MOHAMED ABD EL GHANY Afp
DANAS MEĐU ISKUSNIJIMA

Važan adut Hrvatske na nadolazećem EURU: ‘Ta neugodna situacija je iza nas, a vidim i da oni imaju problema‘

‘Favoriti su manje-više isti. Danska je uvijek vrhunska, Francuska isto, Španjolska je dosta mijenjala‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. siječanj 2022. 13:32

Leti vrijeme. Marko Mamić (27) koji je kao predvodnik jedne generacije dugo bio jedan od najmlađih u reprezentaciji Hrvatske, danas je jedan od najiskusnijih igrača na popisu izbornika Hrvoja Horvata za Euro u Mađarskoj. Vrlo važan kotačić naše igre, s vremenom se ispostavilo više u obrani, makar Mamić i u napadu zna pružiti role koje mogu donijeti uspjeh reprezentaciji. To saznanje da je univerzalac, za dva pravca, da igra u najjačoj svjetskoj ligi u dresu vrlo dobrog Leipziga, stavlja ga na važnu poziciju u Horvatovoj viziji za Euro. Zanimljivo je vidjeti da na poziciji lijevog vanjskog u ovom trenutku imamo tri igrača, koji sva trojica mogu igrati u dva pravca, što je veliki plus i za ritam igre kojem će težiti novi izbornik. Mamić je došao na završni dio priprema jer je njegov Leipzig igrao Bundesligu do kraja prošle godine, no ne treba mu puno da ulovi konce. S godinama je došlo i iskustvo, nije više najmlađi i to je jedna nova situacija za sve.

Za početak, kako je Marku Mamiću u Leizigu?

- Solidno. Izgubili smo nekoliko bodova koje nismo trebali, s njima bismo bili dva, tri mjesta više na tablici. Ovako smo osmi, na 50 posto učinka sa 18 bodova i želimo svakako više. No, u globalu nije bilo neočekivano, bilo je napeto, jer svaki bod posebno u gostima u Bundesligi jako puno znači. Jedna dobra serija može te jako dignuti, jedna slabija isto tako spustiti. Mi smo tu negdje između.

Dolazi nam još i Marić

Leipzig je hrvatska kolonija?

- Da, trojica nas je, svi su ok, imaju svoje uloge minutaže. Jotić je aktivirao drugu godinu ugovora, Šime Ivić je tu, ja, a dogodine će nam doći i Marić tako da će nas biti i više.

Kako napredujete s izbornikom Horvatom na reprezentativnom planu?

- Nismo još previše pričali, bila su tri, četiri treninga dosad i još je to samo treniranje, rotiranje u kojem svi dobivamo priliku iskušati se u novom sustavu. Detalji se još ne znaju, ali se zna da je svaki igrač važan i to se vidi na treninzima. Ima puno ponavljanja. Faza je postavljanja stvari na mjesto.

image
MOHAMED ABD EL GHANY Afp

Hoćete li stići do polaska u Szeged, tamo odmah treba biti u top formi?

- Da, ždrijeb je takav da onemogućuje da se forma radi kroz natjecanje pa je to možda nešto novo s čim se srećemo. Ima dosta novih igrača, ali nismo imali dugo toliko promjena u igri u odnosu na Montpellier kada je izbornik imao prvu samostalnu akciju. Dečki su se već privikli, imali su dva okupljanja prije ovoga, odradili su toga puno. Meni je iskreno rečeno bilo čudnije kada sam stigao u taj sustav, nego njima. Igramo slično onome u kvalifikacijama. Postoji samo uigravanje novih imena.

Imali ste problema sa zdravljem lani, operacija, kako je sada?

- Bundesliga je fizička liga, igram u dva smjera, trošim se dosta u sredini obrane i naprijed. Na startu sezone sam imao puknut palac na nozi, nisam bio sto posto zbog toga, trebalo mi je mjesec dana da dođem sebi. I sada igram sve više i sve bolje. Trener nas poštedi kad može, svjestan je da je nemoguće biti na 100 posto u svakoj utakmici i treningu. Uglavnom, sada je sve OK, problema nema.

Kako vam izgleda sa tim svim novostima Hrvatska danas?

- Vidjet će se na Europskom prvenstvu. Ja očekujem da bude drugačije nego prošle godine. Očekivanja su velika. I drugi misle o nama kao i mi o njima. Imamo dobre igrače, svi koji su tu nisu slučajno tu, nego zato što zavređuju reprezentativni dres. Vidim da su opušteni i dobro treniraju. Nakon taktičkih treninga kada se uspostavimo kako sada stvari stoje dosta toga će biti lakše. Nemam osjećaj da novi igrači misle na prilagodbu. Naravno, kada dođu utakmice, vidjet će se sve ostalo, kako su se uklopili.

Obrana je zapadno-slavonska?

- Da, ispada tako. Šušnja iz Novske, ja iz Garešnice. O tome nisam toliko razmišljao, ali dobro.

Neugodni Montpellier

Jeste li preboljeli Montpellier i je li to dodatni motiv za start Eura?

- To je bila jedna jako neugodna situacija, ne treba se više vraćati na nju, ali smo onda definitivno zaključili da s njima možemo čak i na njihovom terenu. Ne očekujem sada puno drugačiju utakmicu. Vidim da im nedostaju igrači, da imaju problema, ali imaju takvu širinu da to i nije prevelika briga za izbornika Gillea.

Neće samo oni biti teški u skupini?

- Definitivno. Srbiji je otpao Nenadić, nama je otpao Šebetić, to su stvari koje se događaju. Uvijek se nešto dogodi i treba biti spreman na sve. Jedino što ne možeš predvidjeti ono što se dogodilo Prandiju u novogodišnjoj noći. Srećom, dobro je završilo. Svi imaju problema, a kako će to izgledati na Euru, vidjet ćemo.

Široki krug favorita

Imamo i trećeg protivika u Szegedu?

- Ukrajina je dobra momčad. Ako će se igrati za prolaz, a nije nemoguće i za bodove, neće biti nimalo lako. Oni su dobri, fizički jaki, bez pritiska su. Danas te iznenade samo uz malo slabosti, ako ih pokažeš. Kvaliteta rukometa je napredovala u globalu. Ja sam se na te stvari naučio u Njemačkoj. Nema više laganih pobjeda.

Vidite li favorite na ovom Euru?

- Favoriti su manje-više isti. Danska je uvijek vrhunska, Francuska isto, Španjolska je dosta mijenjala, ima nekih izostanaka, veliki izostanak Aleksa Dušebajeva koji će se sigurno osjetiti, ali ima sustav i uigrana je. Srbija igra na visokoj razini u posljednje vrijeme. Nijemci su dosta mladi, igrači Kiela i još neki iskusniji neće doći, Norvežani su u naponu snage, žele zlato već dugo, Švedska koja se pokazala na prethodnim natjecanjima također. Dakle, široko društvo, a što će isplivati u ovom trenutku je nemoguće reći - zaključio je Marko Mamić.

Linker
20. travanj 2024 00:17