Manuel Štrlek

 MARKO TODOROV/Cropix
OKUPLJANJE RUKOMETAŠA

Štrlek: Nije važno zašto me nije bilo u reprezentaciji. Razgovor s Perkovcem trajao je doslovno pet minuta

"Još nisam potpisao za Nexe, a dok se to ne dogodi, najbolje je o tome ne govoriti"
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 06. ožujak 2023. 15:06

To ćemo tek vidjeti, pričekajmo još malo, "iz niskog starta" ispalio je Manuel Štrlek izlazeći iz taksija dolazeći na okupljanje rukometne reprezentacije u Zagrebu. Novi izbornik Goran Perkovac vratio ga je u reprezentaciju koju čekaju dvije kvalifikacijske utakmice s Nizozemskom za odlazak na EP.

Naravno, referirao se Manuel na nedavnu informaciju da iz Veszpréma dolazi u redove našičkog Nexea u sljedećoj sezoni. Manuel je nastavio i pojasnio razloge "čekanja" iz uvodne rečenice:

- Nije još gotovo, nisam potpisao, a dok se to ne dogodi, najbolje je o tome ne govoriti. Posebno jer sada imamo važan zadatak, sad je samo reprezentacija važna.

Kao igrač Veszprema, Nexea ili nekog trećeg kluba - nevažno je - važno je samo to da se vratio u reprezentaciju. Znalo se da će se to kad-tad dogoditi:

- Istina, nije me bilo neko vrijeme, ali ne bih se previše vraćao u prošlost. Bilo je svega u tom zadnjem periodu, rezultati nisu pratili želje, takve se stvari događaju. Zašto nisam bio u reprezentaciji, to stvarno više nije važno; važno je da sam opet tu. Nekad mi je bilo teško gledati sve sa strane, no, to je normalno. Uostalom, i kad me nije bilo, tu su bili drugi koji su davali sve od sebe. Kad me je novi izbornik pozvao, ni sekundu nisam dvojio. Nisam nikad, nisu ni drugi. Tkogod bio u momčadi, sigurno je davao sve od sebe, to je reprezentacija, to je nešto posebno.

Nizozemci su u najvećem uzletu

Svi se ipak slažu - Manuel je u ovom "pozivu" vratio svoje zasluženo mjesto na kojem ga nije bilo od SP-a u Egiptu:

- Izbornik je tako odlučio, s njim sam razgovor o povratku riješio doslovno u pet minuta. Ponovit ću, to je reprezentacija, a tu nema želiš li ili ne želiš. Uvijek želiš i uvijek moraš. Tako razmišljaju i svi ostali naši igrači.

image

Manuel Štrlek, Goran Perkovac, Luka Stepančić i Valter Matošević

MARKO TODOROV/Cropix

Čovjek koji je nekoliko velikih natjecanja u nizu bio ponajbolji igrač, opet je tu i samo je to važno. Iako je konkurencija na poziciji "solidna":

- Konkurencija nam je na lijevom krilu uvijek bila jaka, bila je uvijek jaka na krilima općenito i to je odlično. Trenutačno imamo dosta različitih tipova igrača na poziciji, a i to je također dobro. Siguran sam samo u to da ćemo mi na našoj poziciji odraditi svoj dio posla...

Reprezentaciju u Eindhovenu, a zatim i u nedjelju u Osijeku čekaju dvije teške i važne utakmice:

- Kao i mnogi drugi, mišljenja sam da je nizozemski rukomet možda u najvećem uzletu od svih reprezentacija. Imaju kvalitetan sustav, imaju odlično izgrađenu generaciju, imaju legendarnog Staffana Olssona za trenera, imaju sve...

Novi početak

Štrlek je u Veszprému već punih pet godina (nakon Zagreba i Kielcea, to mu je tek treći klub.) Manuel zasad odgađa priču o Nexeu kao četvrtom, te se osvrnuo na Veszprém:

- Situacija sada nije idealna, malo se mučimo, porazom u Zagrebu i od Gudmea izgubili smo ritam i ostali bez prve dvije pozicije u skupini Lige prvaka, o navikao sam se nositi i s težim situacijama u životu. Put do Final Foura koji je i dalje cilj, puno je teži, idemo na Pick Szeged, zatim na Kielce. Težak put, no pokušat ćemo ispraviti ono što smo zabrljali u posljednje vrijeme. I dalje se nadamo tom završnom turniru i naslovu.

Sve u i oko reprezentacije nadaju se sličnome na sljedećim natjecanjima:

- Bit će sigurno bolje no što je bilo, ali teško je bilo što prognozirati. Novi je početak pred nama, prvo treba dobiti Nizozemce, osigurati prvo mjesto i bolji ždrijeb na EP-u. Tada ćemo o tome što nam predstoji.

Uvijek samozatajni Štrlek, takav nije samo na terenu. "Mišljenja sam da je Manuel Štrlek puno dao za reprezentaciju i pogriješio bi onaj koji bi ga se odrekao". To su riječi Gorana Perkovca i izbornik je potpuno u pravu. Sjeća li se još netko EP-a 2016. u Poljskoj kad je u utakmici nazvanoj "čudo u Krakovu" zabio 11 "komada"?! Naravno, sjećaju se svi. Nije Manuel od previše riječi - on "priča" na terenima.

Bolesni Cindrić otkazao oglede s Nizozemcima

Izbornik Goran Perkovac kratko je iznio očekivanja od putovanja u Eindhoven:

- Drago mi je zbog nekih povratnika kao što su Štrlek, Stepančić, Šego..., a žao zbog otkaza Luke Cindrića koji je bolestan. Neće nam biti na raspolaganju za ove dvije utakmice, ali vraća se brzo. Situacija je ipak dobra, pozitivna, dečki će dati sve od sebe. Imamo ekipu koju želim stalno imati na okupu, samo se s uigranim ekipama pobjeđuje. To dasad kod nas nije bio slučaj. (prž)

Linker
10. travanj 2024 12:49