Okršaji Danske i Norveške uvijek su žestoki

 JURE MAKOVEC Afp
EURO RUKOMETAŠICA

Sjajne Dankinje favorit su u finalu. Može li Norveška iznenaditi dvaput?

Norveška brani naslov protiv Danske (20.30), a prije njih za broncu će igrati Francuska - Crna Gora (17.45)
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. studeni 2022. 09:21

Dražen Pinević
Danska je jedina reprezentacija na ovom Euru koja je svladala Norvešku. Norveška i Francuska su bez obzira na to dvije najbolje selekcije na svijetu u ovom trenutku. Norveška je Francusku u polufinalu dobila osam golova razlike. Danska je očekivano dobila Crnu Goru, pa su tako finale izborile dvije selekcije iz naše skupine, dvije selekcije s kojima smo se mi određeni broj minuta vrlo pristojno nosili uz sve probleme koje imamo.

Danska će igrati svoje prvo finale nakon 18 godina i Olimpijskih igara u Ateni. To je veliki doseg po kojem je Jesper Jensen uspio dosegnuti dvojicu velikih prethodnika, Ulrika Wilbeka i Jana Pyttlicka. Danska danas nije dobra kao u vrijeme njegovih prethodnika, ali Danska igra moderan rukomet, kojim dominira brzina, rukomet u kojem sudjeluje 16 igračica i kojeg je jako teško pratiti, ako nemaš slične mogućnosti.

Već 12. finale za Norvešku

Danske zvijezde u ovom trenutku su vratarka Sandra Toft i snažna Anne Mette Hansen na lijevom vanjskom, ali kada bismo birali igračice koje su MVP ovog sastava, bile bi to sjajno lijevo krilo Emma Friis, najpametnija danska rukometašica Mie Hojlund i visoka ljevakinja, šuterica i iznimno važna za obranu Mette Tranborg. Danska je jako dobro izgrađena kao ekipa i to je danas njena najveća snaga. Snaga po kojoj je možda i došla u prvi plan ispred Švedske ili Nizozemske koje imaju možda i veće klase na pojedinim pozicijama.

Norveška je institucija svjetskog ženskog rukometa. Ovo je 15. Euro rukometašica, a Norveška će u Ljubljani igrati svoje 12. finale, s time da je dosad osam puta bila prvak! Bit će to ukupno 24. njihovo finale na velikoj sceni. To je impresivno.

Norveška mijenja imena, ne mijenja stil koji je nekad davno po uzoru na Hrvatsku postavila legendarna Marit Breivik. Njen nasljednjik, Thorir Hergeirsson, koji joj je asistirao od 2001. do 2009. godine, na čelu reprezentacije je samostalno već 14 godina. Okružio se velikanima, tako je s njegove lijeve strane Tonje Larsen, briljantna igračica prve zlatne generacije norveškog rukometa, a s desne Mats Olsson, legendarni švedski vratar o čijem poslu savršeno govore obrane tandema Lunde - Solberg.

Lunde po rekordno zlato

Norveška nije tako široka danas kao Danska, ali Norveška raspolaže s klasama. To je u prvom redu vanjska trojka Reistad - Oftedal - Mork, koja u izostancima Bratseth, Kristiansen, Herrem, Loke, Farfjord (koje su sigurno na toj razini) vuče sve konce i gura mlađe. Od njih se posebno ističu snažne kružne napadačice Ingstad, Ardahl i Hogseth, koje drže obranu uz savršeni tandem Lunde - Solberg, obranu koja je zaštini znak njihovog rukometa, koja je moćnu Francusku doslovno rasula.

Osnovno pitanje je može li Danska izdržati takvu Norvešku, jer to više nije susret u skupini već finale. Norveška drži i neke brojke koje zvuče nevjerojatno kada je u pitanju Euro. Stine Oftedal i Nora Mork love svoje peto euro-zlato, a Katrine Lunde rekordno šesto (2004, 2006, 2008, 2010, 2020) budući da je zasad s još pet sunarodnjakinja (Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth, Kari Aalvik Grimsbo, Camilla Herrem, Marit Malm Frafjord) ima pet zlata s EP. A dodat ćemo da četiri naslova dosad ima izbornik Hergeirsson (2010, 2014, 2016, 2020).

Danska i Norveška odigrale su četiri finala Eura do sada i jedno na SP-u (1997.) i u tim je utakmicama Danska u prednosti 3-2. Pedantni Norvežani sigurno to znaju...

Prije njih će u borbi za broncu igrati Francuska i Crna Gora. Francuska je apsolutni favorit, ali ovakve utakmice nakon poraza u polufinalima uvijek su najteže. Francuska i Crna Gora nikad nisu igrale međusobno za medalju. Francuska je na tablici medalja uspješnija. Crna Gora ima jedno euro zlato iz 2012, a iste godine i olimpijsko srebro, a iza Francuske su je šest svjetskih, pet europskih i dva olimpijska odličja. Francuska je na tri posljednja velika natjecanja na postolju - zlato na OI u Tokiju, srebra na SP u Španjolskoj i srebro na EP u Danskoj. Ostanak na postolju bio bi novi sjajan doseg Olivera Krumbholza, koji je u polufinalu upisao 500. nastup na francuskoj klupi. To su strašno velike brojke, brojke na koje europski rukomet mora biti ponosan.

Međusobna finala

EP 1996.

Danska - Norveška 25:23

SP 1997.

Danska - Norveška 33:20

EP 1998.

Norveška - Danska 24:16

EP 2002.

Danska - Norveška 25:22

EP 2004.

Norveška - Danska 24:22

Veliki lov na Alinu Grijseels

Borba za naslov prvog strijelac Eura se nastavlja, jer Njemica Alina Grijseels sa 44 gola još uvijek drži broj 1. Ali, posljednjeg dana napadaju je Norvežanka Henny Reistad, koja je trenutačno na 43, njezina sunarodnjakinja Nora Mork (42) te Crnogorke Đurđina Jauković (42) Jovana Radičević (37), odnosno Dankinja Emma Friis (35).

Linker
22. travanj 2024 02:35