Valter Matošević

 Božo Radić/Cropix
PET PITANJA PETKOM

Valter Matošević: Perkovac je sad ‘gazda‘, vratit ćemo Hrvatsku u rukometni vrh. Let 3? To su moji rokeri

"Nakon samo jednog treninga putujemo na noge momčadi koja igra možda i najbrži rukomet u Europi"
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. veljača 2023. 11:26

"Vratit će se Valter...", tako u jednom od svojih megahitova pjevaju dečki iz sarajevske grupe Dubioza kolektiv. Nije ovdje riječ o istom kontekstu kao u Dubiozinoj pjesmi, niti u istom smjeru ide "ono što je pjesnik htio reći", ali da - Valter se ne vraća, već se vratio.

Legendarni vratar Valter Matošević (52) opet je u stožeru hrvatske rukometne reprezentacije. U punom smislu te sintagme - vratio se pravi čovjek na pravo mjesto. U ulogu trenera vratara, koju mu je povjerio novi izbornik Goran Perkovac, Valterov dugogodišnji suigrač i - između ostalog - ponosni vlasnik olimpijskog zlata iz Atlante 1996. Tko je Matošević, to možda treba pojasniti samo najmlađima, koji su tek nedavno uplovili u rukometne vode. Radi se o, bez imalo pretjerivanja, jednom od tri najbolja rukometna vratara koje je hrvatski rukomet imao.

Osvojio je, osim zlata iz Atlante, i drugo olimpijsko zlato - ono iz Atene 2004. Prije toga je uzeo i svjetsko zlato u Portugalu 2003., a doma čuva i srebrnu medalju sa SP-a na Islandu 1995. te europsku broncu iz Portugala 1994. Ima Matošević sve, uključujući i potrebno iskustvo i trenersko znanje da kao trener vratara (su)potpiše nove velike uspjehe hrvatskog rukometa nakon razdoblja od tri godine pada. Matošević je optimist, siguran u bolje rukometno sutra.


Kako je došlo do novog angažmana u reprezentaciji?

- Moj kolega i prijatelj Perkovac nazvao me je odmah nakon što mu je potvrđeno da je imenovan izbornikom. Rekao mi je da je on sada "gazda", pitao me je želim li tu ulogu u reprezentaciji, i ja nisam nimalo dvojio. Niti trenutak. Pristao sam zbog njega, zbog sebe i zato što sam uvjeren da naš rukomet i dalje ima kapacitete za velike stvari. Da je u meni bilo i mrve sumnje, ne bih prihvatio tu funkciju zbog koje sam neizmjerno sretan, to je velika čast. Bio sam već u istoj ulozi kad su izbornici bili Slavko Goluža i Željko Babić, pokrivao sam taj dio posla na EP-ima u Danskoj 2014. i Poljskoj 2016., na SP-u u Kataru 2015. i na olimpijskom turniru u Riju 2016.

Vremena do dvije kvalifikacijske utakmice protiv Nizozemske (Eindhoven, Osijek) za odlazak na EP 2024. u Njemačkoj je malo?

- Nakon samo jednog treninga putujemo Nizozemcima koji su jako napredovali. Igraju možda i najbrži rukomet trenutačno u Europi, i vrlo su neugodni. Imaju Luca Steinsa koji igra u PSG-u, zatim Kaya Smitsa iz Magdeburga, puno igrača u Bundesligi i neće nam biti nimalo lako. Imaju ekipu koja je već dugo zajedno i poznaju se u dušu. Izbornik im je legendarni Šveđanin Staffan Olsson. Ipak, bez obzira na to što imamo novi stožer i novu momčad, vjerujem u dvije pobjede.

image

Novi izbornik rukometne reprezentacije Goran Perkovac

Ronald Goršić/Cropix

Naš je rukomet neko vrijeme "obirao" zlata, zatim su zaredala srebra, pa bronce, a sad je teška suša već neko vrijeme. Što i kako dalje?

- Goran mi je već dao neke smjernice, dao ih je svima, pa ćemo u hodu raditi na poboljšanju svega. Imamo i dalje dobre igrače, neki se mladi ističu kao vrlo potentni pa sam siguran da će biti bolje. Tu su iskusni igrači, Duvnjak može igrati barem do domaćeg SP-a 2025., zatim Cindrić, Karačić... Imamo i dobar izbor vratara (Šego, Šunjić, Kuzmanović, nap. a.) i učinit ću sve da izvučem najbolje iz njih. Što se tiče izbora igrača, imamo sve najbolje, osim ozlijeđenih Jaganjca i Martinovića. Vraćeni su Šego, Štrlek, Stepančić, kao i ozlijeđeni Mandić i Lučin. Uvjeren sam da će sve biti dobro.

Zašto je Hrvatska bila loša na zadnjim velikim natjecanjima?

- Nikad neću nepotrebno pljuvati po kolegama, tako se jednostavno događalo. Korona nas je uneredila na SP-u u Egiptu 2021. i još više na EP-u u Mađarskoj 2022., u međuvremenu nije bilo sreće na kvalifikacijama pa se nije otišlo na OI u Tokio. Na ovogodišnjem je SP-u sve krenulo krivo već na startu. Teško smo kiksali u prvoj utakmici s Egiptom, to se nije smjelo dogoditi, premda su oni u "ekspanziji". Da ta utakmica nije bila na startu turnira, bilo bi bolje, lagano bismo ulazili u formu, sve bi bilo drugačije. I da, sve to vrijeme nije bilo niti sreće, jer je i sreća važan faktor. Što da je Lukaku zabio jedan od onih zicera? Naši bi nogometaši na SP-u već nakon skupine išli doma, a ovako su uzeli broncu. Sreća je vrlo važan faktor, što god tko o tome mislio.

Peto pitanje je "nesportsko": kao rođeni Riječanin, kako gledate na plasman Leta 3 na Eurosong?

- Dečke poznajem jako dugo i jako dobro, i drago mi je da su slavili. Oni su nekima čudni, drugačiji su, žive svoju priču, u svojem su filmu s tim brkovima, stajlingom, nakurnjacima... Originalni su, odlični dečki. Podržavam ih potpuno u svemu što rade. Oni su jednostavno takvi, i tu nema sredine - ili ih vole, ili ih ne shvaćaju i mrze. Oni su rokeri, moja je Rijeka rokerski grad, obožavam što je tako. Želim Mrletu i ostalima da Let 3 i dalje dobro "leti".



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Linker
26. travanj 2024 13:39