba biti brz, ali ne brzoplet. Hrvatski rukomet u ovom trenutku samo mudri potezi mogu vratiti na stare staze. U tome svi moraju biti jedinstveni. Nije ključno po čijem je, ključno je da se sadašnje stanje promijeniti mora.

Linker
12. travanj 2024 02:08