RONNY HARTMANN Afp
FANTASTIČNA PREDSTAVA

VIDEO: Hrvatska ide u Pariz! Rukometaši srušili Nijemce usred Hannovera

Samo nevjerojatan rasplet može spriječiti nastup Hrvatske na najvećoj sportskoj smotri
Piše: Dražen Pinević/SNObjavljeno: 16. ožujak 2024. 15:53

NJEMAČKA - HRVATSKA 30:33 (10:16)

NJEMAČKA: Wolff (10+2), Späth; Lichtlein, Golla 2, Heymann 3, Knoor 1, Zerbe 4 (3), Köster 1, Michalczik 1, Uščins 8, Semper, Dahmke 3, Mertens, Steinert 1, Kastening 1 (1), Kolbacher 5.

IZBORNIK: Alfred Gislasson.

HRVATSKA: Mandić, Kuzmanović (8+1); Mihić, Duvnjak 5, Šoštarić 5, Gojun, Karačić, Načinović 2, Vistorop, Mamić, Cindrić 2, Martinović 8, Šipić 3, Glavaš, Srna 2, Klarica 2, Jelinić 4.

IZBORNIK: Dagur Sigurdsson.

SEDMERCI: Njemačka 6 (4), Hrvatska 2 (0). ISKLJUČENJA: Njemačka 8 minuta (Steinert 13, Köster 25, Michalczik 29, Heymann 53 CK), Hrvatska 8 minuta (Srna 23, Načinović 32, Jelinić 40, Duvnjak 42).


Hrvatska je pobijedila Njemačku i može se reći odmah nakon naše utakmice, plasirala se na Olimpijske Igre u Parizu. Dakle, nakon Atlante, Atene, Pekinga i Rija vraćamo se na OI nakon što smo propustili nastup u Tokiju. Teško, ali lijepo smo dočekali nakon četiri godine i traume u Montpellieru. Dagur Sigurdsson se drugi puta plasirao za Pariz nakon što je to učinio s Japanom.

Dva mjeseca nakon pobjede u Kolnu bili smo protiv Njemačke u ZAG Areni. Sličnost? Samo pune tribine i odlična atmosfera. Sve drugo je bilo novo, najviše toga kod nas. Nijemci nisu igrali s mladim snagama, igrali su u najjačem sastavu, ali u prvih 30 minuta ništa nam nisu mogli.

Dvije promjene napravio je Alfred Gislason prije utakmice s Hrvatskom. Uveo je u tim Michalczika koji igra u domaćem Hannoveru, a izostavio Witzkea. Dagur Sigurdsson opet je napravio jednu neočekivanu promjenu, zamijenio je Marka Mamića za Filipa Vistoropa koji nije bio među početnih 18 igrača u timu.

Hrvatska je razvalila Njemačku u prvom poluvremenu. Svašta smo im priuštili, malo 6-0, pa 5-1 s Duvnjakom, pa 5-1 sa Srnom, pa je Kuzmanović napravio ludnicu na golu, a dobro ga pamte nedavno iz Kolna. Vrhunac je bio kada ej u 27. naš vratar obranio penal Kasteningu uhvativši živu loptu, što je pravo rijetkost u rukometu kada su sedmerci u pitanju.

image

Dominik Kuzmanović

MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

A s druge strane naš je napad bio prebrz za Nijemce koje je samo Wolff spašavao od totalne katastrofe. Opet je desna strana našeg napada Martinović i Šoštarić radila dar – mar. Počeli smo s Cindrićem na sredini Srnom lijevo, onda je ušao za Srnu Duvnjak, za Načinovića je došao Šipić i Hrvatska je na poluvremenu imala šest velikih golova prednosti. Imali smo i leteću izmjenu na desnoj strani kada su za Martinovića i Šoštarića došli Klarica i Glavaš.

Da igramo u Njemačkoj pokazali su nam španjolski suci na početku dok smo vodili 3:0 i 4:1, svašta su dozvolili Njemačkoj, kao da se nije vidjelo, a bilo je očito. Zaboravili su suditi čisto isključenje Njemačkoj nakon kontre Jelinića, sudili su im penal koji nije bio, nisu svirali očite korake Knorra, pa faul na Načinoviću pri realizaciji, ali sve to se na njihovu veliku sreću nije vidjelo. Njemačkoj to nije trebalo. Bila je slabija, to je u prvih 30 minuta bilo očito i Hrvatska ih je doslovno razvalila. A još smo promašili penal (Šoštarić), zicer (Srna), a ništa od toga nije nam nedostajalo.

Izgledali smo vrlo odlučno i raspoloženo. Dobro smo se pripremili za utakmicu, imali smo plan – očigledno. Nije to bila bajka kao protiv Španjolske, ali opet smo igrali pragmatičan rukomet, smetali Nijemcima koliko se to god moglo i to je ta kvaliteta koju nažalost nismo iskoristili u Njemačkoj na Euru. Šteta. A uopće nije izgledalo komplicirano.

image

Luka Cindrić

MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

Drugi dio smo otvorili sporije i lošije, a nismo se mogli ni obraniti, pa je Njemačka prepolovila prednost za 8 i pol minuta. I to je bio dokaz da ćemo se za pobjedu još i te kako morati potruditi. Kuzmanović nije uspio obraniti ništa, pa je Sigurdsson morao nakon 10 minuta nastavka pozvati time out.

Onda su Španjolci zaigrali na strani Njemačke, pa smo ostali bez dva igrača, a domaćini su bili osokoljeni ulaskom u nastavak susreta. Tako Njemačka nije igrala sa 7 na 5 nego s 9 na 5 i utakmica se zakomplicirala. No, nekako smo držali distancu i čekali neki plus od obrane i vratara. Deset minuta prije kraja na +2 na gol je došao Mandić. Nismo dočekali, ali nas je počastio Uscins, pa je zbog udaranja Duvnjaka crveni karton sedam minuta prije kraja zaradio Heymann. I tu se stvar već polako počela čistiti, jer su Heymann i Uscins bili dvojica igrača koji su nam priredili najviše problema u nastavku.

No, Andy Wolff je mislio drugačije, pa je produžio nadu Njemačkoj. No, to je bilo samo produženje, jer poraz je bio neminovan. Hrvatska je dobila i drugu utakmicu i Pariz je otvorio vrata! Tako jeeee!

📣 Za kraj ove rukometne poslastice, nekoliko vaših dojmova...

"Odavno nisam gledao ovakvu našu dobru utakmicu. Bravo, bravo svi!" (Haris Zelentrović)

"Koliko sam mrzio Sigursona na protivničkim klupama kada igramo protiv njega, toliko ga sad duplo više volim!! Bravooo... Vrh!!!" (Siniša Drmić)

"Ovako se igra rukomet kad je organizator netko tko zna šta radi. Pravodobni timeouti pametno iskorišteni, rečeno sve što se treba reći. Vrhunska taktika i momci ispoštovali i eto rezultata. Svaka čast i igračima i izborniku i sretno u Parizu!" (Franko Mrkić)

"Kako bi rekao Čupić: bravo, bravo!" (Eduardo Josipović)

Izdvojimo i da je Kuzmanović upisao devet obrana, pritom osam u prvom poluvremenu. U drugom je bio na nešto nižoj razini, ali ukupno gledano - još jedan odličan nastup našeg vratara!

image

Dominik Kuzmanović

MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

Uščins je igrač utamice s osam zabijenih golova. Utješna nagrada za Nijemce.

Hrvatska ide u Pariz, možemo to slobodno reći jer samo nas suluda teorija može spriječiti. Ako Alžir pobijedi nas, a zatim i Austriju, tada će se hrvatsko slavlje pretvoriti u razočarenje. No, to je gotovo nemoguć scenarij.

KRAJ UTAKMICE

60. Nijemci stižu na 30:33.

59. Zerbe je još jednom uspješan sa sedam metara.

image

Duvnjak i Kuzmanović već slave

MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

58. Odgovaraju Nijemci i vraćaju rezultat na četiri pogotka zaostatka, ali Šoštarić se ne slaže i s krila trese mrežu peti put na utakmici!

58. Zabija Martinović za plus pet! Na pragu smo Pariza!

Šipić u akciji.

image
RONNY HARTMANN Afp

57. Još jednom Jelinić, sada za 31:27!

56. Uščins još jednom pogađa i drži njemačke nade na životu.

55. Duvnjak krade loptu i zatim zabija na prazan gol!

55. Njemačka klupa zove time-out.

54. Nijemci tresu mrežu za minus tri, a onda Wolff brani Duvnjaku.

53. 🟥

Crveni karton za Heymanna zbog prekršaja na Duvnjaku koji je izazvao maločas spomenutu situaciju! Njemački igrač mu se ispričao, a odluka je stigla nakon što su suci pregledali snimku.

53. Duvnjak je zabio gol, ali odmah je pao na parket! Drži se naš izbornik za glavu, svi hrvatski igrači su oko Duvnjaka. Čini se da je nezgodno pao na rame.

53. Šipić je matirao Wolffa, a onda napokon promašuje Uščins!

51. Opet Uščins trese mrežu, Njemačka je na minus dva!

50. Wolff brani Martinoviću, ali Jeličić koncentrirano prati i prvi stiće na odbijenu loptu te zabija za 26:23!

49. Još jednom Uščins vara Kuzmanovića.

49. Raketa Martinovića za 25:22!

48. Uščins ponovo zabija, nemamo lijek za njega u drugoj dionici. Nijemci su opet na minus dva.

Samo da se Andreas Wolff ne razbrani u završnici, to bi Hrvatskoj uvelike otežalo posao...

image
RONNY HARTMANN Afp

47. Cindrić je izborio sedmerac, ali Wolff brani Martinoviću! Mogli smo možda i prelomiti susret, šteta...

46. Jelinić zabija za 24:21! S krila se ušuljao u sredinu i zabio kroz noge Wolffu.

image
INA FASSBENDER Afp

44. Kolbacher je zabio, topi se prednost Hrvatske... Njemačka je na minus dva jer prethodno je i Heyann bio precizan.

43. Pomazila nas je malo i sreća! Martinović je potegnuo, od prečke se odbilo u Wolffa, a zatim u gol.

42. Zerbe zabija sa sedam metara.

42. Novo isključenje taman kad se Jelinić može vratiti. Duvnjak će na hlađenje, nešto je usput i prigovorio španjolskim sucima.

42. Cindrić za Šipića, a Šipić u mrežu za 22:18!

41. Uščins je strijelac za minus tri, prodali smo zatim još jednu loptu, a Kuzmanović bani Heymannu! Bravo, Kuzma, teško da je postojao bolji trenutak za ovakvu intervenciju! Njemačka se diže, treba razbiti taj ritam.

Cindrić i Dahmke u borbi za loptu.

image
MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

40. Duvnjak zabija! Strahovito nam je trebao ovaj pogodak, evo nas na plus četiri! No, ima i loših vijesti, isključenje je zaradio Jelinić, a onda i Sigurðsson žuti karton zbog prigovora.

40. Sigurðsson zove time-out.

39. Evo Njemačke na minus 3!

38. Odlična akcija Hrvatske, no Wolf brani Šoštariću koji je zapucao nakon ulaska s krila. Ne bi ga bilo dobro razbraniti...

38. Odlično prolazi Srna i zabija za plus pet!

37. Heymann trese mrežu, Nijemci su nešto raspoloženije ušli u drugu dionicu.

36. Cindrić vraća na plus pet!

image

Luka Cindrić

MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

35. Bio je Kuzmanović na ovoj lopti, ali odbila se u gol. Prvi gol za Michalczika na utakmici.

34. Srna zabija, možemo i s igračem manje!

33. Zerbe je precizan sa sedam metara.

32. Dosuđeno je probijanje Srne u našem napadu, zatim je Načinović zaradio dvije minute isključenja.

📣 I još nekoliko vaših dojmova na početku drugog dijela...

"Kuzma je svjetska klasa, na putu da bude najbolji golman svijeta." (Mika Zirdum-Zijo)

"Nebo i zemlja od igre spram nedavno odigranog Eura. Samo gaaas!" (Josip Anaković)

"Odličan početak!!! Nevjerojatno. Gledam i ne vjerujem." (Magdalena Jelić)

31. Odlično je Srna obavio obrambene zadaće, no Uščins je precizan s distance.

31. Počinje drugo poluvrijeme, Njemačka prva ima napad.

📣 "Zar će od svih ljudi upravo Dagur Sigurdsson, naš bivši izbornik, zapapriti Njemačkoj u pokušaju da izbori Olimpijske igre?", pita se Kicker u svojem live prijenosu na poluvremenu.

📣 Predrag Žukina iz Hannovera nakon prvih 30 minuta:

"To je bila doslovno rapsodija u crveno bijelom. "Sto godina", od vremena Balića, Metličića, Džombe... nismo vidjeli tako razigranu rukometnu reprezentaciju. Sigurdssona ćemo proglasiti 'Mister sigurni'."

Nijemci kao da ne mogu vjerovati što ih je snašlo usred Hannovera. "Pih, nije nam išlo gotovo ništa od ruke u prvom poluvremenu. Skupite svu snagu i izađite u nastavku punim gasom", stoji na društvenim mrežama Saveza.

Jedno poluvrijeme dijeli fantastičnu Hrvatsku od odlaska na Olimpijske igre!

Dagur Sigurðsson ima itekakvog razloga za zadovoljstvo. Stigao je na milimetar od prvog velikog cilja na klupi Hrvatske.

image
SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30. Krademo loptu, a Klarica zabija na prazan gol za plus 7! U završnici prve dionice Uščins zabija za 10:16.

29. Cindrić je izborio prekršaj tijekom protivničkog napada, dugo smo potom gradili akciju da bi Michalczik zaradio isključenje, a Wolff upisao obranu.

28. Evo time-outa i s naše strane. Sigurdsson je udijelio par savjeta, idemo zaokružiti prvu dionicu.

27. Kuzmanović brani sedmerac, osma mu je ovo obrana!

26. Načinović za 15:9!

25. Još jednom Damhke zabija s lijevog krila. Njemačka očito pronalazi recept za našu obranu, ali dok su to učinili, zaliha na hrvatskoj strani dobrano s nagomilala. Moglo je i više da Jelinić sada nije pogodio vratnicu.

25. Bomba Duvnjaka za 14:8!

25. I Nijemci će dvije minute biti s igračem manje, Köster zarađuje isključenje zbog prekršaja na Klarici.

24. Lijepa akcija Njemačke, Damhke zabija s lijevog krila.

23. Prvo isključenje u momčadi Hrvatske zaradio je Srna.

Mario Šoštarić zasad djeluje nezaustavljivo, prvi je strijelac Hrvatske s četiri gola.

image
Cropix

23. Sjajna kombinacija Klarice i Šipića, koji zabija s crte za novih plus pet!

22. Klarica je ovaj put uspješan, evo i njegovog prvog gola na susretu za 12:6! Malo je nedostajalo da Kuzmanović obrani čisti zicer Golli, ali zabijaju Nijemci.

21. Klarica je poteguo, no brani Wolff. Zatim Köster trese mrežu prvi put na utakmici.

20. Sada i obrana Kuzmanovića nakon udarca s devet metara! Kakva sjajna predstava Hrvatske u Hannoveru!

20. I još jednom Šoštarić! Imamo plus šest.

19. Šoštarić se probio na crtu i zabio za 10:5!

18. Dahmke zabija za 5:9.

17. Wolff brani sedmerac Šoštariću, treća mu je to uspješna intervencija na susretu.

17. Wolff brani Duvnjaku, ali bit će sedmerac.

16. Duvnjak trese mrežu, a onda Kuzmanović brani!

Njemački izbornik Alfred Gislason trenutno izgleda potpuno bespomoćno...

image

Alfred Gislason

MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp

15. Kuzmanović stiže do četvrte obrane, evo nam šanse za plus pet!

14. Još jedna sjajna akcija do desnog krila i pogodak Šoštarića za 8:4!

14. Kastening trese mrežu sa sedam metara.

13. Martinović zabija za 7:3! Treći mu je ovo gol na utakmici, 12. na ovom turniru.

13. Evo prvog isključenja, Steinert će na hlađenje zbog prekršaja na Duvnjaku.

12. Fantastičan šut Martinovića izvana, no odgovara Njemačka preko Knorra.

11. Faul u napadu, ali Köster promašuje. Hrvatska i dalje ima plus tri.

10. Prošla je akcija Njemačke, Zerte zabija s desnog krila.

9. Njemački izbornik zove time-out.

8. Cindrić fantastično do Šoštarića na krilo, a Šoštarić u mrežu! Hrvatska ima 5:1.

7. Odlična akcija Nijemaca do krila, ali Kuzmanović još jednom brani! Dva od tri ima naš vratar.

image

Hrvatski dresovi na tribinama

PREDRAG ŽUKINA

6. Knorr zabija prvi gol za Nijemce.

6. Cindrić je uposlio Martinovića za 4:0!

5. Još jednom su Nijemci prodali loptu u pokušaju da ju pošalju na igrača na crti, a Jelinić iz kontre zabija za plus 3! Sjajan početak naših u Hannoveru, sada i Kuzmanović brani, imamo šansu još malo podebljati vostvo.

4. Cindrić probija kroz sredinu i zabija za 2:0!

3. Nisu Nijemci uspješni sa sedam metara, vratnica je pomogla Kuzmanoviću. Imamo napad za plus dva.

2. Wolff odmah upisuje dvije obrane, a onda Martinović zabija za 1:0!

1. Počinje utakmica! Hrvatska ima prvi napad.

image

Hrvatski igrači uoči početka utakmice

PREDRAG ŽUKINA

Još jedan djelić atmosfere prije početka utakmice...

Video: Predrag Žukina

14.23 Igrači izlaze na parket, uskoro kreće bitka u ZAG areni!

14.21 Igrači upravo izlaze na teren, dvorana je zamračena dok ih spiker najavljuje, a evo kako izgleda pogled iz press lože.

image
PREDRAG ŽUKINA

14.13 Bliži se okršaj Njemačke i Hrvatske, navijači popunjavaju ZAG arenu u Hannoveru, gdje su naši novinari Predrag Žukina i Dražen Pinević. Evo nam i kadrova ispred dvorane.

Video: Predrag Žukina

Uoči druge kvalifikacijske utakmice za Olimpijske igre, Dagur Sigurdsson donio je odluku o promjeni igrača. Tako će u zapisniku za okršaj s Njemačkom biti srednji vanjski Filip Vistorop, a na tribine seli Marko Mamić.

Dvije od tri najvažnije utakmice u svojoj povijesti Hrvatska je dobila protiv Njemačke, 2003. u finalu SP u Portugalu i 2004. u finalu OI u Ateni. Tradicija kaže da su Nijemci bolji u prijateljskom dvobojima kojih je 17 od 19 igrano u Njemačkoj, dok je u službenim dvobojima bolja Hrvatska, uz dodatak da smo na posljednja dva SP izgubili. No, zlata koja smo im uzeli u Portugalu i Ateni, nikad nam nisu oprostili.

Dobili smo ih ove godine u siječnju u Kölnu, nažalost prekasno da bismo popravili loš dojam s Eura. No, pobjeda u njihovog dotad neosvojivom hramu u Kölnu se pamti, posebno 22 obrane Dominika Kuzmanovića. (drp)

Linker
30. travanj 2024 09:32