ZVONKO PAVIC Cropix
SEHA LIGA

Zagrebaši u dramatičnom finalu ostali bez naslova prvaka! Okršaj s velikanom odlučen tek u zadnjim sekundama

Bilo je napeto do samoga kraja, ali na kraju su ipak slavili Manuel Štrlek i ugledno društvo iz Mađarske
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. rujan 2022. 21:09

PPD ZAGREB – VESZPREM 30:32 (19:13)

ZADAR SD Krešimira Ćosića. Gledatelja 1.500. Suci: Mandak i Rudinsky (Slovačka)

PPD ZAGREB: Slavić (3), Panjtar (11); Ćavar, Faljić, Klarica 4, Gojun, Srna 6, Klis 3, Musa 3, Sirotić, Matanović, Čupić 8 (5), Dibirov 4, Dodić, Leimeter 1, Grahovac 1. Trener Ivica Obrvan

VESZPREM: Corrales, Cupara (8); Štrlek 5, Vajlupov 4, Pechmalbec 2, Lauge 5, Mahe 5 (3), Yahia 7 (2), Blagotinšek, Nenadić 3 (1), Elderaa, Ligetvari, Lukacs, Ilić, Sipos, Nilsson 1. Trener Momir Ilić

SEDMERCI: PPD Zagreb 5 (5), Veszprem 6 (6)

ISKLJUČENJA: PPD Zagreb 8 minuta (Gojun 16, Grahovac 30, Srna 46, 59), Veszprem 10 minuta (Blagotinšek 8, 28, Yahia 16, Elderaa 21, Nilsson 42)

IGRAČ UTAKMICE: Rasmus Lauge


Veszprem nosi peti SEHA naslov. Time se izjednačio po broju sa Vardarom. Zagreb je bio odličan, ali nažalost očekivano kratak. Vesprem je -6 iz prvog dijela okrenuo u +2 i to zaslužuje čestitke. Zagreb, malo kratak s klupom, malo ziceri, malo neiskustvo i to je to. No, obećavajuće.

Zagreb je iznenadio sam sebe i Veszprem u prvom dijelu. Bila je to demonstracija sjajnog rukometa po pravilima koje je odlično izgradio Ivica Obrvan, Da su Leimeter i Grahovac pogodili još dva čista zicera, moglo bi se reći da je to bila savršena izvedba, ali u životu ništa nije savršeno.

Zagreb je počeo po svom, s Klisom u prvih 7 koji je ponovo strpljivošću sjajno odgovorio zahtjevima na najupitnijoj poziciji zagrebaša u ovom trenutku. Da su Srna i Klarica u formi to i nije više novost, kao ni da je obrana sjajna posebno kada joj se priključi u sjajnom izdanju novopridošli Aljaž Panjar koji je u prvih 30 minuta obranio deset lopti igrača Veszprema.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

Zagreb je igrao s jednom izmjenom Klis – Gojun, bio jako strpljiv, koncentriran, polako su ulazili Dodić, pa Grahovac i sve je to izgledalo iznad očekivanja sa čak 19 zabijenih golova u prvom poluvremenu. Obrana Vesprema koja na papiru djeluje užasno jako izgledala je prozirno. Vrtio je Ilić, krenuo sa 6-0 i s Corralesom nominalno prvim vratarom, pa onda završio s Pechmalbecom u 5-1 i sa Cuparom na golu, jer zagrebaši nisu dali šansu Corralesu koji se na startu nije uspio sastati s loptom. Moćni napad Veszprema nabijao se na gustu obranu Zagreba, koja je krilima dala malo više slobode, jer jednostavno se tako moralo i u konačnici isplatilo. Jako dobro je to izgledalo.

Moćan je Veszprem, po imenima najbolji europski sastav u ovom trenutku. Rekli bismo rukometni Manchester City, duži i jači na papiru i od PSG-a i od Barce i od Kiela… I oni sami su vjerojatno bili šokirani nakon -6 u prvom dijelu susreta i nakon toga mogao se očekivati drugačiji Veszprem, protiv Zagreba koji je imao veliki kapital na poluvremenu, ali kapital koji protiv takvih protivnika sam po sebi nije siguran.

Zapalio se Veszprem od početka nastavka, Pechmalbec u 5-1, znatno žešća izvedba protiv Zagreba koji je očekivano počeo brzati, a nije bio na klupi dug kao protivnik. Sve na neki način očekivano i Veszprem se počeo približavati. I došao je s igračem više na -1 u 48. minuti susreta i bilo je u tim okolnostima zanimljivo vidjeti reakciju PPD Zagreba. Obrvan je pokušao situaciju primiriti time outom, ali nije jednostavno takve stvari primiriti protiv takvog protivnika. Trebalo je nešto ekstra, nešto što je Panjtar ponudio u prvom poluvremenu. No, Lauge je u 49. minuti na prazan gol izjednačio na 25:25. I u zadnjih deset minuta se krenulo od nule.

Odlično je reagirao Zagreb, vratio se na +2 i Ilić je morao po time out. Vratio se i Veszprem na 28:28 brzo. I onda gol za gol. Srna zarađuje isključenje nepotrebno do kraja i Veszprem prvi puta vodi golom Laugea. Cupara skida Klisa i Mađari preko Laugea potvrđuju pobjedu.



Lauge MVP, četvorica zagrebaša najbolji

Po tradiciji SEHA je izabrala najbolju sedmorku turnira. To su: Panjtar (PPD Zagreb) - Dibirov (PPD Zagreb), Vajlupov (Veszprem) - Peševski (Pelister) - Srna (PPD Zagreb), Mahe (Veszprem), Hossni (Pelister). Najbolji obrambeni igrač turnira je Jakov Gojun, a MVP Rasmus Lauge Danac u dresu Veszprema. (drp)



‘Bili smo sjajni protiv velike momčadi!‘

Kao i lani Zagreb iz Zadra sa završnice odlazi bez pehara za pobjedu. Lani su mu presudili penali, sada kratka klupa. Veszprem je prvi puta poveo u 59. minuti, ali to je jednostavno tako.

Ivica Obrvan nije bio sretan, ali ni razočaran otporom koji je Zagreb pružio velikom favoritu, pa rekli bismo i za Ligu prvaka ove sezone.

- Jako dobra utakmica, makar poraz nije za hvaliti i slaviti. Vidjeli smo odličnu utakmicu, u drugom dijelu ponestalo je snage i ideje što nije teško protiv ovakve momčadi. Veszprem je na iskustvo i kvalitetu prešao u vodstvo i zaslužio pobjedu. Fali nam nekoliko igrača, a nadam se da će utakmica biti dobar putokaz za Ligu prvaka.

I trener Veszprema Momir Ilić složio se da je to bio jao težak posao.

- Skoro isto kao i lani. Moram čestitati svojoj momčadi na odličnom drugom dijelu. Ovo je naša peta pobjeda u tjedan dana. Zagreb je igrao odlično, mi smo bili mekani, spori, ali se u nastavku sve promijenilo i došli smo do petog naslova.

Zvonimir Srna odigrao je junački.

- Odlično smo se pripremili, igrali brzo, stvarali prilike 6 na 6. U drugom dijelu nas je omela 5-1 obrana, radili smo greške i izgubili glavu, ali možemo biti ponosni na prikazano protiv jedne velike momčadi kao Veszprem.

Ivan Čupić zaključio je:

- Nažalost bili smo kratki, nismo izdržali. Nekako smo u nastavak ušli s idejom očuvati razliku, ali to je jako teško. Ipak, nismo razočarani, pokazali smo dobar rukomet, kvalitetu i s optimizmom gledamo na sezonu koja slijedi. Veszprem je jednostavno bio duži, na kraju je to i iskoristio.

I za kraj Rasmus Lauge MVP turnira:

- Vrlo teška utakmica i sav respekt za Zagreb. Drugo poluvrijeme je bilo kako treba i našli smo timski duh koji nas je digao do trijumfa. Trebamo biti ponosni na ovu pobjedu.

Linker
19. travanj 2024 22:47