Luka Cindrić
 JOE KLAMAR/AFP
Kandidat za najboljeg

‘S Barcelonom će biti puno izazova, ali meni će najveći biti izboriti OI u Tokiju s Hrvatskom‘

Hrvatski reprezentativac Luka Cindrić vrijeme između dviju sezona provodi u svom Ogulinu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. srpanj 2020. 15:09

Danas u ponoć završava glasovanje za najboljeg svjetskog rukometaša. Ako još niste glasovali, krenite prema IHF platformama (www.ihf.info, instagram, facebook, twitter), jer među kandidatima je i naš Luka Cindrić.

U jednoj ekstra konkurenciji, što je samo dokaz kolika je vrijednost koju imamo u ovom trenutku. Ako se prisjetimo, bili smo odlični i na prošlom SP u Njemačkoj i na prošlom EP u Austriji i Švedskoj, a sve to praktično bez Luke Cindrića kojeg je mučila ozljeda. S njim... Nećemo nagađati, ali vjerujemo da će se uskoro i to vidjeti. Nema dvojbe da ćemo biti jači.
Luka je konačno zdrav, odmara u svom Ogulinu i polako gleda prema novoj sezoni.

Pomlađeni i osvježeni

- Barcelona će krenuti za dva tjedna. Takav je plan. Mi smo svi dobili programe koje moramo ispuniti da bismo na pripreme došli spremni. I dok odmaram i uživam sa svojima u Ogulinu, svaki dan se i radi. Pomaže mi moj kondicijski trener Robert Magdić. Imam na raspolaganju sve, i stadion i stazu i dvoranu i teretanu u Ogulinu. Ništa mi ne nedostaje. I što je najvažnije ova stanka je dobro došla da se sve ozljede ostave po strani. Koliko god ona bila loša zbog sporta, toliko je eto u nekim situacijama i dobra.
Barcelona neće izgledati puno drugačije nego lani?

- Realno, nema razloga. Momčad se slaže sustavno, popunjava po potrebi. Promijenile su se neke stvari odlaskom Victora Tomasa, jer on nije bio samo desno krilo nego i kapetan ove momčadi Barcelone, što će se sigurno osjetiti u svlačionici. No, došli su Blaž Janc, dobro nam znani Brazilac Haniel Langaro i mladi Domen Makuc na mjesto Lasse Anderssona koji je otišao u Berlin, na crti je za Abela Serdia zamijenio Portugalac Luis Frade i rekao bih da je momčad pomlađena, osvježena i da će u sljedećoj sezoni biti i bolja nego lani. A lani je bilo dobro, doma smo osvojili sve, pa Superglobe, izborili smo plasman na F4 Lige prvaka koji će se nadam se održati u prosincu. Više se nije moglo.
Kakva je situacija trenutno u Barceloni s Covidom-19?

- Svakodnevno smo u kontaktu, kažu da je bolje nego kada sam otišao doma i svi se nekako nadamo da će ovom virusu doći kraj. Maske su još obvezne, ali to je najmanje što se može učiniti u ovoj situaciji da se život olakša svima. Pogodilo nas je sve to, nismo mogli ni slutiti da bi se nešto tako moglo dogoditi.
Bio je ždrijeb Lige prvaka, jeste li zadovoljni skupinom?

- Jesam, realno skupina ima jakih i manje jakih protivnika, za razliku od prve skupine u kojoj su sve momčadi puno ujednačenije. Mislim da u našoj skupini dominiraju kvalitetom Kiel, Veszprem i Barcelona, a da su svi ostali u drugoj kvalitetnoj skupini. Barem je to po rosterima s kojima se raspolaže. Naravno, to na terenu ne znači previše i zato je važno da je Barca sačuvala gro momčadi, nositelja igre, da su produžili Raul i Sorhaindo, da se temelj nije narušio, što će u sudaru s Kielom jačim za Sagosena i moćim Veszpremom biti jako važno. Mislim da imamo realne šanse misliti na jedno od prva dva mjesta u skupini.

Ma, samo da počnemo...

Ostale ne spominjete?
- Realno ovom sastavu Barca ne bi trebala imati problem s ostalima, no naravno da se ako nisi sto posto unutra problemi mogu dogoditi. Jako je važno dobivati te “male” utakmice, jer tko tu kiksa teško će stizati. Mislim da mi imamo širok kadar i da ćemo za sve biti spremni. Uz spomenute nove igrače ozdravio nam je Casper Mortensen na lijevom krilu, imamo postavljenu i uigranu obranu i ne sumnjam da će to biti OK. Ma, samo da to sve počne, da se vratimo igri, jer ovo s koronom nas je sve bacilo debelo unatrag. Čeka nas dobra i uzbudljiva sezona, s puno izazova, meni je svakako najveći nastup na Olimpijskim igrama. U Riju to nisam dočekao, sada vjerujem da hoću. Vidim da su nam kvalifikacije premjestili u Montpellier umjesto Pariza, no cilj se ne mijenja. A i Montpellier je bliže Barceloni.

IHF vas je nominirao za najboljeg rukometaša svijeta u prošloj sezoni?
- Iskreno, ugodno sam iznenađen s time. Nisam razmišljao da bi se to moglo dogoditi, ali sada je to super saznanje. Realno, Danci su bili svjetski prvaci i rekao bih da su u prednosti, ali odlučuju glasovi navijača iz cijelog svijeta i treba se nadati. Mi imamo puno navijača...

Igrači koji rade prevagu

Konkurencija je ekstra?
- Sve su to igrači koji nose prevagu u svojim momčadima, koji su ključni, sve su to uostalom igrači koji će igrati i na završnici Final Foura u Kölnu. Dakle, ništa nije slučajno. Iskreno, meni je čast biti u takvom društvu, jer o tome sam sanjao kao klinac i tome sam težio.

Kako vidite konkurente?
- Mikkel Hansen je konstanta već više od deset godina, s njim i bez njega Danska nije ista što je pokazalo SP. Igra na visokoj razini u PSG-u. Niklas Landin brani u Kielu koji se vratio na njemački tron, bio je i svjetski prvak s Danskom i te dvije činjenice govore same po sebi. Rasmus Lauge je u Veszpremu, bio je u Flensburgu na europskom tronu, sada je s Danskom na svjetskom i pokušava to i s mađarskim prvakom. Sagosen je igrač budućnosti koji na svakom natjecanju pokazuje raskoš talenta i pretvara se u kvalitetu koja Norvešku vuče ne vrh. To su sve vrlo jaki i moćni argumenti i kako god glasovanje završi, ja ću biti sretan. Naravno, najsretniji bih bio sa pobjedom - zaključio je Luka Cindrić.

Iz Ogulina do Barcelone automobilom

Kako se provodi dugi odmor?
- Obitelj, prijatelji, uživanje u doma u Ogulinu s malim izletima prema moru, vjerujem do Dubrovnika ako to ova situacija dopusti. Moramo biti oprezni (Cindrić je prije dva mjeseca postao otac, kćer Alisa), jer s virusom se nije za šaliti.
Kako ćete u Barcelonu?
- Automobilom, kako sam i došao u Hrvatsku kada su u Španjolskoj objavili kraj sezone. Čini mi se to jednostavnije nego avionom, jer letovi su prorijeđeni i bolje ne lutati po aerodromima ako se ne treba.

Linker
02. svibanj 2024 19:20