Ćamila Mičijević

 JONATHAN NACKSTRAND Afp
TU JE I UKRAJINA

Stigla odluka EHF-a važna za Hrvatsku, ali i ohrabrujuće vijesti: ‘Ćamila još nije otpisana...‘

Ukrajinke trebaju odigrati dvije utakmice u Češkoj, još nije jasno kako će proteći situacija.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. veljača 2022. 15:45

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija sljedećeg četvrtka dočekuje Francusku u 3. kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. 'Kraljice šoka' vraćaju se u Koprivnicu, a domaćini se vesele novom velikom sportskom događaju u Školsko-sportskoj dvorani 'Josip Samaržija – Bepo'.

- Veseli nas što možemo nastaviti izuzetan partnerski odnos s Hrvatskim rukometnim savezom u organizaciji velikih sportskih događaja. Sigurna sam da su naši zajednički sportski projekti nastavak pozicioniranja Koprivnice na sportskoj karti, kako Hrvatske, tako i u ovom slučaju Europe – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice.

Izbornik Nenad Šoštarić propustio je konferenciju za novinare na Gradskim bazenima Cerine, razlog je povišena tjelesna temperatura. Nije korona, bit će da se nakupio umor nakon brojnih utakmica i putovanja u posljednje vrijeme.

image

Ksenija Ostriž, Ivica Udovičić i Ljerka Vresk i Dejana Milosavljević

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

U hrvatski dres vraća se najbolja igračica Podravke Vegete Dejana Milosavljević.

- Izuzetno mi je drago što smo opet u Koprivnici. Igrali smo ovdje i kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo s Njemačkom, atmosfera je bila odlična, a mi smo odigrale odličnu utakmicu. Voljela bih da dvorana može biti puna, ali nadam se da ćemo i uz potporu 500-tinjak gledatelja uspjeti napraviti dobar rezultat – kazala je Dejana.

S druge strane bit će olimpijske pobjednice i svjetske doprvakinje?

- Što više reći... Mislim da ne treba puno pričati o njima, i oni su poput francuskih rukometaša u samom vrhu već godinama. Jedan velik i dobar izazov za nas, nadam se da ćemo ga dobro odraditi.

Sezona je naporna, no kad se igra za Hrvatsku, nema ni izgovora ni alibija.

- Umor je uvijek prisutan, ali reprezentacija je nešto posebno, gdje zaboraviš na sve probleme koje osjećaš, daš sve od sebe na utakmici, i nadaš se najboljem.

Dejana je osvojila broncu na Euru, ali je propustila Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj zbog slomljenog prsta. U Podravki se potvrdila i na visokoj razini Lige prvakinja, u nacionalnom dresu još nije pružila maksimum.

- To je tako u sportu, na jednoj strani sam imala malo više sreće, na drugoj nisam. U sportu su i ozljede sastavni dio, nadam se da će me ubuduće zaobići u tim nekim ključnim trenucima i da ću moći pomoći reprezentaciji koliko god mogu – poručila je ova odlična vanjska igračica.

image

Dejana Milosavljević i Ivica Udovičić

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Tehnička menadžerica reprezentacije Ljerka Vresk kazala je kako popis igračica u ova nesigurna vremena još nije konačan.

- Jako nam je drago što imamo ovakvu utakmicu u našem gradu. Iskoristila bih priliku i pozvala gledatelje da dođu u što većem broju i da ispune dozvoljeni kapacitet tribina. Izbornik je pozvao 21 igračicu. Ova pandemija je uzrok velikog broja ozljeda, pa čekamo da se odigraju utakmice za vikend...

Što je s Ćamilom Mičijević, postoje li izgledi da se ipak oporavi na vrijeme nakon što je u posljednjem kolu Lige prvakinja ozlijedila koljeno?

- U kontaktu smo s njom, ona obavlja liječničke preglede, vidjet ćemo kakva će biti situacija do kraja tjedna. Nadamo se da Ćamila nije definitivno otpisana – poručila je Vresk.

Francuskinje neće biti kompletne, otpala je kružna napadačica Bresta Pauletta Foppa, a neće biti ni Orlane Ahanda, desne vanjske iz Nantesa. Umjesto njih su pozvane dvije mlade pivotkinje, Oriane Ondono (Nantes) i Sarah Bouktit (Metz).

- Kad smo izvukli skupine, nismo dvojili o tome da li bi Koprivnica trebala biti domaćin. Ovakav jedan rukometni grad zaslužuje takvu utakmicu, takav spektakl. Vjerujem da će naše cure iznaći snage i kvalitete da svladaju olimpijske pobjednice – rekao je Ivica Udovičić, direktor nacionalnih selekcija.

Prokomentirao je i neizvjesnost koja se pojavila zbog ruskog napada na Ukrajinu. Naime, Češka i Ukrajina trebale su igrati obje utakmice u Češkoj sljedećeg tjedna.

- Postoji neizvjesnost oko ove kvalifikacijske skupine, nažalost u ovom trenutku ne znamo kako će se to sve odigrati, a neizvjesnost je i s muškom reprezentacijom koja čeka pobjednika duela Finske i Ukrajine. Nažalost, na to ne možemo utjecati, voljeli bismo da to u Ukrajini što prije završi...

Hrvatska reprezentacija okupit će se u ponedjeljak u 11.30 u Zagrebu, potom odlazi u Prelog gdje će održati prvi trening. U utorak i srijedu trenirat će u Koprivnici u popodnevnim satima, utakmica je na rasporedu u četvrtak u 18 sati, a uzvrat tri dana kasnije u Toulouseu.

Stigla odluka EHF-a

U povodu eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije zasjedao je Izvršni odbor Europske rukometne federacije (EHF).

Odlučeno je da će se od reprezentacija Rusije i Ukrajine tražiti da svoje domaće utakmice u natjecanjima koje organizira EHF do daljnjeg igraju na neutralnom terenu.

Kvalifikacijske utakmice ženskih reprezentacija Češke i Ukrajine, koje se natječu u skupini s Hrvatskom, bit će odgođene. Češka i Ukrajina trebali su igrati u Češkoj 4. i 5. ožujka. Također su odgođene i kvalifikacijske utakmice ženskih vrsta Poljske i Rusije (3. i 6. ožujka).

Obje utakmice prve faze doigravanja za Svjetsko prvenstvo rukometaša između Finske i Ukrajine, zakazane za 16. i 20. ožujka, odigrat će se u Finskoj.

''EHF je mišljenja da je najbolja opcija da se utakmice odluče u sportskom natjecanju na rukometnom terenu, te će nastaviti pratiti razvoj situacije kako bi mogla ocijeniti potrebu za daljnjim odlukama'', stoji u priopćenju EHF-a.

Uoči utakmice dodjela nagrada najboljima

Glasnogovornik HRS-a Drago Ćosić otkrio je i neke detalje vezane uz samu utakmicu s Francuskom u Koprivnici.

- Prije početka utakmice s Francuskom održat će se svečano proglašenje najboljih rukometašica i rukometaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti i Hrvatskog rukometnog saveza koje nije obavljeno u Osijeku uoči utakmice muških reprezentacija Hrvatske i Rusije. Trofeje će dobiti najbolja rukometašica Ana Debelić, najbolji trener Nenad Šoštarić te najbolji sudački par Matija Gubica i Boris Milošević. Prije početka same utakmice bit će odana posebna počast Zlatku Saračeviću koji je preminuo prije godinu dana – najavio je Ćosić.

Linker
01. svibanj 2024 23:26