ŽELJKO HAJDINJAK Cropix
DOBRA PROBA

Uvjerljivo izdanje hrvatskih rukometaša uoči Olimpijskih igara. Protiv prvaka Afrike slavili s +7

Dagur Sigurdsson je podijelio karte, konture se naziru i sada se čeka 14 imena za start na OI
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 19:10

HRVATSKA - EGIPAT 36:29 (18:14)

Arena Varaždin, gledatelja 2.500. Suci: Davor i Zoran Lončar (Hrvatska)

HRVATSKA: Kuzmanović 1 (5), Mandić (4+2), Meštrić (3); Mihić 2, Duvnjak, Šoštarić 8 (2), Načinović 1, Mamić, Cindrić, Grahovac, Lučin 3, Martinović 5, Šipić 3, Glavaš 1, Srna 3, Klarica 4, Jelinić 5.

EGIPAT: Aly, El Tayar (2), Hendawy (8); Yahia 5 (1), Abdou 3, Waleed 1, Tarek, El Masry, El Wakil 1, Y. Elderaa 3, S. Elderaa 5, Abdelhak, Yousri 2, Nafea 2, Adel 3, Ali Zein 1, Sanad 3 (2).


U prvoj provjeri uoči polaska na Olimpijske igre u Francuskoj, Hrvatska je u Varaždinu svladala Egipat koji nas je bacio u očaj na posljednjem SP u Švedskoj. Bilo je korektno, iz punih priprema, ne idealno. Za idealno još ima dosta vremena. OI kreću s Japanom 27. srpnja u Parizu. Dagur Sigurdsson je podijelio karte, konture se naziru i sada se čeka 14 imena za start na OI.

Nakon deset dana priprema u Prelogu, za kraj prvog dijela posla došla nam je i prva provjera pred OI protiv Egipta. U Varaždinu u 16.30, usred ljeta. Dvorana je očekivano bila na pola puna, makar je u njoj bilo vrlo ugodno. Mnogi su izabrali ugodnija mjesta.

Po 17 igrača izveli su Sigurdsson i Pastor u utakmici u Varaždinu. Hoće li to biti tih 17 za Pariz pokazat će dani koji dolaze, ali to je činjenica od koje se mogu raditi pretpostavke. Kod nas su nedostajali Ivić, Šarac, Maraš i Pavlović. Egipćanima nije bilo Mohsena, Heshama, od ranije ni Kaddaha, da teško je vjerovati da baš ta prva dvojica neće biti u egipatskom timu za OI.

Najzanimljivije je bilo vidjeti kako će izgledati Hrvatska na terenu. Za kraj prvog dijela priprema prvi dio je izgledao OK, klasično s oscilacijama, posebno u ritmu. Postavka je ostala ista 30 minuta, mijenjale su se samo sedmorke. Počeli s Kuzmanovićem na golu, Mihićem i Šoštarićem na krilima, na crti Načinović, vanjska linija Lučin Duvnjak Martinović.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

U obrani je za Lučina ulazio Grahovac uz Načinovića u sredini u 6-0. Odlično su startali, poveli 6:1. Neuobičajenu mekoću egipatske obrane bušili su Martinović i Lučin, Kuzmanović je bio na visini i dobro je to izgledalo za početak izgledalo. Jednom je utrčao na crtu Mihić i zabio gol, pa jednom Šoštarić. Reklo bi se, vidjelo se nešto.

No, onda noge malo stanu, jer glava tako kaže, a kada noge stanu krene Egipat i prednost se počne topiti vrlo brzo. Dosta problema smo imali s Yahiom, kasnije i s Abdouom s distance, što pokazuje da će nam se obrana do kontakta morati ubrzati. Nakon 15 minute smo promijenili postavu. Na krila su došli Jelinić i Glavaš, na crtu Šipić koji je ostao kao half u obranu, u vanjskoj liniji su bili Srna Cindrić Klarica, uz Srnu je na sredinu obrane došao Mamić.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Dugo im je trebalo da dosegnu radnu temperaturu, prvi ju je ulovio Srna i opet smo s +1 otišli na +5. Pred kraj prvog dijela Kuzmanovića je na golu zamijenio Meštrić i pomogao s tri obranjene lopte da s lijepih +4 odemo na odmor. Imali smo nekoliko bljeskova.

Kuzmanović je zaslužan za jednu super bačenu kontru, pa za jedan zabijeni gol, a Cindrić za efektnu kontru za Šipića koja je pokazala kako svi žele da Hrvatska izgleda. Valjda će kad noge budu odmornije.

Drugi dio na golu je otvorio Mandić, ostalo su bile varijacije na teme koje je Sigurdsson postavio u prvom dijelu. Dobro je vidjeti da koristimo kontre, pa smo se počastili s tri greške Egipćana koje je Šoštarić istrčao za povećanje prednosti. Bolje je izgledala Hrvatska, no ne treba donositi sud o Egipćanima koji su jako iskusna reprezentacija po prijateljskoj utakmici. Ne bi to bio taj Egipat da se igralo za nešto.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Čim je Hrvatska usporila, Egipat je izgledao bolje, a Sigurdsson zvao na buđenje. Imali smo plus 9, došli na +5, trebalo je biti pametan. Probali smo 5-1 sa Srnom, izgledalo je zanimljivo kao dodatak osnovnoj obrani. Probali smo i sedam na šest, ponovo je zadnjih pet minuta poluvremena dobio Meštrić. Mirno smo priveli utakmicu kraju i to je sigurno jako dobra stvar za početak. Finale slijedi.

Linker
08. rujan 2024 01:57