Cropix
ONI SU SAM VRH

Rukometaši godine u izboru SN-a i HRS-a: Duvnjak ispred Sulića, Žderić bolja od Penezić

Domagoj Duvnjak četvrti je put, nakon 2011., 2013. i 2014., proglašen najboljim rukometašem godine u izboru Sportskih novosti i Hrvatskog rukometnog saveza. Kod žena je premijerno najboljom proglašena Marta Žderić nakon što je Andrea Penezić laskavu titulu bila zaslužila sedam puta zaredom u periodu od 2008. do 2014.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 22. prosinac 2015. 23:17

Tradicionalni, sada već 22. izbor najboljih, bio je neizvjestan kao nikad. Duvnjak je od od stručnog žirija novinara dobio ukupno 52 boda, a za rukometašem Kiela samo je dva boda zaostao Veszprémov Renato Sulić. S obzirom da je Sulić ove godine igrao u finalu Lige prvaka te osvojio naslov u regionalnoj SEHA ligi te dvije mađarske titule, a usto je ponio službeni naslov najboljeg pivota u EHF-ovoj Ligi prvaka, uopće ne bi bilo nepravedno da je titulu ponio bivši reprezentativac i osvajač svjetskog zlata u Portugalu 2003. No, niti Duvnjak nije bio bez argumenata jer je i on u Njemačkoj uzeo dva naslova i igrao na Final Fouru Lige prvaka. Zamalo se ostvarila paradoksalna situacija kakva se nikad nije dogodila, a ta je da je igrač koji ne igra u reprezentaciji proglašen najboljim.

Kod djevojaka, situacija je bila još neizvjesnija jer su Marta Žderić i Andrea Penezić dobile u dlaku isti broj bodova (65), ali je vratarica Budućnosti proglašena najboljom jer je imala više prvih mjesta u izboru u kojem su članovi žirija davali bodove trojici kandidata i kandidatkinja pa je u ovom slučaju presudio drugi kriterij po jačini. Najbolja igračica Vardara i ponajbolja svjetska igračica zasigurno neće ostati na dosadašnjih sedam osvojenih trofeja za najbolju, već će sljedeće godine preskočiti svoju mlađu suigračicu iz reprezentacije.

U konkurenciji najboljih domaćih sudaca, Matija Gubica i Boris Milošević ne znaju za "poraz" također već sedmu godinu zaredom. Ovaj je dvojac posljednjih godina i u globalnim okvirima prepoznat kao najbolji, sudili su sva najveća natjecanja i njihove završnice, te ne čudi da su najbolji kod kuće kad su najbolji na svijetu. Matija Gubica i njegov kolega su kao Matija Gubec i njegov suborac Ilija Gregorić. No, i to je ovaj puta zamalo bilo tijesno jer su Jurinović i Mrvica bili jako blizu, osvojivši 59 nasuprot pobjednička 73 boda.

S obzirom da se reprezentacija nije proslavila na SP-u u Kataru početkom ove godine, te je Slavko Goluža smijenjen da bi bio ustoličen Željko Babić, ovaj puta aktualni izbornik muške reprezentacije nije najbolji jer nije niti stigao dobiti priliku. Tako je najboljim proglašen trener našičkog Nexea Zdenko Kordi. Bio je uvjerljiv sa 12 bodova, četiri je dobio ženski izbornik Goran Mrđen, po tri Ivica Obrvan i Željko Babić, dva Irfan Smajlagić, a jedan Slavko Goluža.

Linker
06. srpanj 2024 05:10