Stela Posavec

 Ronald Goršić/Cropix
POČINJU KVALIFIKACIJE

Udarna igračica Hrvatske najavila lov na Euro: ‘Umjetnički dojam je puno manje bitan nego inače‘

U srijedu u 1. kolu kvalifikacija od 18 sati u Karlovcu hrvatske rukometašice igraju protiv Grčke
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. listopad 2023. 07:07

Nikada dosad nisu igrali Hrvatska i Grčka. Karlovac će ugostiti prvi sudar ove dvije selekcije. Prije nekog vremena rukometaši su igrali dvaput s Grčkom i bilo je kompliciranije nego što smo mislili, makar najvažnije je da je bilo uspješno. E baš sada treba biti i u utakmicama protiv Grčke koja ni po čemu ne bi trebala biti problem za reprezentaciju Hrvatske, čak i ako je oslabljena, a za pretpostaviti je da Kapitanović, Ježić, Blažević i Barišić neće igrati, kao što je otprije znano da neće igrati ni Ana Debelić.

Počinju kvalifikacije za Euro 2024. kojem će domaćini biti Austrija, Švicarska i Mađarska. Da bismo došli do njega moramo u skupini sa Grčkom, BiH i Rumunjskom osvojiti jedno od prva dva mjesta. Možemo tamo i kao treći, no to bi već bila kocka, jer od osam trećeplasiranih četiri će ići na Euro, ostali ne. Realno je da dobijemo dva puta i Grčku i BiH, a s Rumunjskom da se borimo za prvo mjesto. Ono nije presudno, ali je važno, jer može donijeti bolji ždrijeb za Euro 2024. godine.

Stela Posavec jedna je od naših udarnih igračica, a u situaciji kada je Valentina Blažević lakše ozlijeđena, i te kako nam je važna. Igračica koja je narasla u Lokomotivi koju je vodila do europskog naslova u Challenge kupu, dva domaća kupa i dva prvenstva, sada igra odlično u Poljskoj. Članica je MKS Lublina, nekad najpoznatijeg poljskog sastava kojeg se i te kako dobro sjećamo kao Montexa iz najboljih dana koprivničkog rukometa. Dres Lublina nosila je prije nje i Valentina Blažević koja danas igra u Rumunjskoj.

Kako ste se snašli u Poljskoj?

- Evo, sad mogu reći da je dobro. Bilo je na početku malo neobično, nova sredina, novi jezik, tim u kojem su uglavnom sve Poljakinje i jedna Čehinja. Ali, sve je pomalo došlo na svoje. Imali smo dobar uvod u sezonu, sada imamo dobar start u ligi, imamo maksimalan broj bodova nakon 6 kola, tri boda prednosti na tablici pred najvećim konkurentima Zaglebiem i Kobyerzicama. Ono pravo tek nam dolazi, a to su derbiji protiv najvećih protivnika i sudar protiv Jagodine za plasman u Europa ligu. Moja minutaža je velika, trenerica Maidzinska ima puno povjerenja u mene i sad je stvarno sve dobro.

Samo jedna stvar je bitno drugačija?

- Sada je osam sati vožnje do Hrvatske kada su pripreme reprezentacije, pa osam sati nazad, a nekad kada sam bila u Zagrebu sve je bilo puno jednostavnije. I onda smo svi sretni kada se doma sretnemo, jer sestra je u Rumunjskoj, ja u Poljskoj, a sve u Čakovcu. Usput, Paula je došla ranije, jer je u Rumunjskoj sve prije završilo prije ove stanke.

Pratite li Lokomotivu?

- Naravno da pratim. Vidim da se muče, ali sve to je normalno i očekivano nakon brojnih promjena koje su se dogodile. Za neke stvari treba vremena i zato vjerujem da će Lokomotiva ponovo doći na svoju razinu vrlo brzo.

Ali izbornik Šoštarić neće, jer seli u muški rukomet?

- S naše strane mogu samo reći – šteta, jer smo jako puno skupa napravili sve ove godine. Ali, razumijem sve, novi izazov, i meni je u konačnici trebao. Mislim da ostavlja tim u dobrom stanju i vjerujem tko god da dođe da će to biti nastavak dobrog posla.

Prvi posao koji ćemo morati napraviti je Grčka?

- Iskrena da budem, ne znam o Grčkoj skoro ništa, kao ni o BiH koja nas čeka u subotu. Ne poznam igračice. Pogledat ćemo snimke njihovih utakmica, ali očekujem da uz našu ozbiljnost ne bude problema da tu utakmicu dobijemo. Znate, umjetnički dojam i takvim situacijama je puno manje bitan.

Rumunjska će biti najozbiljniji protivnik u skupini?

- To sigurno, to je reprezentacija koja dolazi iz možda najjače europske lige, koja je godina u vrhu i bit će nam to dobar test mogućn- zaključila je Stela Posavec.

Linker
19. travanj 2024 20:39