ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
LEGENDA O ZLATKU SARAČEVIĆU

‘Sarača sam trenirao od šestog osnovne... Čuli smo se, izjadao mi se, nije mu bilo lako...‘

‘Obećao sam mu pomoći oko novog angažmana, družili smo se prije nekoliko dana u Moskvi...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. veljača 2021. 22:00

Zlatko Saračević ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom sportu. Nakon njegove prerane smrti ove nedjelje, donosimo još neke reakcije njegovih suigrača i prijatelja iz rukometnog svijeta.

Jasmin Mrkonja, legendarno krilo Metaloplastike, bio je suigrač i veliki prijatelj Zlatka Saračevića.

- Prije samo nekoliko dana pričali smo nakon utakmice Osijeka i Podravke. Pričali smo dugo, o utakmici, planovima, pokazivao mi je neke varijante, radovali smo se novom susretu u mom kampu na ljeto. Naše drugarstvo datira dok je on bio u Banja Luci, a ja u Zavidovićima, jak Borac, jaka Krivaja. Bili su to dobri dani. Poslije je bilo mnogo dvoboja Borac - Metaloplastika, ali i zajedničkih uspjeha i medalja na velikoj sceni. Otišao je u legendu s terena za kojeg je živio i onako kako je živio rukomet koji je izgubio jednog od najboljih ikada.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Najveći dio rukometne karijere Zlatka Saračevića vezan je uz Abasa Arslanagića. I zato je dobro čuti što učitelj kaže o učeniku...

- Ja sam posebno emotivno vezan, jer sam njegov trener od 6. razreda osnovne pa sve do posljednje medalje s Jugoslavijom, kada sam bio pomoćni trener. Sarač je jedinac, odrastao s puno pažnje oca Hamdije i majke Mande. Bio je vrlo perspektivan odbojkaš, vertikalan odraz mu je bio odličan, išao je prsima na gol, a tako vidi i krilo i vanjskog i crtu. Natrčavao je na loptu, a skočnost je bila njegova snaga, šut iz prvog koraka... Bio je jako vrijedan, nije bio neki obrambeni igrač, ali nije jedini takav.

I priliku ste mu dali kada je krenuo?

- To je bio jednostavno Borac tog vremena. Imali smo sustav rada, stvaranja, treninga, svaki dan trening. Puc, Čavar, Smajlagić, pa Petkovićeva generacija koja je osvojila IHF kup s Perićem, Maglajlijom, Jovićem, Nezirovićem, Kneževićem... Saračeva generacija bila je generacija intelektualaca. Ramljak, Krsnić, Talić... Sarač je bio dobar đak, završio gimnaziju. Bio je najbolji s Ramljakom koji je danas liječnik u Njemačkoj.

Čuli su se redovno.

- Jesmo, izjadao mi se zadnji puta, nije mu bilo lako, rekao sam mu “ti to dobro radiš, ne sekiraj se”.

Velimir Petković izbornik je Rusije i trener CSKA. Važan za Saračevićevu karijeru nekad u banjalučkom Borcu.

- Bili smo u Moskvi prije nekoliko dana kada je igrala Podravka, družili smo se. Obećao sam mu pomoći oko novog angažmana... Eto, neću ispuniti obećanje. Nisam spavao cijelu noć, a sad idem u Našice potpuno prazan i beskrajno tužan. Baš je bio dobrica naš Sarač.

Linker
17. travanj 2024 07:17