PETR DAVID JOSEK Afp
PROBLEMI SA SRCEM

Sarač je otišao, Quintana se bori za život, što se zapravo događa? Liječnička objašnjenja su jasna...

Vratar rukometaša Portugala, hrvatskog suparnika u kvalifikacijama za OI, u induciranoj je komi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. veljača 2021. 17:44

Što se događa? U nedjelju je stalo srce Zlatka Saračevića nakon utakmice Podravke i Lokomotive, a dan kasnije u Portu na 45 sekundi stalo je srce i sjajnog vratara portugalske rukometne reprezentacije Alfreda Quintane (32).

Sportaš, kao odvaljen od brda, dvometraš savršene težine, u jednom se trenutku samo srušio na terenu za vrijeme treninga. Srećom, svi su bili blizu, pa je reanimacija krenula odmah, došao je i defibrilator i hitna pomoć, pa je nesretni Quintana prebačen u bolnicu Sao Joao u kojoj se bori za život.

Što se dogodilo jednom zdravom sportašu nije jasno ni liječniku portugalske reprezentacije Augustu Roxi koji tvrdi da je Quintana bio savršen i potpuno zdrav sportaš. No, očito, srce ne bira po tom kriteriju.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Quintana je u induciranoj komi od dolaska u bolnicu, kažu liječnici da je srce stabilno, ali dugotrajni zastoj srca uzrokovao je edem na mozgu i vrlo je upitan ishod liječenja. Liječnici zasad ne daju nikakve prognoze, no izvjesno je da je situacija daleko od dobre i da će Quintana, ako i sve dobro završi, ostati s određenim probemima.

Quintana je Kubanac s portugalskom putovnicom. Obiteljski čovjek, otac kćeri Alicije. Često je govorio, a to je postala i uzrečica po kojoj ga prepoznaju 'Ja nisam preživjeli, ja sam veliki ratnik, borim se od djetinjstva, naučio sam tako'. I svi sada vjeruju da će mu to uvjerenje pomoći da izgura ovu najtežu utakmicu karijere koja na Dragau traje već punih 11 godina. Podrška dolazi sa svih strana, nema rukometaša koji mu nisu poslali poruku za brzo ozdravljenje. No, svi prema Sao Joao bolnici u Portu gledaju sa strepnjom.

Quintanin slučaj nije prvi te vrste, a zanimljivo je da se baš u Portu prije dvije godine dogodio i srčani zastoj Ikera Casillasa zbog kojeg je veliki španjolski vratar zaključio karijeru. Njegov je udar bio nešto blaži. Ivan Turina, Alen Pamić ili Davide Astori nisu bili te sreće.

A kada smo kod vratara, 2017. je srčani zastoj doživio i srpski rukometni vratar Slaviša Đukanović, tada član francuskog Aixa. Spašen je u bolnici u Marseilleu nakon što je u nju hitno dovezen s treninga Aixa.

Quintana je dan prije udara igrao utakmicu Portugalskog prvenstva protiv Aguas Santasa i bio jedan od junaka utakmice sa 14 obrana. Ništa nije naslućivalo da bi se tako nešto moglo dogoditi. No, dogodilo se i liječnička objašnjenja su vrlo jasna. Kažu da su najčešći razlozi takvih incidenata zapravo kardiovaskularne bolesti, koje su kod većine uglavnom bile neotkrivene prije početka bavljenja sportom, a smrtni ishodi, prema liječničkim tvrdnjama, događaju se sportašima u dobi od 30 do 35 godina.

Uzroke bi, tvrde, trebalo tražiti u neskladu između sve većih tjelesnih napora i mogućnosti sportaša, a okidač su najčešće preveliki napori. Dakle, lako je zaključiti kako fizička aktivnost može biti pogubna kad intenzivno tjelesno vježbanje prelazi granice tjelesnih mogućnosti. No, svi slučajevi su se događali u trenucima oporavka organizma, opuštanja nakon velikih napora i ta činjenica sugerira važnost pravilnog oporavka, za koji u naporima kojima su sportaši izloženi ima sve manje vremena. Postaje preokrutno, prebrutalno i negdje će ipak trebati povući granicu, a u utrci za novcem to nije nimalo jednostavna stvar. Pa, ako neće institucije, onda će morati sportaši sami.

Linker
19. travanj 2024 06:25