GORAN MEHKEK Cropix
SKORO DA NIJE MOGLO BOLJE

VIDEO: Spektakularan ždrijeb u Lisinskom, Hrvatska saznala protivnike na SP-u: ‘Velik izazov za nas!‘

U blještavilu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski izvučene su skupine turnira
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. svibanj 2024. 20:53

Sjajna priredba u Lisinskom. Izvučen je ždrijeb za SP u siječnju 2025. Hrvatska je u skupini s Bahreinom, Argentinom i Egiptom. Ako prođemo, a proći ćemo, u drugom krugu nadamo se prenijeti koji bod te za četvrtfinale igrati sa Slovenijom i Islandom te očekivano dobiti Zelenortske otoke ili Kubu. Dobro, uvijek može bolje, ali ždrijeb kao ždrijeb. Jedno je bitno kako ćemo mi izgledati tada, a sada je za prognoze definitivno prerano, jer nas čeka i olimpijski nastup u Parizu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

U ime domaćina prvi pozdrav uputio je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, zatim su se redali govornici - zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik IHF-a Hassan Moustafa, Gordan Jandroković, predsjednik Sabora RH, ministri Vlade RH na čelu s Davorom Božinovićem koji se obratio publici u dvorani u ime premijera Andreja Plenkovića. Na ždrijebu je bio i predsjednik EHF-a Michael Wiederer, a program su vodili Dankinja Ulla Essendrop i naš Marko Vargek s RTL-a.

Maskota SP-a je lisica čije će se ime birati u skorom vremenu na društvenim mrežama. I na kraju uvoda nastupio je u svom stilu Baby Lasagna i naravno Rim Tim Tagi Dim podigao je publiku u Lisinskom na noge.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Blago IHF-u s Hrvatskom kao domaćinom. Ponovo smo napravili spektakl zbog rukometa. Drugi put ćemo biti domaćini SP rukometaša, istina ovaj puta ne cijelog već zajedno s Dancima i Norvežanima. SP se održati od 12. siječnja do 2. veljače 2025. Igrat će se u Norveškoj (Oslo), Danskoj (Herning) i Hrvatskoj (Zagreb, Varaždin, Poreč).

Ždrijeb je bio poludirigirani. Drugim riječima, svaka je skupina unaprijed dobila domaćina. Šest ih je iz bubnja 1, a dva iz bubnja 2.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Na SP su direktno plasirani kao domaćini Danska, Norveška i Hrvatska.

Nakon play-offa europskih kvalifikacija dobili smo još 11 sudionika SP. To su Island, Austrija, Nizozemska, Slovenija, Češka, Portugal, Španjolska, Mađarska, Italija, Poljska i Makedonija.

Plasman su izborili s Eura Francuska kao broj 1, Njemačka kao broj 4 i Švedska kao broj 3. Iz Afrike Egipat, Tunis, Alžir, Zelenortski otoci i Gvineja, iz Azije Katar, Bahrein, Japan i Kuvajt, iz Amerike Brazil, Argentina i Čile, iz srednje Amerike Kuba, a wild card dobile su SAD i Švicarska.

Realno dva su dijela ždrijeba bila ključ, prvi gdje će Francuska ili Egipat jedini iz bubnja 1 koji nisu bili predodređeni. Izbor je bio Zagreb ili Poreč. Francuzi su otišli u Poreč uz opće oduševljenje, a Egipćani koji su nam došli glave na prošlom SP nama. No, nekako u srcu očekujemo taj polufinale s Francuskom u Zagrebu, pa što bude bude.

I drugo pitanje je bilo hoće li Španjolska u naš ili skandinavski dio ždrijeba. Završila je u skandinavskom, što je svakako dobro.

Sve ostalo je bilo malo bolja ili malo manje bolja sreća.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ždrijeb su izvlačili Dagur Sigurdsson, naš izbornik, Dominik Kuzmanović, naš vratar, Alex Blonz, krilo Norvežana, i Morten Stig Christiansen, prvi čovjek danskog rukometa. U pomoć su im bili prvi operativac IHF-a Patrick Strub i predsjednik Natjecateljske komisije IHF-a Danac Per Bertelsen.

Dagur Sigurdsson izvukao je iz posljednjeg bubnja Egipat.

- Bit će veliki izazov za nas, ulazimo u taj period kada nas čeka puno zahtjevnog posla. Izvukli smo Egipat, promašili Francusku koja je obilježila zadnje vrijeme u rukometu, ali to ne znači da Egipat gledamo kao slabije. Dapače, Egipat imamo i na OI, igrat ćemo s njima prijateljski susret uoči Olimpijskih Igara. Jedna jako dobra i jako ozbiljna selekcija. S Argentinom smo igrali nedavno, dobili smo ih golom razlike i to sigurno govori nešto. I na kraju Bahrein s kojim sam često igrao kao izbornik Japana, koji je jako ozbiljan selekcija. Moramo se dobro pripremiti, u dobrom zdravstvenom stanju dočekati SP, no prije toga imamo olimpijski nastup i sada smo koncentrirani u prvom redu na njega – zaključio je nakon ždrijeba skupina naš izbornik Dagur Sigurdsson.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Luka Klarica nadodao se na izbornikove riječi:

- Nije baš lagan ulazak u Turnir jer su Egipat i Argentina najbolji na svojim kontinentima. Ali, igramo doma, pitat će se nas i vjerujem da pred svojom publikom možemo napraviti dobre stvari.

Sustav natjecanja

Na SP sudjeluju 32 reprezentacije.

Skupina u prvom krugu je osam, sa po četiri reprezentacije. Dvije će udomaćiti Zagreb, Oslo i Herning, a po jednu Poreč i Varaždin. Dalje iz svake skupine u drugi krug idu po tri najbolje, a spajaju se u drugom krugu skupine AB, CD, EF, GH. Domaćini tih skupina bit će Zagreb, Varaždin, Herning i Oslo. Bodovi iz prvog kruga se prenose, a prva dva sastava iz skupina igrat će četvrtfinale.

Od četvrtfinala do finala igra se na ispadanje. Četvrtfinala se igraju dva u Zagrebu, po jedno u Oslu i Herningu. Polufinala su u Oslu i Zagrebu, a utakmice za medalje se igraju u Oslu.

Posljednje plasirani iz prvog kruga igrat će President Cup kojem će domaćin biti Poreč.

Ždrijeb? Dojam je da će se do polufinala teže doći u Skandinaviji, pa priliku svakako treba iskoristiti. No, trenutno smo daleko od toga. Sjetimo se Osla…

image
GORAN MEHKEK Cropix


UŽIVO


ŽDRIJEB

SKUPINA A (Oslo): Njemačka, Švicarska, Poljska, Češka

SKUPINA B (Herning): Danska, Tunis, Alžir, Italija

SKUPINA C (Poreč): Austrija, Kuvajt, Katar, Francuska

SKUPINA D (Varaždin): Mađarska, Gvineja, Makedonija, Nizozemska

SKUPINA E (Herning): Norveška, SAD, Brazil, Portugal

SKUPINA F (Oslo): Švedska, Čile, Japan, Španjolska

SKUPINA G (Zagreb): Slovenija, Cape Verde, Kuba, Island

SKUPINA H (Zagreb): Hrvatska, Bahrein, Argentina, Egipat

► Treći suparnik Hrvatskoj bit će reprezentacija Egipta!

► Najjače rukometne reprezentacije izvući će islandski izbornik na klupi hrvatske reprezentacije Dagur Sigurdsson. Izjavio je da dobro poznaje bahreinske rukometaše jer se mnogo puta sučelio njima.

► Predsjednik Danskog rukometnog saveza Morten Stig Christensen izjavio je da se još kao dječak divio jugoslavenskom rukometu koji je iznjedrio vrhunske hrvatske rukometaše. Publika ga je pozdravila velikim aplauzom.

► Evo nam i drugog suparnika, s Hrvatskom i Bahreinom igrat će Argentina!

► Kuzmanoviću se pred svjetlima reflektora pridružio norveški reprezentativac Alexander Blonz.

► U skupinu H s Hrvatskom ide Bahrein!

► Na pozornicu se popeo hrvatski vratar Dominik Kuzmanović koji će izvlačiti kuglice. Izjavio je da će mu biti velik pritisak biti na tom SP-u, ali i velika čast. Za kraj je poručio: "Idemo po medalju!"

► Svjetla pozornice sada je preuzeo - Baby Lasagna, na opće oduševljenje publike!

image

Baby Lasagna

GORAN MEHKEK Cropix

► Voditeljima se pridružila lisica, službena maskota SP-a 2025. Zasad je bezimena, no Ulla i Marko najavili su da će njeno ime odabrati publika putem društvenih mreža. Odabrat će se ono ime koje dobije najviše glasova.

image
GORAN MEHKEK Cropix

► Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković podsjetio je na važnost rukometa za razvijanje sportskoga duha i sportaša kao životnih uzora mladima.

image

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora

GORAN MEHKEK Cropix

► Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozdravio je sve prisutne te je istaknuo uspjehe hrvatske reprezentacije u rukometu od neovisnosti pa sve do danas.

image
GORAN MEHKEK Cropix

► Egipćanina Hassana Moustafu, predsjednika IHF-a, predstavio je voditelj Vargek podsjećajući ga da mu je svojedobno cijeli Split skandirao i aplaudirao. Moustafa je zahvalio na gostoprimstvu, a zatim je nahvalio ljepote Hrvatske i Zagreba. Zaželio je i sreću Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj u cjelokupnoj organizaciji SP-a 2025.

image

Hassan Moustafa, predsjednik IHF-a

GORAN MEHKEK Cropix

► Pred auditorijem se predstavio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je poručio da je hrvatska metropola apsolutno spremna organizirati ovakav veličanstven događaj.

image

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

GORAN MEHKEK Cropix

► Okupljenima se obratio Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza. Pozdravio je predstavnike Vlade i najavio predstojeće SP. Izjavio je da će to biti najbolje prvenstvo organizirano ikada te će označiti eru globalne ekspanzije rukometa.

image

Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a

GORAN MEHKEK Cropix

► Ceremoniju ždrijeba vode Ulla Essendrop, danska televizijska voditeljica i sportska reporterka te Marko Vargek, urednik i voditelj RTL Sporta.

image

Ulla Essendrop i Marko Vargek

GORAN MEHKEK Cropix

19:30 Hrvatska je domaćin ždrijeba Svjetskog prvenstva rukometaša, koje će se od 12. siječnja do 2. veljače 2025. igrati u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj. Ždrijeb se odvija u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Bubnjevi

BUBANJ 1: Danska, Francuska, Švedska, Njemačka, Mađarska, Slovenija, Norveška, Egipat

BUBANJ 2: Portugal, Hrvatska, Austrija, Island, Nizozemska, Španjolska, Italija, Češka

BUBANJ 3: Poljska, S. Makedonija, Katar, Brazil, Argentina, Kuba, Japan, Alžir

BUBANJ 4: Bahrein, Tunis, Čile, Kuvajt, Zelenorski otoci, Gvineja, SAD, Švicarska

Linker
29. svibanj 2024 21:41