Mateo Maraš

 ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
RAZORIO BELGIJSKE NADE

Veliki dobitak Hrvatske i Gorana Perkovca: ‘Lako je igrati kad Duvnjak i Cindrić vode momčad i igru‘

Hrvatski izbornik je u kvalifikacijama za Euro 2024. ‘dobio‘ mladog desnog vanjskog
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. svibanj 2023. 21:16

Mateo Maraš veliki je dobitak kvalifikacija za Euro. Odigrao je posljednje četiri utakmice, u dvije zabriljirao, obje na domaćem terenu protiv Nizozemske i Belgije. Visina je impresivna, karakter za respekt, jer kada se “zapali” teško ga je ugasiti. U Osijeku je smirio Steinsa, u Rijeci je u finišu razorio belgijske nade. Dobila je reprezentacija Hrvatske s njim šut s distance koji nam toliko treba, pokazao je Maraš dobar kontinuitet u igri, posebno napadački. O obrani bi se dalo pričati... Možda nije bio najbolji igrač utakmice kako smo rekli, jer je definitivno taj bio Domagoj Duvnjak, no eto Marašu je to naša mala nagrada za izvedbu koju je pokazao. Duvnjak, koji ima takvih sto utakmica iza sebe, lako će preživjeti jedan novinski redak...

Generacija je dobra

Mateo, prvo ćemo o Belgiji, utakmici u Rijeci s kojom su zaključene kvalifikacije za Euro.

- Utakmica je bila dosta teška. Nije floskula, ali stvarno nije lako uigrati neke različite stvari i ideje novog izbornika u samo nekoliko treninga i utakmica. Belgija nije blizu nama, ali igra jedan jako pristojan rukomet. Trebalo nam je vremena da ih slomimo i na kraju smo to uspjeli. Belgija ima dobre šutere, nema tu obrane kada šutaju s 13 metara i pogađaju, a to je dosta teško. Curili smo i u obrani i u napadu, ali nije to nekakva velika tragedija. Može sve doći na svoje vrlo brzo.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Dok se mi nadamo da će biti tako, kako vam je u reprezentaciji?

- Atmosfera nam je super i to je stvar koja obećava i to je jedina stvar na kojoj ne trebamo raditi u budućnosti. Drago mi je vidjeti da smo tu Načinović, Ivanković, Sirotić, Klarica i ja kao dio jedne generacije i to pokazuje da ima nešto u toj priči.

Imamo li mi kvalitetu za vratiti se u vrh?

- Ja ne znam zašto bismo bili pesimisti. Imamo dobar spoj mladih i iskusnih igrača, imali smo u mlađim kategorijama nekoliko natjecanja na kojima nismo uzeli medalju, dok nam je sve bilo veliko iskustvo, dok je generacija dobra. Definitivno nisam pesimist. Mi mladi dobro slušamo i mislim da smo tu OK, na dobrom putu.

Samo ćemo se morati brže popravljati i vi sami, koliko god ste u ovim kvalifikacijama zaslužili pljesak.

- Uvijek se može bolje. Imao sam i ja neke loše trenutke, posebno u obrani u oba posljednja susreta, to se mora popraviti. Lako je igrati s igračima koji igraju u Barceloni i Kielu. U klubu je druga priča. Klub je posao, reprezentacija je ljubav i strast i u svemu moramo naći zadovoljstvo. To je osnovno.

Napadački je to bilo OK, ne savršeno, ali puno bolje?

- Čekam svoju priliku, imam neke svoje situacije i nastojim doći do njih. Nisam stil igrača koji je stalno u duelima jedan na jedan, pa je nekad prilika više, nekad i manje ovisno o protivniku. Sve je stvar uigranosti. Mi stalno govorimo kako nam je teško, a teško je i drugima. Nizozemci imaju slične igrače, pet godina su skupa, jako se lako prilagode na sustav, mi smo raštrkani po masu različitih sustava u klubovima i to treba tek doći na svoje. Reprezentacija je sasvim drugačija priča.

Kažete, lako je s Cindrićem i Duvnjakom...

- Cindrić i Duvnjak, ja sam sretan kada mi mogu nešto reći u svakom trenutku. Oni vode momčad, Dule u oba pravca, Cindra u napadu. Nemamo panike s njima ni kada gubimo četiri razlike. Imali smo par akcija za mene, ja sam ih iskoristio i nije bilo nekog direktnog plana da baš ja budem taj. Ispalo je super. Sigurno da morao poraditi na uigranosti, posebno na obrani koja mora biti znatno brža i eksplozivnija.

Godinama zajedno s Klaricom

Dva mlada ljevaka u reprezentaciji?

- Klarica i ja iz iste generacije zajedno u seniorskoj reprezentaciji, to je lijepo. Ljetima zajedno i sada opet dalje tako. Dobro se znamo, dobro funkcioniramo.

Kako je vama u mađarskoj Tatabanyi?

- Zadovoljan sam s minutama u Tatabanyi, od iduće sezone ćemo igrati Europu. Ove godine smo se približili Veszpremu i Szegedu koje su top momčadi, nije im bilo lako protiv nas. Sa mnom na poziciji je mađarski reprezentativac, Gabor Ancsin. Mjesta ima za obojicu, posljednjih mjesec dana ja igram stalno, igram dosta. Dobro mi je. Još sljedeću sezonu imam ugovor tamo.

Je li vas što iznenadilo u kvalifikacijama od ostalog?

- Iznenadili su me Mađari da su izgubili doma od Gruzije. Ostalo i ne previše. Da, i da smo mi drugi, ali nema drame zbog toga. Sigurno ćemo se popraviti. Mi to možemo - zaključio je Mateo Maraš.

Linker
26. travanj 2024 22:28