ANTE CIZMIC Cropix
KAKO SKRATITI POPIS?

U hrvatsku reprezentaciju se vraćaju velika rukometna imena, ali novog izbornika dočekat će problem

Za Hrvatsku je možda dobro da će kratko trajati razdoblje između Eura i novog ispita
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. veljača 2024. 12:28

Sve je nekako ispalo nezgrapno. Ostali smo bez izbornika, nemamo novog, dok je 8. veljače bio rok da pošaljemo u IHF popis od 35 igrača za kvalifikacije za OI u Parizu. Popis je otišao i nosi neke novine u odnosu na Euro. Zasad je bez potpisa izbornika, uz male promjene. To su povratak Jakova Gojuna i Marka Kopljara, te ulazak Filipa Vistoropa. Gojun je odličan u Zagrebu, kako imamo problema s obranom nameće se kao logično rješenje, jer Zagreb ima najbolju obranu Lige prvaka. Ljevaka imamo, ali za obranu važan može biti i Marko Kopljar koji nosi obranu berlinskog Füchsea. Zbog problema sa srednjacima tu liniju je ojačao Filip Vistorop, igrač njemačkog Eisenacha. Kojih će 20 igrača prema Njemačkoj, odredit će izbornik kojeg ćemo do 11. ožujka kada se reprezentacija okupiti, sigurno imati.

Ono što je dobro je da od ponedjeljka počinje puni trening raditi David Mandić, da je dobro Ivan Martinović i da su to igrači koji bi nam i te kako trebali biti od pomoći u utakmicama u Hannoveru. Drugih velikih nepoznanica nema, ali to ne znači da neće biti promjena u postavi koja će poletjeti za Hannoveru. Pet loših nastupa u posljednje vrijeme na velikoj sceni govori da nitko nema pravo reći da mora biti dio tima. Ono što mora je, pokazati bez obzira na trenera da količina pogrešaka koja je napravljena na Euru u Njemačkoj u siječnju nikako nije normalna stvar. Jednoj vrhunskoj momčadi, kakav mi pretendiramo biti, takve stvari se bez obzira tko je trener ne smiju više događati.

image

Dagur Sigurdsson je za sada glavni i jedini kandidat za novog izbornika

NOUSHAD THEKKAYIL Nurphoto Via Afp

Dakle, sada čekamo trenera koji će nas povesti kroz kvalifikacije od Olimpijskih igara i koji će nakon kvalifikacija imati vremena postaviti stvari onako kako smatra da je najbolje. Tko god da bude neće mu biti lako, jer smo neke stvari definitivno zapustili.

Za usporedbu, sa šireg popisa za Euro u Njemačkoj otpali su Molc na desnom krilu i Pribetić na crti. Sljedeći problem koji ćemo imati u mjesecima koji slijede je činjenica da na OI možemo povesti samo 15 igrača, da će ih igrati 14. A mi smo sve u posljednje vrijeme radili s više od 20 u najboljem slučaju.

Čekaju nas odluke koje nismo donijeli u prošlom vremenu, morat ćemo i to, i definirati mnogo stvari koje su ostale u zraku u Njemačkoj nedavno. Možda je dobro da je kratko trajalo ovo razdoblje nakon Eura do nove šanse. Možemo biti bolji, ako budemo znali što i kako radimo. A vidjet ćemo…

35 kandidata za Hannover

VRATARI: Dominik Kuzmanović (Nexe), Matej Mandić (Zagreb), Filip Ivić (Chambery), Dino Slavić (Limoges), Kristian Pilipović (Scaffhausen)

LIJEVA KRILA: David Mandić (Melsungen), Marin Jelinić (Szeged), Lovro Mihić (Wisla), Ivan Šnajder (Eisenach)

DESNA KRILA: Mario Šoštarić (Szeged), Filip Glavaš (Zagreb), Fran Mileta (Winhorst)

PIVOTI: Veron Načinović (Montpellier), Tomislav Kušan (Limoges), Marin Šipić (Luzern), Nikola Grahovac (Balingen)

LIJEVI VANJSKI: Jakov Gojun (Zagreb), Zvonimir Srna (Zagreb), Tin Lučin (Wisla), Luka Moslavac (Nexe), Ante Ivanković (Celje), Josip Šarac (Gőppingen), Matej Hrstić (Limoges), Marko Mamić (Leipzig)

SREDNJI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel), Luka Cindrić (Dinamo Bukurešt), Igor Karačić (Kielce), Ivano Pavlović (Izviđač), Filip Vistorop (Balingen)

DESNI VANJSKI: Ivan Martinović (Melsungen), Marko Kopljar (Füchse Berlin), Luka Stepančić (Szeged), Mateo Maraš (Tatabanya), Luka Klarica (Zagreb), Patrik Martinović (AEK)

Povoljan raspored, Austrija u četvrtak pa Njemačka u subotu

IHF se odredio i poznat je raspored, ne još i satnica olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru za nastup u Parizu 2024. Podsjetimo, sudjeluju Njemačka, Austrija, Alžir i Hrvatska, dvije najbolje selekcije izborit će plasman na OI.

"Sporan" je bio drugi dan igranja, jer početak kvalifikacijskog turnira je u četvrtak, kraj u nedjelju. U četvrtak igramo protiv Austrije, u nedjelju protiv Alžira, dok ćemo utakmicu između protiv Njemačke igrati u subotu u ZAG Areni u Hannoveru. Bolje subota, nego petak, realno, jer nakon utakmice s Austrijom imat će reprezentacija uoči sudara s Nijemcima dan odmora. Bolje uoči sudara s Njemačkom, nego prije Alžira.

Hrvatska bi to trebala proći bez obzira na novog izbornika. Mi smo loše igrali s Austrijom, pa smo izvukli egal na Euru. Kako god Austrija dobra bila i dobro igrala, Hrvatska je bolja reprezentacija i to mora pokazati. Naravno, i protiv Alžira to ne bi trebao biti problem. Četiri boda bi trebala biti dosta za OI, ali vrag nikad ne spava u što smo se uvjerili na prošlim OI kvalifikacijama u Montpellieru kada smo s četiri boda ispali zbog najslabijeg međusobnog skora sa Francuskom i Portugalom (dobili smo Portugal i Tunis, izgubili od Francuske).

Ukratko, svaki rezultat, svaka utakmica može biti jako važna i zato Hannover ne pruža priliku za loš dan ili nezadovoljstvo bilo kakve vrste. Puno smo loših dana ispucali u Manneheimu i Kölnu nedavno, previše. Za tri natjecanja dosta. (drp)

Linker
30. travanj 2024 04:15