Ivica Obrvan

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
IZBORNIK ZA SN

‘Stare zasluge ne mogu biti kriterij za poziv u hrvatsku reprezentaciju! Euro? Znamo koja će utakmica odlučiti‘

Ivica Obrvan za SN govori o skupini prvog kruga na EP-u, slaganju ekipe i prilagodbi na ženski rukomet
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. travanj 2024. 13:51

Ivica Obrvan naslijedio je Nenada Šoštarića na poziciji izbornika hrvatske ženske rukometne reprezentacije te je uspješno završio kvalifikacije za Europsko prvenstvo i osigurao plasman na završni turnir koji će se krajem godine održati u Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj.

- Zadovoljstvo je da smo se plasirali na Europsko prvenstvo. Lopta ili dvije su odlučile tko će biti pobjednik skupine, a sad nakon ždrijeba ispada da u našem slučaju nije bilo previše bitno jesmo li bili u drugom ili trećem bubnju. Imali smo svojih šansi protiv Rumunjki koje su bile jako dobra ekipa bez obzira na određene promjene u sastavu. Zna se koliko se ulaže u ženski rukomet u Rumunjskoj, samim tim im je i reprezentacija vrlo snažna. One su odigrale dvije jako dobre utakmice, mi smo u prvoj izgubili s dva razlike, u posljednjem napadu mogli smo smanjiti na jedan. U Koprivnici smo zadnjih desetak minuta imali prvo mjesto u skupini, no nažalost ispalo je obrnuto. Zadnje dvije utakmice smo rutinski riješili i osvojili drugo mjesto - prisjetit će se Obrvan.

Cilj je proći u drugi krug

Jasno je da nije sve bilo idealno, no u cijeloj priči je i dosta objektivnih okolnosti.

- Dva posljednja okupljanja su možda pokazala određene nedostatke u širini našeg rostera. Kada pojedine igračice nisu u formi, kada vuku ozljede ili su nedovoljno zaliječene, znamo u tijeku utakmice doći u probleme, što se osjetilo i u ovoj posljednjoj utakmici s Rumunjskom u Koprivnici. Međutim, za svaku pohvalu je kontinuitet sudjelovanja na europskim i svjetskim prvenstvima i s te strane mogu biti zadovoljan. Oko pet mjeseci sam na čelu reprezentacije, a nismo ukupno bili zajedno niti mjesec dana i od toga je većina bila na Svjetskom prvenstvu, dok smo uoči Rumunjske imali po jedan trening, a uoči Grčke i BiH po dva. To je prekratko razdoblje da bi izbornik mogao napraviti onaj svoj dodir što se tiče trenažnog procesa, pokušati uvježbati neke automatizme i posložiti najidealnije kako misli. Skupiš se i sutra igraš, no to su problemi s kakvima se susreću manje-više svi izbornici reprezentacija i tome se svi moramo prilagoditi, pa tako i ja.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Održan je prošlog tjedna i ždrijeb skupina Europskog prvenstva, suparnici u skupini bit će nam Danska, Švicarska i Farski Otoci.

- Na prvu bih rekao da možemo biti zadovoljni skupinom. Mi smo ušli u jednu od skupina u kojima je i jedan od domaćina, u našem slučaju Švicarska. Na posljednjem Euru u Sloveniji smo od Danske izgubili s devet golova razlike, oni su nositelji i favoriti skupine. Posljednja utakmica skupine sa Švicarskom završila je 26:26, Hrvatska je izvukla bod nakon što je gubila 26:24 i sam taj rezultat govori da nas čeka jedna izuzetno teška, zahtjevna utakmica, tim više što je Švicarska domaćin. Farski Otoci su na papiru najslabija reprezentacija u našoj skupini, ali ih se naravno ne smije podcijeniti. Samo dvije ekipe idu dalje, dakle odlučujuća utakmica bit će protiv Švicarske i ona će biti jako zahtjevna.

Kakav je cilj na Euru?

- Dosta je vremena još ostalo do turnira, ključni su zdravlje igračica, forma, da se ozlijeđene igračice poput Tine Barišić vrate u normalan trenažni i igrački proces, da ne bude novih ozljeda i da što spremniji dočekamo Europsko prvenstvo. Težimo ka tome da damo sve od sebe, da suparnike dobro skautiramo, da se dobro pripremimo. Cilj je da uđemo u završnih 12 reprezentacija, odnosno da prođemo u drugi krug.

Roster je manje-više poznat, no jesu li možda moguće i neke promjene s obzirom na viđeno dosad?

- U javnom prostoru i komunikaciji s medijima nemam naviku govoriti o imenima. Ako imam nekih pogleda i nezadovoljstava stvarima koje mogu biti bolje, to više volim iskomunicirati s igračicama na sastanku, kolektivno i individualno. Tako je sada, tako će to biti i u budućnosti. Ono s čime nisam bio zadovoljan na dva zadnja okupljanja, to sam rekao i igračicama na sastanku, a one vrlo dobro znaju na koje se to odnosi. Nisam bio zadovoljan s, generalno govoreći, i tjelesnim i zdravstvenim stanjem pojedinih igračica, što se osjetilo na samim prezentacijama. Neću reći da sam donio odluku nego bih želio u nastavku izborničkog mandata dati prednost i tražiti od igračica tjelesnu pripremljenost, zdravlje i formu koja će biti kriterij za dobivanje reprezentativnog poziva. Stare zasluge mogu postojati, ali one ne mogu biti kriterij. Možete biti kreditirani u određenom razdoblju, no da se takve stvari konstantno događaju, ne. To je izrečeno u jednoj kulturnoj analizi i držat ću se toga.

Sve će imati svoju priliku

Što planirate, kakvi će biti kriteriji za reprezentativni poziv?

- Plan mi je da se, ako bude moguće i ako neke igračice pokažu da mogu ozbiljno kucati na vrata reprezentacije, one priključe u uži roster. Neću bježati od toga, tako da u reprezentaciji očekujem i određena osvježenja i želja mi je da to napravim. Još jednom ponavljam, forma, zdravlje i igre bit će osnovni kriterij za pozivanje, a ne kako se tko zove. Igračice to znaju, a ja jednim fer odnosom želim postaviti takve kriterije. Naravno da je roster hrvatske ženske reprezentacije, odnosno broj raspoloživih igračica manji nego onog u Norveškoj, Francuskoj ili Danskoj i to nije lako izvesti, ali ćemo pratiti i dati priliku svakoj igračici koja kroz svoje igre u klubu to zasluži.

U Podravku sljedeće sezone dolaze još neke igračice koje su dio izabrane vrste, dobar dio reprezentacije bit će na okupu gotovo svakodnevno. Koliko to može biti korisno i za reprezentaciju?

- Nije mi to bila osnovna vodilja i misao, ali to dobro dođe svakom treneru koji je u dvostrukoj ulozi, kao klupski trener i izbornik reprezentacije, a u Europi ih trenutačno ima dosta. Mi smo spletom okolnosti, sukladno tržišnim vrijednostima igračica i financijskim mogućnostima kluba, napravili roster za sljedeću sezonu gdje smo doveli nekoliko hrvatskih reprezentativki. To će svakako pomoći trenažnom procesu, aklimatizaciji na potrebe reprezentacije, da se lakše uklopimo i da igračice lakše “kliknu” u trenažni proces prilikom reprezentativnog okupljanja. Želja mi je da se mlade igračice, primjerice Mia Brkić i Klara Birtić koje se vraćaju iz inozemstva gdje se nisu previše naigrale, samim tim su na određen način dio vremena kroz ovu godini i izgubile, pogotovo Birtić, dobrim treningom i kvalitetnim igrama vrate na one postavke koje su ih odvele van. U klubu ću, radeći na svakodnevnoj bazi, imati više vremena da to posložim, to je ono što u reprezentaciji nemam. To je jedna pozitivna stvar, s ogradom da su to mlade igračice koje tek trebaju stasati kroz dobar rad, puno odricanja, puno utakmica, da na koncu i one same pruže dobre igre za reprezentaciju. Pravac u kojem je otišla Podravka dobar je za hrvatski ženski klupski rukomet, a ujedno bi korist trebala imati i hrvatska ženska reprezentacija.

Norveška i Francuska imaju podjednake izglede za zlato

Tko su po vama favoriti Eura?

- Norveška i Francuska su najveći favoriti, tu je i Danska koja je u samom vrhu, ali je ipak u drugom redu, kao i Švedska. Neutralni je teren u pitanju, dao bih stoga podjednake izglede Francuskinjama i Norvežankama, ovisit će puno toga o formi i danu. Možda Mađarska kao jedan od domaćina može iznenaditi. Ne u smislu da osvoje naslov, nego da mogu napraviti dobar rezultat - smatra hrvatski izbornik

Sad već puno lakše baratam ženskom rukometnom materijom

Koliko ste u nepunih godina dana uspjeli “poloviti” ženski rukomet?

- Vladam materijom toliko da mi je neusporedivo lakše sada komunicirati. Mislim da se, pa i po rezultatima Podravke i igrama reprezentacije koje nisu uvijek do kraja pratili i rezultati, pokazalo da je ta materija dosta dobro svladana. Mislim da sam se vrlo brzo prilagodio na kriterije ženskog rukometa, kao i igračice na mene. Uvijek čovjek teži boljem, naravno da nije isto jer sam 20 godina bio u vrhunskom muškom rukometu. Sad sam na čelu vrhunskog kluba i jedne vrlo dobre reprezentacije i uvijek vam nedostaje materije ili više vremena. No, mislim da je to došlo na kvalitetne osnove i da u ovom trenutku to dobro funkcionira. Ako i postoji neki sitni problem, to je neznatno. Kaže se da se zadnje dvije-tri utakmice najviše pamte u radu trenera, a brzo se zaboravi ono što je bilo prije. Uvijek želiš bolje i više, svaku sljedeću utakmicu želiš biti dobar i želiš pobijediti - kaže Obrvan. (gčm)

Osnovno o Euru 2024.

U Beču su ždrijebom određene skupine Eura 2024. kojem su zajednički domaćini Austrija, Mađarska i Švicarska, a prvenstvo se igra od 28. studenog do 15. prosinca.

Prvi susret Hrvatska bi trebala igrati protiv Danske, 29. studenog. Dva dana kasnije na rasporedu je susret s Farskim Otocima, a 3. prosinca naše rukometašice čeka susret protiv domaćina Švicarske.

Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje. U drugom krugu spajaju se Skupine A, B i C i igraju u Debrecenu, a Skupine D, E i F će tzv. glavnu fazu igrati u Beču.

SKUPINA A: Švedska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Turska.

SKUPINA B: Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Češka.

SKUPINA C: Francuska, Španjolska, Poljska, Portugal.

SKUPINA D: Danska, Švicarska, HRVATSKA, Farski Otoci.

SKUPINA E: Norveška, Austrija, Slovenija, Slovačka.

SKUPINA F: Nizozemska, Njemačka, Island, Ukrajina.

Linker
24. travanj 2024 13:52