Ante Čizmić/Cropix
LEGENDA REPREZENTACIJE

Rukometaš koji je s Hrvatskom prošao sve: ‘Novi kiks nam se neće dogoditi, siguran sam u Pariz‘

‘Nema biranja protivnika, to je izbornik odmah rekao. Austrija, Njemačka, Alžir - idemo dobiti sve tri‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. ožujak 2024. 16:57

Uvijek, ili gotovo uvijek, pozitivni i nasmijani Igor Karačić, "stara kost" u rukometnoj reprezentaciji još od 2013. godine, našao se i na popisu novog izbornika Dagura Sigurðssona za kvalifikacije za OI. Tijekom posljednjeg desetljeća "Kara" je uvijek bio tu negdje, a s obzirom na to koliko je kvalitetan i pouzdan igrač, s reprezentacijom je još i malo toga osvojio - "samo" europsku broncu u Poljskoj 2016. i europsko srebro u Švedskoj 2020.

Mogli smo bolje

- Ja sam prije svega realan. Uvijek smo davali sve od sebe, i ako smo gubili, gubili smo jer je netko u tom trenu bio bolji. Jesmo li mogli bolje?! Naravno da jesmo, ali nije nas uvijek sreća baš i mazila; mi smo također ponekad zakazali, no to je sport. Ne upirem prstom prema izbornicima ili nekim igračima. Svi smo nekad griješili, to je dio sporta. No, uopće se ne žalim, jer mi je reprezentacija pružila velike stvari, kao i ja njoj, nadam se. Volio bih ja da smo uzeli sva zlata, ali to ne ide tako. Sad mi je zadatak da ovi mlađi opet osjete bolje dane...

image
Ante Čizmić/Cropix

Pripreme su, kao i uvijek, bile prekratke, ali Karačić vjeruje u već uigranu ekipu:

- Igrali smo mi u ovoj postavi dobro i prije, uz neke greške koje su nas koštale boljeg plasmana. Novi izbornik donio je novitete koje smo brzo usvojili, i ja vjerujem da se neće dogoditi još jedan kiks.

Zdravlje je Karačiću u 36. godini na zavidnoj razini:

- Savršeno sam zdrav, spreman sam. Cijelu sezonu nisam imao niti najmanju ozljedu. Poslije EP-a u klubu sam odigrao svaku utakmicu. To je dobar znak i za reprezentaciju, kojoj namjeravam puno dati. Vjerujem da ćemo biti odlični ovih 180 minuta. Mjesto nam je u Parizu jer imamo kvalitetu.

Novi izbornik trebao bi također biti veliko pojačanje, baš kao što je to Karačić koji uvijek "gine" na terenu.

- Imali smo mi i prije dobre izbornike, ali kod Sigurðssona mi se sviđaju rad i njegov nastup. Direktan je, oštar i nema nimalo "filozofiranja". Radimo to, to i to - i gotovo - mi ga pratimo. Malo smo bili zajedno, ali vidi se da je pravi majstor. Ma - siguran sam da ćemo ići na OI - novi nam se kiks neće dogoditi. Sad ćemo "pod mus" ovo odraditi, a onda će nas on s vremenom još bolje posložiti.

image
Ante Čizmić/Cropix

Protivnici u kvalifikacijama nisu svjetsko čudo, ali zaslužuju svaki respekt.

- Nema biranja protivnika, to je izbornik odmah rekao pri prvom susretu. Austrija, Njemačka, Alžir - idemo dobiti sve tri. To je način kako se ulazi u duži pobjednički ritam. Idemo maksimalno cijelo vrijeme, i bez kalkulacija. Svi se sjećamo onih nesretnih kvalifikacija za Tokio, kad smo s dvije pobjede ostali doma.

Posljednje je razbolje bilo ipak pomalo mučno, Karačić to priznaje i svjestan je da bi eventualno posrtanje bilo jako loše za hrvatski rukomet:

- Ništa se u životu ne mora, ali svi se nadamo iskoraku, jer imamo odličnu momčad. Ne znam nakon koliko vremena imamo toliko dobrih golmana. Oni su briljirali i na EP-u, ali je nešto drugo nedostajalo. Sad imamo iskustvo, mladost, energiju. Imamo te mlađe koji su stasali, posebno dečki iz Zagreba. Bili su neki od njih nositelji igre već na EP-u, i ja vjerujem u puno bolje dane.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ljepše je u reprezentaciji

Karačić je dosad igrao samo na OI u Riju 2016., i sanja prvo olimpijsko odličje:

- Olimpijske igre nešto su posebno. Ali ne razmišljam previše o tome, samo mi je u glavi da dam maksimum, kako bih pridonio ekipi da izborimo Pariz. Tek ću zatim razmišljati o tome da ostvarim svoj san i još jednom odem na Igre. To me i najviše drži, i zbog toga se jako trudim i treniram više nego prije.

Nakon EP-a u siječnju, OI u Parizu ovog ljeta, a zatim domaći SP u siječnju 2025. Tri turnira u 12 mjeseci:

- Tu smo kad nas trebaju, ljepše je igrati s kolegama iz reprezentacije, nego u klubovima. Reprezentacija je uvijek bila i bit će nešto posebno. Rukomet mi je općenito donio toliko toga lijepog u životu, a reprezentacija je opet puno iznad toga. Slijedi nakon toga i SP u Hrvatskoj - i to bih volio igrati, ako Bog da...

Linker
23. travanj 2024 10:54