Goran Perkovac

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
KAPETAN SLAVNE GENERACIJE

‘Već mi je jako dugo želja postati hrvatskim izbornikom, vjerujem da će se to i ostvariti‘

Kapetan reprezentacije koja je osvojila prvo hrvatsko olimpijsko zlato otvoreno o svojim ambicijama
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. siječanj 2023. 15:34

Goran Perkovac je zlatni kapetan reprezentacije iz Atlante koja je osvojila prvo olimpijsko zlato za Hrvatsku uopće. Dugo godina je trener u Švicarskoj i Njemačkoj, ali svaku utakmicu Hrvatske i dan danas maksimalno doživljava. Teško mu je pao Egipat, težak poraz na startu, Danska je bila bolja, vratila nadu, ali su pitanja ostala pa nije loše čuti i njegovo mišljenje. Pogotovo jer je riječ o čovjeku koji to ipak gleda sa strane, koji nikad nije radio u hrvatskom rukometu...

Prvo, kako je Goran Perkovac?

- Operirao sam rame, istrošeno je, odgađao sam to dugo, ali bolovi su postajali sve veći i morao sam na operaciju. Imam malu protezu, idem na vježbe i sada je sve OK.

Treba više reda na klupi

Idemo odmah onda na analizu našeg nastupa u Švedskoj. Perkovca je jako pogodio poraz od Egipta.

- Mislim da je sad još više jasno da smo pogriješili u pripremama za ovo Svjetsko prvenstvo. Izgradili smo samouvjerenje bazirano ni na čemu i zato smo izgubili od Egipta kako smo izgubili. Sada je tako kako je, mi moramo ići protiv svakoga 100 posto, moramo tek respekt koji smo imali ponovo izgraditi.

Kako to učiniti?

- Mogu reći sa svoje strane, a to je da rezultate ne mogu jamčiti, kao ni itko drugi u ovom trenutku, ali rad, red i disciplinu i više reda na klupi i da nema isključenja u ključnim trenucima to svakako da. Možeš se kontrolirati, to se mora.

image

Doček zlatnih rukometaša s Olimpijskih igara u Atlanti.
Na fotografiji: Zlatko Saračević, Goran Perkovac, Božidar Jović

RONALD GORSIC/CROPIX

Martinovićev potencijal

Što se momčadi tiče, kako bi to izgledalo da, recimo, on preuzme našu reprezentaciju u pohodu na Pariz?

- Jednostavno, u reprezentaciji bi igrali oni koji su najbolji, ne bi nikakvi drugi kriteriji vrijedili na tom planu. Pripreme su bile gubljenje vremena i na tome smo izgubili protiv Egipta. Talijanima, Izraelu i Makedoniji smo zabili 40, njima smo zabili 22. Drugo, obrana je ključ svega, ta obrana nije funkcionirala ni na pripremnim utakmica. Protiv Danske je bilo prekasno i premalo.

I još nešto...

- Pristup se mora promijeniti, a najviše ono tko igra u klubu i kakve utakmice igra, jer to se odražava i na reprezentaciju. Ne može netko tko sjedi 50 minuta u klubu igrati u reprezentaciji 50 minuta. Niti igrač koji igra Ligu prvaka može biti isti s igračem koji ne igra, to je vrlo jednostavna stvar. Pa, jedan Zagreb može parirati svim Ali Zeinima, Shebibina i Elderama protiv Bukurešta i Veszprema, dok reprezentacija ne može. U čemu je tu problem.

Zaista, u čemu je problem?

- Izbor igrača je bio krivi, jer mi imamo bolje i imamo igrače koji imaju iskustva igre u dva pravca. Bez ijednog iskusnog golmana otići na SP je ruski rulet. To nije protiv golmana koji su dobri, koji imaju potecijal, ali baciti ih u vatru na taj način je čisti ruski rulet jer oni nikad nisu imali takve prilike. Jedan da, ali obojicu istovremeno ne. Da su protiv Danaca vratari bili samo malo bolji, mi bismo to dobili i uz sve što se događalo. Poljake smo dobili jer je Stevanović obranio 17 lopti u Krakowu, mi smo u Atlanti dobili jer je Matošević obranio penal u ključnim trenucima, u Portugalu je Šola radio čuda... Danas bez toga ne ide.

Dotaknuo se još jednog igrača.

- Ivan Martinović ima ogroman potencijal, veliki je kapacitet, ali tu treba još puno rada da to dođe na razinu koja je ozbiljan za naše potrebe.

Na kraju je otvoreno rekao što želi, ni u kojem slučaju nije skrivao ambiciju da preuzme reprezentaciju Hrvatske...

- Masu poziva sam dobio i svi me podržavaju. Vjerujem da će se to ostvariti, meni je već jako dugo želja postati hrvatskim izbornikom - zaključio je Goran Perkovac.

U inozemstvu već dva i pol desetljeća

IGRAČKA KARIJERA

- Medveščak, od 1979. do 1989,

- Luzern (Švi), od 1989. do 1996.

- Suhr (Švi), od 1996. do 2001.

- Winterthur (Švi), od 2001. do 2003.

- S reprezentacijom Jugoslavije u Seoulu 1988. osvojio olimpijsku broncu, s Hrvatskom europsku broncu 1994. u Portugalu, svjetsko srebro 1995. na Islandu i olimpijsko zlato u Atlanti 1996.

- S klubovima osvojio 4 kupa Jugoslavije i 3 naslova prvaka Švicarske

TRENERSKA KARIJERA

- Suhr (Švi), od 2000. do 2001.

- Winterthur (Švi), od 2001. do 2003.

- Schaffhausen (Švi), od 2003. do 2007.

- Reprezentacija Grčke, od 2007. do 2008.

- Reprezentacija Švicarske, od 2008. do 2013.

- Minden (Njem), od 2004. do 2015.

- Lübbecke (Njem), 2016.

- Luzern (Švi), od 2016. do 2022.

- Kao trener/igrač s Winterthurom dvaput bio prvak Švicarske i osvojio jedan Kup

- Sa Schaffhausenom osvojio tri naslova prvaka i tri kupa Švicarske

Linker
19. travanj 2024 04:11