Trener Stuttgarta Michael Schweikardt

 Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
NIJE IM PRIZNAT GOL

Skandal u Bundesligi, Hrvat i ekipa oštećeni, trener pobjesnio: ‘Ostavite se VAR-a ako ga ne znate koristiti‘

Sva petorica sudaca zakazala su u dvjema ključnim situacijama na utakmici Stuttgarta i Erlangena (29:30)
Piše: Emanuel KnjazObjavljeno: 16. prosinac 2023. 14:01

Rukometaši TVB Stuttgarta, u kojem igra i hrvatski reprezentativac Marino Marić, u petak su tijesno izgubili 29:30 od HC Erlangena. Njemački Bild raspisao se o skandaloznom suđenju u kojemu su suci zažmirili na ključne situacije u ovoj vrlo važnoj utakmici za ostanak u Bundesligi.

Sudački tim su činili Adrian Kinzel i Sebastian Grobe, a trojac za sudačkim stolom Bernd Andler, Volker Hegel i Thomas Kurtz. Sva petorica zakazala su u dvjema ključnim situacijama na utakmici.

Igrala se 39. minuta, TVB Stuttgart vodio je 20:19. Max Häfner se probio ulijevo i zabio, prema njemačkome tjedniku, čisti gol za vodstvo od dvije razlike. Ipak, sudački tim nije mu priznao gol. Nakon toga uslijedila su dva gola i preokret Erlangena. To je posebno razljutilo trenera Stuttgarta Michaela Schweikardta:

- Naša liga uvela je video provjeru, ali ne pokrivaju ono što je najvažnije: je li gol ili nije - bio je kritičan trener TVB-a, pa dodao:

- Imamo gol Häfnera u ključnoj fazi igre. Ako nešto radite, radite kako spada. Ne može se koristiti video provjera za isključenje igrača, a za provjeru gola ne. Onda se ostavite toga!

image

Marino Marić

Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Video provjere u rukometnu su Bundesligu uvedene ove sezone. Kod postizanja gola video se ne koristi da bi se razjasnilo jesu li pogoci regularni ili neregularni, već, prema službenom objašnjenju lige, “kako bi se utvrdilo je li isteklo vrijeme za igru ​​ili je li utakmica prekinuta prije nego što je lopta u potpunosti prešla crtu gola.”

Druga velika sudačka pogreška dogodila se pri samom kraju utakmice. Stuttgart je bio u zaostatku 29:30 te je zadnjih 80 sekundi igrao s igračem manje zbog isključenja Jorgea Serrana Villalobosa. U zadnjih sedam sekundi igre došao je u posjed i ganjajući rezultat uveo, umjesto golmana, Häfnera sa žutim dresom kao dodatnog igrača u polju.

Problem je bio u tome što se na terenu nalazilo sedam igrača Stuttgarta, premda su bili kažnjeni s igračem manje. Tu grešku nisu primijetili ni protivnici ni cijeli sudački tim. Na sreću za suce, rezultat se više nije mijenjao, no iznenađujuć je broj sudačkih pogrešaka s obzirom na uvjete koje njemačka rukometna liga ima.

Nakon 17 kola Stuttgart drži 16. mjesto od 18 klubova (posljednja dva ispadaju u niži rang), dok se Erlangen pobjedom popeo na 14. mjesto, no i dalje je blizu opasne zone.

Linker
14. svibanj 2024 22:27