Izbornik Nenad Šoštarić
 Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
VELIKI PRESEDAN

Šok nakon odluke EHF-a, izbornik Hrvatske: ‘Što reći, probudiš se ujutro i onda ti kažu tako nešto...‘

Jasno je kome su čelnici europskog rukometa išli na ruku odlukom koju su donijeli usred noći
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. prosinac 2020. 13:55

EHF je ponovno napravio presedan i to u noći s utorka na srijedu. Nije promijenio satnicu nego i raspored kompletnog natjecanja, pa je nas i Norvešku umjesto s tri slobodna dana nagradio utakmicom već u četvrtak, dok su naravno Njemice i Mađarice, slučajno, dobile za odmor dva dana više.

Nije to nikako u redu i korektno, no što je tu je. Nažalost, ni prvi ni zadnji put. Možda i bolje tako nego lunjati tri dana po hotelu bez mogućnosti da se izađe prošetati na svježi zrak. Pa su im valjda ipak omogući pola sata šetnje negdje izvan Koldinga da dođu malo do friškog zraka. Imaju i oni savjest.

Utakmica s Rumunjskom je nova velika šansa ove generacije, izazov koji su sanjale. Pobjeda nas može odvesti u polufinale, poklope li se druge stvari. No, izbornik Nenad Šoštarić ne leti, svjestan je svega, svjestan je da nas euforija neće odvesti daleko, da će to biti nova velika utakmica u kojoj treba dati sve od sebe.

- Što reći kada odeš spavati i znaš da igraš u subotu i probudiš se pa ti kažu da igraš sutra. Ne znam stvarno što bih rekao, ali znam da nas ta situacija ne smije izbaciti z ritma u kojem jesmo i da se brže od predviđenog moramo pripremiti za to što nas očekuje..

Rumunjska dolazi u drugi krug bez boda, ali nije nimalo loša.

- Oni su reprezentacija, koja je s Pinteom, koje nema ovdje, planirala otići do postolja. Stvari su se promijenile, ali opet je to jako dobra ekipa u kojoj mlada Ostase sjajno mijenja Pinteu, a u kojoj je veliki broj iskusnih igračica, posebno u vanjskoj liniji oko koje se vrti njihova cijela igra.

Ta vanjska linija ima četverostruku najbolju igračicu svijeta Christinu Neagu. To je jedinstven pothvat u svijetu rukometa, jer se zna da po 3 naslova kod muških imaju Karabatić i Hansen, ali nitko četiri kao Neagu.

- Ta činjenica samo govori o njenoj kvaliteti, ali moram reći da se ta kvaliteta stopila u igru s ostalima, u prvom redu Buchesci i Laszlo koje odlično stvaraju brzu igru, loptu za pivota, a rekao sam da je tu mlada Ostase koja je jako dobra na ovom prvenstvu. Ne bih zaboravio ni mladu ljevakinju Popu koja ulazi kao četvrti vanjski, koja je u stanju šutnuti, ni brza krila koja treba pratiti, a što se tiče obrane to je 6-0 s dvije vrlo dobre vratarke Dumanskom iz Podravke i Dedu koja brani u CSM Bukureštu. Činjenica da imaju samo jednu strankinju ('našu' Dumansku) u timu, a igračice iz osam klubova iz Rumunjske, jasno govori da se radi o vrlo jakoj reprezentaciji. No, mislim da mi imamo svoje adute i vjerujem da će cure to pokazati kao i dosad.

Vjerojatno ćemo biti jednu utakmicu bez Šimare, koja je zaradila plavi karton od Dankinja, neće ući nitko, a samo je pitanje tko će pomoći Pauli Posavec na krilu, jer koljeno nešto šteka, a to nije dobro. No, snaći ćemo se, sigurno, u timu u kojem su sve za jednu, jedna za sve to je najmanji problem.

I ništa, kada smo dobili sve dosad, idemo i tu Rumunjsku probati. Ta Rumunjska je, inače, na prošlom Euru bila u polufinalu. Onako, čisto za orijentaciju...

Linker
23. travanj 2024 19:57