Nenad Šoštarić

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘STVARNO NEVJEROJATNO‘

‘U Zagrebu smo klub od posebnog interesa, a nismo imali gdje trenirati! Reprezentacija? Sanjam jednu stvar...‘

Hrvatski izbornik otkrio je aktualno stanje u reprezentaciji uoči Eura.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. listopad 2022. 17:21

Ženska rukometna reprezentacija će za mjesec dana na Euro kojem će domaćini biti Slovenija, Makedonija i Crna Gora. Nekako potiho je proteklo okupljanje protekli tjedan, kao da nismo treći u Europi, kao da je Euro nešto bez veze. Izašao je popis igračica, ali izbornik Nenad Šoštartić nije izašao pred novinare i obrazložio izbor i situaciju, makar je reprezentacija za hrvatski rukomet uvijek nešto više od ostalog. Šoka je u miru odradio okupljanje, sastanke i do novog okupljanja uoči samog Eura vratio se u klub kojeg čekaju nastavak PH i Lige prvakinja. Da mu ne bi bilo dosadno, pobrinuli su se iz Doma sportova.

- Došli smo u situaciju kao klub od posebnog interesa u ovom gradu nemamo gdje trenirati. Rekli su nam privremeno Trojka Doma sportova, pa je onda otpala i Trojka u kojoj su se neke preinake počele raditi dan ranije od dogovorenog, da mi to nismo znali. Stvarno nevjerojatno, što uopće reći na takve stvari. A u srijedu moramo na gostovanje u Osijek, u nedjelju smo gosti Györa u Mađarskoj. Nekad stvarno ostaneš bez teksta.

Dobar tjedan u Poreču

I što je bilo?

- Ništa, nismo trenirali i gotovo.

Ali na sreću trenirali ste prošli tjedan s reprezentacijom u Poreču, jer za mjesec dana slijedi nastup na Euru?

- To je bilo OK, mogu reći da sam zadovoljan s nekim stvarima koje smo napravili. Obavili smo i cijeli niz razgovora, apelirali na igračice s nadom da će na pripreme uoči samog Eura doći u dobrom izdanju, jer posebnog vremena za neke ekstra pripreme nećemo imati. Čekaju nas dva susreta sa Slovenijom u gostima, pa povratak u Poreč, pa nakon tri dana povratak i početak Eura u Ljubljani.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Kakva je reakcija igračica?

- Iskreno i stanje i reakcija su dobri i zadovoljavajući, a što će biti vidjet ćemo na licu mjesta. Imamo dobra iskustva posljednjih godina i kada smo bili u vrhu i kada nismo, jasno je što smijemo, a što ne da bismo uspjeli. Rekao sam to vrlo direktno igračicama i ustrajat ću na tom tragu. Tu jednostavno nema kompromisa. Samo maksimalno koncentrirani na ono što nas očekuje možemo nešto učiniti, sve drugo neće nam donijeti rezultat i one to moraju shvatiti.

Na prošlom SP pripremljenost, tj. nepripremljenost je bila veliki problem?

- I to i glave koje nisu bila koncentrirane na posao. Zato sam rekao, koja god u tom smislu ne bude spremna neće biti tu, jer uvijek je bolje imati one koje su se spremne odreći komfora za rezultat. Ipak, ja sam optimist, uvjeren sam da su cure shvatile što je bit cijele priče.

Možemo li pogrebati po pozicijama?

- Kod vratarki su Kapitanović, Pijević i Bešen ok. Na lijevom krilu imamo Paulu Posavec i Šimaru, desno smo na Burić i Zadravec. Na crti imamo Debelić i Ježić, koje igraju Ligu prvaka te Šenvald koja igra u Podravki. Na sredini napada su nam Blažević i Stela Posavec. Na lijevom vanjekom ćemo vidjeti, imamo nekoliko varijanti u kojima nam je bitna Milosavljević u nekim mojim zamislima. Tu imamo i Prkačin koja može igrati u više koncepcija i Laru Kalaus koja je kao i sestra veliki fajter što ovoj reprezentaciji treba, tu je i Petika od koje očekujem da se vrati u staro izdanje i Barišić koja je zanimljiva, ali mora podići agresivnost u obrani. Osobno mi je žao da nema Guskić i Franušić koje su velika perspektiva, ali su ozlijeđene. Desno imamo Pavlović koja treba popraviti selekciju šuta, Krsnik koja se u Rumunjskoj digla nakon odlaska iz Francuske i već spomenuta Dora Kalaus.

Kako nas vidite?

- Vidim nas kao ekipu koja je spremna ostaviti srce na terenu, koja može igrati odličnu obrani u to uz pomoć dobrih vratarki naplatiti na najbolji mogući način. Napad nam je manje definiran, mora što manje griješiti i ne dati protivniku šanse da nas pretrči. Vidjeli ste i sami što to znači kada se igara s Norveškom ili Nizozemskom. To je jednostavno stvar s kojom im se ne smije dati prilika. Ili si mrtav za tri minute. Moramo biti fokusirani na ono što nas čeka, ne misliti o bilo čemu drugom. Pokazali smo da možemo i ja se nadam da ćemo ponoviti dobro izdanje.

image
RONALD GORSIC Cropix

Polako lovimo konture

Pratite i naše protivnike i ostale selekcije koje su imale zanimljiv prethodni reprezentativni tjedan?

- Da, sve gledam. Evo reći u da bez obzira na poraze na Zlatnoj ligi Švicarska igra jako dobar rukomet i to čini jako brzo. Norveška je kao i uvijek priča za sebe. One krenu u utakmicu s Danskom sa 2:10 i na kraju pobijede dva gola razlike. To je jednostavno sustav kojem se ne smije dati prilika, jer to nepogrešivo koristi. Mađarska je izgubila od Slovenije, Mavsar je pozabijala sve, no to ne znači da je Mađarska slaba, dapače, radi se o ekipu koja dolazi iz najjače europske lige. Zaključit ću taj dio priče da se igra dobar rukomet, da izvjesne probleme pokazuje Španjolska u ovom trenutku, a da su svi ostali na jednoj jako dobroj razini. I ja očekuje da i mi budemo na istoj.

Cilj je...

- Cilj je doći do olimpijskog nastupa u Parizu, za to nam treba što bolji plasman na Euru, plasman na SP, biti među osam na SP. Ja sam uvjeren da mi to možemo ostvariti uz odnos koji smo imali prije dvije godine kada je u Danskoj osvojena bronca. Tada smo pokazali sve što treba. Lani to nismo pokazali i nije ispalo dobro.

I jednu želju rekao je za kraj.

- Igramo Euro u Ljubljani koja je 100 km od Zagreba. Sanjam da doživimo atmosferu kakvu je muška selekcija imala u Grazu prije dvije godine na Euru. Mislim da je to ženska reprezentacija zaslužila i bilo bi sjajno kada bi joj ljudi koji vole reprezentaciju pružili podršku da se u Ljuljani osjećamo kao doma. Naravno da je bitan Jönköping, Malmö i Stockholm, ali Ljubljana je tu nedaleko i mislim da je to sjajna prilika da ove cure osjete što je ustvari reprezentacija i koliko je važno nositi hrvatski dres.

Na kraju se osvrnimo i na Lokomotivu...

- Ovaj tjedan nema posebnih planova. Pobjeda u Osijeku i da što bolje izgledamo na gostovanju u Györu nakon što smo protiv Budućnosti ostavili dobar dojam. Ova ekipa je u formiranju, polako lovi konture i sa pomacima na još dvije pozicije mislim da možemo dobiti bitniji napredak. To su stvari koje ne idu preko noći, tu treba imati puno strpljenja, a to nekad nije lako. No, navikli smo - zaključio je Nenad Šoštarić.

Milosavljević bi se trebala oporaviti, za kvartet s Mičijević je manje nade

Nenad Šoštarić u reprezentaciji ima problema s ozljedama, i to velikih...

- Imaju i drugi, ali neću da na tom tragu razmišljamo. U ovom trenutku smo bez Mičijević, u nedefiniranom stanju je Milosavljević nakon operacije metakarpalne kosti, Mamić ima problema s ozljedom, Japundža isto, Turk s lomom vilice. Kakvo će stanje biti za mjesec dana? Po pitanju Milosavljević nadam se bolje, za ostalo je manje nade.

Linker
25. travanj 2024 06:20