Sramotni transparent
 Screenshot: Facebook/RK Novi Pazar
ATMOSFERA LINČA

Skandal u Srbiji, klub napustio ligu zbog zločinca Ratka Mladića: ‘Neka se ovo nikad više ne ponovi!‘

‘Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove‘, poručuju iz Novog Pazara.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. listopad 2021. 11:24

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz elitnog ranga srbijanskog rukometa zbog nacionalističkih uvreda na račun igrača od strane navijača Crvene zvezde.
- Na izvanrednoj sjednici Uprave Novog Pazara jednoglasno je usvojen prijedlog uprave kluba. Odluku ćemo danas pismeno proslijediti upravi Arkus lige, rekao je tajnik Rukometnog kluba Novi Pazar, Demir Crnovršanin.


Duel Crvene zvezde i Novog Pazara obilježili su navijači Crvene zvezde koji su tijekom utakmice skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a na nacionalnoj i vjerskoj osnovi su vrijeđani rukometaši Novog Pazara.


Istakli su navijači Zvezde i transparent na kojem je pisalo "Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti", a s obzirom da je izostale prave reakcije države i rukometnog saveza u Novom Pazaru su odlučili istupiti iz lige.
- Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Pošto drugi ne žele da riješe problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je povijest duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi, istakao je član UO RK Novi Pazar Husein Memić, usput podnijevši ostavke na sve funkcije u RS Srbije, Superlige.


Naveo je kako su mnogi događaji na rukometnoj utakmici u Beogradu uspoređeni s navijanjem za "žutu kuću" na nogometnoj utakmici prije devet godina u Novom Pazaru.
- Osudili smo javno taj čin, a ja ću reći da je tada uhićeno 25 navijača Novog Pazara, od kojih je 13 pušteno na slobodu, dok je protiv njih 12 procesuirano. Neki su bili u zatvoru po šest mjeseci. Da vidimo hoće li sada biti uhićen navijač koji je nacionalistički uvrijedio moj narod, kao i oni koji su napisali i unijeli uvredljiv transparent.


Zanimljivo, istovremeno je delegat utakmice tvrdio da nije čuo skandiranje Ratku Mladiću već samo povike: "Naprijed Zvezda".
Bit će zanimljivo vidjeti kako će na ovo reagirati Beč, jer je u istom davno uvedena nulta stopa tolerancije na vrijeđanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.


Reagirao je i RSS i klub Crvene zvezda, no čini se kasno.
- Protiv organizatora će biti pokrenut disciplinski postupak, u skladu sa Disciplinskim pravilnikom RSS, a nakon toga će biti izrečene odgovarajuće disciplinske kazne. Želim napomenuti da se incident koji se dogodio nema nikakve veze ni sa rukometom, a ni sa sportom. Izražavam veliko žaljenje zbog nemilog incidenta i ujedno ističem da se ARKUS liga zalaže za poštovanje nacionalnih, vjerskih i političkih različitosti, te u skladu sa tim najoštrije osuđujem svaki postupak koji je u suprotnosti sa navedenim načelima", naveo je u obraćanju javnosti direktor Arkus lige Milorad Šolević.


U priopćenju lige se navodi da je navijanje do 40. minute utakmice bilo u sportskom duhu, a da se u 40. minutu sa tribina čulo neprimjereno skandiranje, kada su navijači razvili i uvredljive transparente. Delegat je privremeno prekinuo utakmicu i tražio da se odmah uklone transparenti uz upozorenje da će se, ukoliko se isti ili sličan incident ponovi, nastavak utakmice igrati bez prisustva publike, čime je, kako se navodi, preduzeo sve mehanizme koji su mu bili na raspolaganju da se utakmica završi sportski. Nakon uklanjanja spornih transparenata, utakmica je nastavljena, a navijanje je bilo fer i sportski do kraja. I RK Crvena zvezda naveo je u ponedjeljak da je uradio sve kako bi organizirao utakmicu na pravi način, kao i da nijedan član gostujućeg kluba nije bio ugrožen. Zvezda je također izrazila žaljenje zbog situacije, ali je navela da nitko nigdje ne može da utiče na skandiranje navijača.


Što će se na kraju dogoditi, teško je reći, no izlazak Novog Pazara bio bi veliki udarac za RSS. Kome to treba danas uopće, ima li kraja, ključno je pitanje.

Linker
28. travanj 2024 07:26