Ljubomir Vranješ označen je krivcem za neuspjeh Slovenije

 MICHAEL HUNDT/AFP/Profimedia
PRONAŠLI SU KRIVCA

Zbog šoka na Euru izbornik ekspresno dobio otkaz, ali najveća greška napravljena je još - smjenom Vujovića

Ljubo Vranješ nije dugo bio nezaposlen jer ga je odmah uzeo velikan iz Njemačke
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. siječanj 2022. 12:23

Slovenija je u šoku. Ispali su s Eura u prvom krugu. Ona ista selekcija koja je na prošlom Euru bila u polufinalu, ista selekcija koja nas je u priprema za ovaj Euro glatko pobijedila. Nejasno je kako im je to pošlo za rukom, ali uspjeli su i sami ne vjeruju da je tako nešto moguće.

Pa su ekspresno reagirali i smijenili izbornika Ljubu Vranješa, koji je ispao krivac za sve što se dogodilo. Na prošlom Euru bio je krivac za polufinale, ali eto život trenera je nepredvidiv. Kada su u studenom 2019. smijenili Veselina Vujovića, koji im je te godine donio jedinu medalju ikada s velikih natjecanja, djelovali su sigurni u to čemu teže i što žele. Nije im se dopalo Vujino nekonvencionalno ponašanje, njegova retorika, koja je priznali oni ili ne pokrenula Sloveniju kao nikad prije.

Vujović je trener koji ne rabi zareze i to se mnogima u Sloveniji nije dopalo. Puno su mu toga zamjerili, ali vrijeme je pokazalo da su ipak smjenjujući ga bili u krivu. On jest takav kakav jest, ali Slovenija je s njim dobila drugačiju dimenziju koju je sada potpuno izgubila. Uglavnom su to isti igrači i oni najbolje znaju zašto, iako je trener uvijek krivac, a u ovom slučaju je to Vranješ kojeg je Slovenija odabrala za Vujovićeva nasljednika.

Odletio preko noći

"Ja sam glavni trener i odgovoran za mnoge stvari. Nije mi problem prihvatiti veliku odgovornost, ali za neke stvari još uvijek nisam odgovoran. Nije dobro sada pričati o tome. Jako sam razočaran pa možda nije pravo vrijeme za donošenje nekih odluka. Ne bih ni o budućnosti. Imam ugovor do Olimpijskih igara. Ako nastavimo surađivati, moramo promijeniti neke stvari", rekao je Vranješ prije no što je preko noći odletio s klupe.

Odluku Saveza je predsjednik Franjo Bobinac ovako prokomentirao:

"Razgovarao sam s Vranješom. Ne bježi od dijela svoje odgovornosti i smatra da je to razlog za smjenu. Dogovorili smo se o raskidu ugovora. Osobno procjenjujem da će sljedeći izbornik doći s ovih prostora. Svjesni smo da je razočaranje veliko. Ali i pobjede i porazi dio su sporta. Čak i ako se potonji međusobno razlikuju. Kao i uvijek, Rukometni savez Slovenije izvršit će detaljniju analizu i pokušati otkriti što je uzrokovalo jedan od najskromnijih nastupa naših odabranih vrsta na najvećim natjecanjima. Pritom se ne može zanemariti činjenica da u momčadskim sportovima pobjeda ili poraz nikada ne ovise o jednom pojedincu."

Zorman ili Tamše

A u reprezentaciji, koj je izgledala super, definitivno postoji neki problem. Imaju sjajne srednjake, super krila, šutere, vratare, imaju dobru obranu i svi su bili u čudu na kraju. Mnogi će spomenuti otpisivanje Dejana Bombača i Mateja Gabera, dva super igrača Szegeda, istaknuti kao nešto što je utjecalo na momčad. Ako i jest, trebali su to riješiti prije polaska na Euru da se ovakve stvari ne bi dogodile. Ovako je ispao cirkus, jer tu ima igrača koji su sami trebali proći u drugi krug, a oni su ispali. I zato će prije novog izbornika Slovenija dobro morati razmisliti gdje je pogriješila. Možda nije sve idila, kako bi oni htjeli, možda sve ne izgleda europski čemu teže, ali postoje osnovna rukometna pravila koja se moraju poštovati.

Dva su kandidata za Vranješovog nasljednika. Prvi je Uroš Zorman, negdašnji kapetan reprezentacije i trener Trimo Trebnja, koji se s puno toga čak i kada je bio pomoćnik Vujoviću nije slagao. Još jedna opcija za Slovence je i Branko Tamše koji vodi naš Nexe i već dugo čeka u redu za priliku.

Međutim, izbornik nije glavno pitanje, puno bitniji su igrači koji su skupinu morali proći da ih je vodio netko s ulice, a ne nakon priprema. Krivac je ispao Vranješ koji je u međuvremenu već napšao novi posao, vodit će Löwen do kraja sezone.

Linker
16. travanj 2024 20:39