Zlatko Horvat

 JONATHAN NACKSTRAND Afp
LEGENDA HR RUKOMETA

‘Zadnje SP odigrali smo stvarno jako loše! Čupić? Ne otpisujte ga, u polufinalu bi nam dobro došao‘

‘Moramo stvoriti momčad oko iskusnih igrača. Tada možemo biti nezgodni‘, kaže Horvat.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. siječanj 2023. 23:34

Igrač koji je obilježio jedno doba hrvatske rukometne reprezentacije. Desno krilo koje je bilo nezamjenjivo u reprezentaciji, koji je ispisao 182 nastupa i 565 golova u najdražem dresu. Čovjek iza kojeg su olimpijska medalja iz Londona 2012. (bronca), svjetske iz Hrvatske 2009. (srebro) i Španjolske 2013. (bronca), europske iz Švedske i Austrije 2020. (srebro), Norveške 2008. (srebro), Srbije 2012. (bronca) i Poljske 2016. (bronca). Zlatko Horvat i Ivan Čupić obilježili su jedno reprezentativno razdoblje nakon tandema Džomba - Zrnić, dok sada na desnom krilu nema nijednog iz legendarnog tandema ‘Mali i Manji’. Horvat je odustao nakon posljednjeg Eura u Švedskoj, Ivan Čupić nije odustao, ali mu ozljeda ne dopušta da se maksimalno posveti reprezentaciji. Čupić igra u Zagrebu, i dalje na vrhunskoj razini, Horvat je znatno usporio, zadovoljstvo je našao u vrlo solidnom mađarskom Dabasu koji je mjesto južno nedaleko od Budimpešte.

Popularni Zlaja trenutno je u Zagrebu, odmara dok Dabas ne krene u akciju...

- Baš odmaram, igram se s djecom, družim s obitelji i prijateljima. Iskreno, još uvijek mi to jako paše, nisam više mogao izdržati u jakom ritmu.

Sve je muka, tlaka...

Mnogi nisu odustali.

- Znam, dalo bi se još to, ali to je sve muka, tlaka... Dabas je OK, sve je super, ja sam stvarno prezadovoljan što se tiče momčadi, treniranja, ozbiljnosti. Sve je to što sam želio. U Metalurgu je isto bilo tako, Skoplje je divan grad, ali novac je bio problem. Ovako sam doma, reklo bi se, svaki dan.

Kreće nova akcija reprezentacije, uskoro je Svjetsko prvenstvo koje otvaramo protiv Egipta, pripreme koje Zlaja posljednjih godina “izbjegava” su u punom jeku.

- Htio sam gledati Italiju, ali imali smo druženje obitelji i nisam stigao. Bit će vremena, a i mislim da nisam previše propustio. Znam tko što može, pa ćemo vidjeti. Vjerojatno su stariji i iskusniji manje igrali, klinci potezali i tako to treba biti.

Nema tu ni “vašeg” Ivana Čupića.

- Znam ja što je nešto što njega muči. Ja ne znam kakav je dogovor, ali znam da mu je teško u kontinuitetu, ali bude li potrebe za polufinale bit će uvijek dobro došao. Čupić je jedan siguran igrač, igrač koji je odigrao puno velikih utakmica, s kojim znaš na čemu si, ali ništa nije vječno i treba vjerovati onima koji dolaze. Mi imamo uvijek dobru reprezentaciju. Mali Kraljević je pokazao u Zagrebu da se na njega može računati, vidim da to ponavlja u reprezentaciji. Ima tu još posla, s vremenom će sve to doći na mjesto. Najbitnije je da je pokazao u bitnim utakmicama, da je miran, stabilan, ima super lob, suhe listove i moja je ocjena što se toga tiče - jako dobro. Naravno, tu je Glavaš koji je od starta dobar, dobar u obrani, koncentriran u napadu. Ne znam ga osobno, ali sam vidio da on to može.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Kaos na Euru

Loši smo u posljednje vrijeme na velikoj sceni, zabrinjava li takva situacija?

- Pa, to je dosta relativno. zadnje Svjetsko u Egiptu je stvarno bilo loše, neko mrtvilo se uvuklo u cijelu priču. Šamarali su nas, čupali smo egal s Japanom, onda ti dođe Argentina, ne snađeš se. Nismo osjetili sigurnost i tu smo pali. Nije nas bilo. U kvalifikacijama za OI je bilo manje-više sve OK, imali smo dobar gard. Bili smo malo bili umorni pred kraj utakmice s Francuzima, ispalo je kako je ispalo, ali smo pokazali da možemo igrati sa svima. Portugal je došao prvi put, nismo djelovali sigruno, oni su sa smrću vratara Quintane bili super motivirani. Mi smo to sve izvukli, dobili utakmicu i više nismo mogli ništa napraviti. A Mađarska je bila kaos, zvali bi i mene da nisam bio koma, da nisam imao koronu, i koljeno me boljelo. Razgovarali smo. Odmah sam rekao da ne mogu, jednostavno ne ide. Realno u takvim okolnostima ne možeš saznati kakav si. Ali dobro, pokazali smo da smo OK. Crna Gora je uvijek dobra, ali nije pokazala dosljednost. Nizozemska nam je bila posljednja utakmica, bila je hit, a mi kada ne igramo za nešto to nikad ne izgleda dobro. Da smo i dobili tu Nizozemsku, ne bi se puno promijenilo.

Vjerujem da ću u Švedsku

Kako vam se čini ova reprezentacija koja se sprema za SP u Švedskoj?

- Imamo dobro postavljenu reprezentaciju, ali to moramo pokazati na terenu koliko to vrijedi. Vidjet ćemo što je s Martinovićem, ali sa Šebetićem uvijek znaš na čemu si. Ako Martinović bude na svojoj razini, mislim da možemo biti jako nezgodni. Jako je dobro da Zagreb igra jako dobro, to je jako važno za reprezentaciju. Imamo problema izostanaka, Lučin, Mandić, Pešić... No, bez obzira na to moramo biti momčad. Ova postava to može.

Egipat, Maroko i SAD čekaju nas u prvom krugu?

- Mi moramo stvoriti momčad oko iskusnih igrača, kao Zagreb u kojem su mladi iznijeli dosta tereta uz Gojuna, Musu, Čupića, Dibirova... Sve što su izgubili posljednjih godina polako su počeli vraćati. Mora se nešto nekada istrpjeti, da bi se krenulo. Srna u prvom redu, pa Karpo, Klarica koji je došao s Golužom u situaciju da ne radi greške u seriji, što je znalo koštati, Grahovac, Kraljević, Slavić... Sve su to igrači na neki način stasali kroz Ligu prvaka.

image
CHRISTOF STACHE Afp

Igramo sa neeuropskim reprezentacijama, koliko nam to može biti problem?

- Ne smijemo tako razmišljati. Mi ne volimo igrati s tim reprezentacijama definitivno, ali nekad moraš. Egipat je odličan, ima vrhunsku reprezentaciju. Yahia im jako fali, šteta za dečka jer igra odlično u Veszpremu u mojoj ligi. Bit će to i pravi test za nas. Fizički su moćni, ali i jako kreativni. Zato je bitna ta prva utakmica, koja ne mora biti presudna, ali može jako puno toga usmjeriti.

Hoćete li stići do Švedske?

- Vjerujem da hoću, bit će mi drago bodriti ih s tribine - zaključio je Zlatko Horvat.

Horvat za Hrvatsku

182 NASTUPA

565 GOLOVA

MEDALJE

EP 2020. (Austrija/Švedska) srebro

EP 2016. (Poljska) bronca

SP 2013. (Španjolska) bronca

OI 2012. (London) bronca

EP 2012. (Srbija) bronca

SP 2009. (Hrvatska) srebro

EP 2008. (Norveška) srebro

Linker
26. travanj 2024 05:12