Silvio Ivandija

 Ronald Goršić/Cropix
POVIJESNI DOSEG

Sesvećani su novi hit hrvatskog klupskog rukometa: ‘Još uvijek ne znamo svoju pravu vrijednost‘

"Nemamo želje za suparnika u četvrtfinalu, bit će nam radost igrati takve utakmice", kaže Ivandija
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. veljača 2023. 15:01

Rukometaši Sesveta plasirali su se u četvrtfinale, među osam najboljih momčadi Europskog kupa. To je treće europsko natjecanje po vrijednosti, ali vrlo značajno za hrvatski klupski rukomet, jer svaka pobjeda nosi važne bodove za ranking, dok su Sesvećani zasad prošli tri kola sa svih šest pobjeda u šest odigranih utakmica. To je ujedno i najveći doseg u povijesti kluba i samo nastavak rasta Sesveta u ozbiljan klub.

U nedjelju su u prepunoj dvorani u Jelkovcu svladali talijanski Fasano 13 golova razlike i Fasano dodali na listu na kojoj su već grčki PAOK i kosovska Besa iz Peći. Nosila ih je u euforija na startu, ali ih nije daleko donijela, dok se nisu smirili i počeli graditi prednost. Na loptu je uspio stati najiskusniji Ivan Dumenčić, obrana je pratila s raspoloženim Perićem na golu, dok su realizatorski vrhunsku večer imali Filip Turčić i Aleksandar Čaprić.

Ovaj drugi je pokazao i nešto puno više, strašnu brzinu, skočnost i eksplozivnost i bude li u realizaciji imao malo više strpljenja što dolazi s iskustvom, kao nekad njegov otac, reprezentativac iz Kutine, Hrvatska bi mogla dobiti jako ozbiljnog rukometaša. On je mladi igrač, krpao je mnoge rupe, najviše onu zbog neigranja Davora Gavrića koji je ponajbolji igrač Sesveta, a koji nije nastupio zbog problema s virozom. No, Čaprić, Dumenčić i Hršak sjajno su riješili sve probleme i izgradili visoku pobjedu Sesvećana uza prolaz u četvrtfinale.

Momčad kojoj treba vremena

E tamo će društvo naravno biti ozbiljnije. Tako čekaju tri skandinavska predstavnika, norveški branitelj naslova Naerbo i više znani Runar, te švedski Alingsas. Uz njih su dva jaka aduta Dukla i Karvina, te dva susjeda, novosadska Vojvodina i Gorenje iz Velenja. Tu slabog protivnika nema i koga god da izvuku Sesvećani, imat će dva velika iskušenja. Možda su najidealniji izbor Karvina ili Dukla, jer nisu ni toliko jaki, niti su predaleko, a troškovi nikad nisu nebitna stavka. No, ždrijeb što god donese, Sesvećani će biti zadovoljni, jer nastup u četvrtfinalu je nešto što su željeli i priželjkivali kada su ulazili u svoju drugu europsku sezonu u povijesti.

- Jako smo zadovoljni jer smo odigrali dobru utakmicu u sjajnom ambijentu i to je velika stvar i za klub i za hrvatski rukomet u cjelini. Puno stvari smo popravili iz prve utakmice, primili smo 22 gola u odnosu na 34 u prvoj i mislim da je to bio veliki korak naprijed, makar smo morali igrati bez nama važnog igrača Gavrića. No moram pohvaliti ostale, posebno Čaprića koji je pokazao neke sjajne osobine. No, opet ću ponoviti, ovo je mlada momčad, prvi puta u ovakvom okruženju i sigurno da joj treba vremena. Vidjelo se to i protiv Talijana - kaže Silvio Ivandija, trener Sesvećana.

Sada će vam i ritam biti teži, koliko će to utjecati na momčad?

- Toga smo svjesni, zato smo i podigli razinu treninga na višu razinu, što se vidi i na našim igrama u posljednje vrijeme. Neće biti lako, jer u srijedu je već liga, pa Kup, pa će opet Europa, ali mislim da kada se pobjeđuje da je sve puno lakše i da to nosi momčad. Mi još ustvari ne znamo svoju pravu vrijednost.

Imate li želja za četvrtfinale?

- Nemamo, tu nema lakog protivnika, bit će nam radost igrati takve dvije utakmice i samo je važno da se predstavimo u što boljem svjetlu - zaključio je Ivandija.

Sada se čeka ždrijeb u Beču i protivnik, lijepo je znati da uz Zagreb i Nexe imamo i treći klub koji nešto može u Europi. Inače, četvfinala će biti 18. i 19. prve, te 25. i 26. ožujka uzvratne utakmice. Plasman Sesveta u četvrtfinale Europe je najveći dobitak koji su u Sesvete došli pozdraviti i izbornik Goran Perkovac i vrh Hrvatskog rukometnog saveza.

Linker
24. travanj 2024 01:06