Bennet Wiegert

 RONALD GORSIC Cropix
SUSTAV KOJI DONOSI REZULTATE

Sedam poučaka Benneta Wiegerta: ‘Ostani autentičan, poštuj hijerarhiju, pokaži poštovanje...‘

Priča trenera prvaka Europe Magdeburga od kojeg bi mnogi mogli puno toga naučiti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. srpanj 2023. 17:04

Bennet Wiegert je trener europskog prvaka Magdeburga. Svi će se složiti da sustav koji je kroz nekoliko sezona u Magdeburgu izgleda posebnije i drugačije od ostalih i zato je zanimljivo čuti njegovo razmišljanje o ključnim trenerskim postulatima za uspjeh. On ih je sažeo u sedam osnovnih.

Uvijet broj 1 je ‘ostati autentičan, jer to je najveća prednost trenera’. Druga najbitnija stvar je ‘Hijerahija’, jer kaže da kohezija mora dolaziti iz momčadi. Kao trener, možete utjecati na hijerarhiju unutar svoje momčadi samo u vrlo ograničenoj mjeri. Treća stvar je ‘Poštovanje na svakom mjestu’, jer kaže Wiegert “želim da zaposlenici Magdeburga predstavljaju određene vrijednosti kao što su poštovanje i prijateljstvo”.

Četvrti preduvjet za uspjeh je prihvatiti ‘da svi nisu isti’ i da mu je prva stvar kada je počinjao bila da shvati da ne može izgraditi momčad sa 17 igrača poput sebe. U petom uvjetu kaže ‘Rješavanje problema’. Na putu do uspjeha ćete i griješiti, morate se nositi s neuspjesima - i učiti iz njih. Šesti uvjet je ‘Poštenje i transparentnost’. Keže Wiegert, ne mogu biti dobar prijatelj ili prijatelj sa svakim igračem. Ali ne želim ni da me mrze, želim raditi pošteno i s društvenim vještinama. I zaključno stoji kao sedmi postulat ‘Glad za uspjehom’. Kaže, ja sam zapravo tip koji nikad nije sit. Glad za uspjehom mora biti velika.

Dodao je savjet mladim trenerima:

- U dječjem i omladinskom rukometu statistika nije bitna. Dugoročno gledano nema smisla dobivati ​​utakmice pod svaku cijenu. To zadovoljava samo roditelje, ali nikoga drugog. Trebaju mi ​​igrači koji pobjeđuju, imaju brz rad nogu i imaju nešto u napadu što može biti X-Factor poput, na primjer, dobrog udarca ili dobrog skoka. A za to trebam dobro individualno obrazovanje i razumne osnove, jer to kasnije nećete nikako moći nadoknaditi.

Linker
01. svibanj 2024 00:15