BJORN LARSSON ROSVALL Afp
SVJETSKO PRVENSTVO

VIDEO: Veliko slavlje Hrvatske u dramatičnoj završnici! Snovi i dalje žive, ogled obilježio mučni trenutak

Crna Gora imala je napad za izjednačenje u posljednjoj minuti, Kraljice šoka ‘preživjele‘
Piše: Renata Beluhan/HINAObjavljeno: 07. prosinac 2023. 17:01

HRVATSKA - CRNA GORA 26:25 (13:13)

HRVATSKA: Bešen, Zadravec, P.Posavec, Šenvald, S.Posavec, Mičijević, Milosavljević, Ježić, Burić, Brkić, Šimara, Barišić, Birtić, Blažević, Prkačin, Pijević.

CRNA GORA: Rajčić, Pletikosić, Godec, Mugosa, Nada Ćorović, Popović, Ivanović, Malović, Nat.Ćorović, Brnović, Bulatović, Batinović, Klikovac, Despotović, Pavićević, Grbić.

OZLJEDU BATINOVIĆ POGLEDAJE OVDJE., a više o situaciji pročitajte OVDJE.


Hrvatska je pobijedila Crnu Goru u prvoj utakmici drugog kruga, vratila se u igru za četvrtfinale Svjetskog prvenstva i ostavila živim san o odlasku na Olimpijske igre u Parizu.

Matematika uoči utakmice bila je jasna, nas je samo pobjeda protiv Crnogorki ostavljala u igri, bilo koji drugi rezultat ne bi nam značio baš ništa. Završilo je +1 za nas, moglo je ili trebalo je biti više jer su naše igračice bile bolje u cijelom susretu, ali mogli smo ostati i "praznih ruku" budući da je Crna Gora u završnici imala priliku za izjednačenje, ali nije ju iskoristila i u posljednjih sedam sekundi uspjeli smo sačuvati i loptu i iznimno važnu pobjedu.

Vrlo dobro prvo poluvrijeme odigrale su naše rukometašice, a da nisu zaradile dva vezana isključenja u samoj završnici imale bi vodstvo na odmoru. Izbornik Ivica Obrvan za ovu je utakmicu u ekipu ubacio iskusnu Doru Kalaus Žulj, dok se na tribine preselila Klara Birtić.

Prvo poluvrijeme je obilježila i teška ozljeda bivše hrvatske reprezentativke Marte Batinović (Žderić), koja je od 2019. brani za Crnu Goru. Iskusna vratarica je bez kontakta napravila krivi pokret, proklizala i ozlijedila desno koljeno, zbog čega je morala biti iznijeta s terena.

image
BJORN LARSSON ROSVALL Afp

Prvi gol je pao u 4. minuti, zabila ga je Katarina Ježić na asistenciju Valentine Blažević. Obrana Pijević dala nam je priliku za povećanje vodstva, ali Ćamila Mičijević promašuje i Crnogorke izjednačuju s krila. No, igramo dobro, čvrsto i pokretljivo u obrani, a iz takve igre su došli i golovi, prvo Blažević iz prodora, pa Mičijević iz vana, a još jednu obranu Pijević iskoristila je Zadravec koja nam donosi 4:1 nakon prvih sedam minuta susreta. Imali smo i 5:2 dvije minute kasnije, ali u idućih nekoliko minuta Crnogorke su iskoristile i dva sedmerca da nam budu "za vratom", na samo minus 1 (5:4 i 6:5). Pritom su imale i sreće jer je Pijević bila na lopti kod drugog sedmerca Mugoše, ali se ona odbila u gol.

Matea Pletikosić, jedna od dvije Hrvatice u crnogorskoj reprezentaciji, pogodila je za 6:6 u 14. minuti, ali ne popuštaju naše igračice. Ježić vraća vodstvo, a Blažević je izborila i drugo isključenje Andrijane Popović u samo 15 minuta igre i Šimara s igračicom više pogađa za 8:6. Pletikosić je radila dosta problema našoj obrani svojom aktivnom igrom u prvom dijelu, ali je Pijević skinula dva njezina udarca na gol, a Crnogorke su imale nesreću da im se u 18. minuti ozlijedi prva golmanica Marta Batinović (desno koljeno), druga Hrvatica u njihovim redovima.

image
BJORN LARSSON ROSVALL Afp

Izbornik Obrvan ubacio je u drugom dijelu prvog poluvremena u igru Doru Kalus Žulj i Tinu Barišić, u 22. minuti smo imali još jednom +3 (10:7), ali onda nas je koštao gubitak koncentracije jer je Itana Grbić promašila, ali odbijanu loptu su uzele Crnogorke i zabile za 10:8. Kalaus Žulj gubi loptu u napadu, a Šimara se nije uspjela dobro postaviti u obrani i to završava njezinim isključenjem i sedmercem za Crnu Goru. Obrvan reagira promjenom golmanice, a Lucija Bešen mu vraća obranivši glavom loptu koja srećom nije bila prejaka.

No, naš problem je što prednosti ne znamo nadograditi nego radimo pogreške koje vraćaju suparnice pa Crnogorke dolaze na -1 u 26. minuti (11:10). Katarina Ježić vraća na +2, Crnogorke smanjuju, pa opet Ježić vraća na +2 (23:11) i onda točno tri minute prije kraja prvog dijela Ježić dobiva isključenje, a crnogorski napad praktički nije ni krenuo kad je još jedno isključenje zaradila Dora Kalaus Žulj. Crnogorke to naravno nisu propustile iskoristiti i izjednačile su na 13:13.

Na početku drugog dijela Mičijević zabija za 14:13, a priliku da se odmah odmaknemo na +2 ne koristi Ježić iz kontre i suparnice izjednačuju. No, u sljedećem razdoblju Hrvatska je puno bolja, Crnogorke ne mogu do gola gotovo deset minuta i u 42. minuti je 19:14 za nas. Puno, ali puno je bilo i do kraja.

image
BJORN LARSSON ROSVALL Afp

Crnogorke smanjuju na 19:16 i tada Paula Posavec na asistenciju Valentine Blažević zabija vrlo bitan gol za 20:16, a usput je s trećim isključenjem izbacila iz igre Andrijanu Popović. "Bombom" Tine Barišić imamo 21:17 u 48. minuti, ali u ovom dijelu utakmice naša obrana nije funkcionirala dobro, a u napadu se mučimo i odstojanje nam čuvaju golovi Valentine Blažević iz sedmeraca.

U 53. minuti se Crna Gora približila na samo -2 (23:21), Ivica Obrvan zove time-out i vraća u igru Ćamilu Mičijević. Na isteku napada, pod prijetnjom "pasive", udarac Mičijević se od vratnice odbija u gol za 24:21. Ali Crnogorke nastavljaju zabijati i u 55. minuti su na -1 (24:23). Milosavljević u izvođenju sedmerca mijenja Blažević i zabija za 25:23, a potom krade loptu Mateji Pletikosić. Obrvan ubacuje u igru Stelu Posavec na tri minute do kraja i ona odmah, u svom stilu prolazi kroz obranu Crnogorki i zabija za 26:23. No, Itana Grbić "ekspresno" zabija, a potom pogrešku našeg napada koristi Bobana Klikovac i iz kontre vraća Crnogorke na -1.

Ne može bez drame u posljednjoj minuti, ali ovog puta je i sreća bila na našoj strani. Prvo suci ne sviraju isključenje Mičijević, a onda Grbić ima čistu situaciju, ali gađa pokraj vrata. Ostalo je još samo sačuvati loptu 7 sekundi što su naše igračice i napravile.

Hrvatska je uspjela! Snovi o četvrtini finala i dalje žive, kao i oni o odlasku na OI u Pariz iduće godine! Blažević je zabila najviše u našim redovima - šest pgoodaka. Zatim slijedi Milosavljević s pet, pa Jećiž s četiri. Tri su zabile Zadravec i Mičijević, dva Barišić.

Uskoro opširnije...

KRAJ UTAKMICE

60. Grbić je promašila! Lopta ide pored vrata, sve imamo u svojim rukama, samo ne smijemo izgubiti loptu! Obrvan zove time-out, imamo plus jedan samo sedam sekundi prije kraja!

- Nema vođenja i nema duge lopte! Samo kratka dodavanja - naređuje Obrvan.

60. Do kraja je 40 sekundi, Crnogorke imaju napad, za sad ih uspješno zaustavljamo!

59. Ne! Milosavljević nije pogodila s krila, iskazala se protivnička vratarka... Zove Crna Gora time-out u vjerojatno ključnoj akciji na susretu. Imaju šansu doći na egal minutu i nešto sitno prije kraja!

image
BJORN LARSSON ROSVALL Afp

58. Pasivan napad i promašaj Mičijević... Klikovac je s druge strane bila preciznija, evo Crne Gore na minus jedan.

57. Milosavljević zabija sa sedam metara za 25:23, a zatim i otima loptu, a P. Posavec okretom je izbacila čuvarice i zabila za plus tri! No, brzo je Grbić zatresla hrvatsku mrežu.

55. Zabila je Mičijević, to nam je trebalo da malo oživimo! No, brzo su Crnogorke odgovorile, a Hrvatska je pogriješila i dozvolila protivnicima da dođu na minus jedan...

53. Pletikosić zabija za Crnu Goru, a onda je Blažević još jednom precizna sa sedam metara. Potom su se Crnogorke lako probile i poentirala je Grbić, da bi Ježić propustila odgovoriti. Dobro nam je došla crnogorska pogreška u napadu, ali Milosavljević s devet metara nije uspjela pogoditi. Topi se prednost Kraljica šoka, čeka nas dramatična završnica.

50. Grbić je zabila za Crnu Goru dok smo imali igračicu više, no Barišić odgovara bombom! Zatim protivnice dolaze na minus tri, a Milosavljević će onda izboriti sedmerac koji koristi Blažević.

48. Vugoša je pogodila gredu, Hrvatice su dugo gradile napad i pogodile preko Paule Posavec s krila, a bit će i dvije minute za Crnogorku Popović. Moment je na našoj strani, plus četiri i igračica više! Popović je ovo bilo treće isključenje, stoga danas više neće zaigrati.

45. Crna Gora pogodila je za 16:19 iz sedmerca, a Hrvatska opet nije uspjela iskoristiti napad. Sada mi upadamo u blagu krizu, nadajmo se da će kratko trajati!

42. Crna Gora devet minuta nije dala gol! Zato Blažević je ta plus pet, ali vraća Brnović i prekida crnu seriju Crnogorki.

40. Bešen je upisala drugu obranu, no Šenvald nije bila precizna u kontri. Brzali smo u ovoj akciji, a Crna Gora izborila je sedam metara nakon što je Milosavljević obranila iz prostora. Malo sreće za Hrvatsku ipak, spasila nas je greda, a onda Blažević zabija sa sedam metara na drugoj strani! Prvi put imamo plus četiri.

36. Hrvatska je bolje ušla u drugi dio i ponovno je u vodstvu.

31. Počelo je drugo poluvrijeme!

30. Gotovo je prvo poluvrijeme! Hrvatska je veći dio utakmice imala dva, tri gola prednosti, a onda pred kraj prvog dijela sve prosula.

Utakmicu je obilježila i teška ozlijeda crnogorske vratarke Batinović koja je u bolovima napustila teren. Izgleda da je stradalo koljeno.

Batinović je ranije branila za hrvatsku reprezentaciju, ali onda je nakon određenih svađa sa Savezom odabrala drugu reprezentaciju.

OZLJEDU BATINOVIĆ POGLEDAJE OVDJE.

28. Hrvatska igra s dvije igračice manje. Ježić i Kalaus su dobile po dvije minute isključenja.

25. Crna Gora pokušava ostati na što manjem minusu. Hrvatska ju drži uglavnom na dva, tri gola razlike.

22. Zadravec vraća Hrvatsku na plus 3.

19. Batinović, koja je nekad igrala za hrvatsku reprezentaciju, je iznesena s terena. Koljeno ne izgleda dobro. Crna Gora se nakon toga vratila na minus jedan

18. Vratarka Crne Gore Batinović je ostala ležati na parketu. Izgleda da je teže ozlijeđena. Ponovljena snimka pokazuje kako joj je u jednom trenutku propalo koljeno, a ona je ostala ležati u agoniji.

16. Crna Gora ima igračicu manje, a Hrvatska se vraća na plus 2. Zabila je Šimara.

13. Crna Gora stiže do izjednačenja.

12. Valentina Blažević vraća Hrvatsku na plus 2, ali već u drugom napadu ostajemo s igračicom manje na dvije minute i iz sedmerca primamo gol.

10. Crna Gora je smanjila na dva razlike, a onda se i obranila i izborila sedmerac nakon kojeg je smanjila na minus jedan.

9. Zabila je Crna Gora, ali odmah je uzvratila Hrvatska i vratila se na tri gola prednosti.

7. Hrvatska je na plus 3!

6. Mičijević zabija za 3:1. Hrvatska je na +2 po prvi put na utakmici.

5. Pola minute nakon prvog gola Hrvatske, Crna Gora stiže do izjednačenja.

4. Pao je prvi gol na utakmici. Zabila ga je Katarina Ježić.

1. Počela je utakmica!

Linker
17. svibanj 2024 13:46