Vlado Šola

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
OSTAVKA NAKON DEBAKLA

Šola je bio prehladan za ‘vruću krv‘ Crnogoraca, problemi krenuli još u ožujku: ‘Nema autoriteta, a ni karaktera‘

Vlado Šola napustio je izborničku funkciju Crne Gore nakon što nije uspio izboriti plasman na SP
Piše: Milivoje Kovačević iz PodgoriceObjavljeno: 14. svibanj 2024. 11:56

Vlado Šola više nije izbornik crnogorske rukometne reprezentacije. Za debakl koji su Lavovi pretrpjeli u kvalifikacijama za SP protiv Italije, odnosno dva poraza (32:26 u Conversanu i 34:32 u Podgorici), hrvatski je stručnjak preuzeo odgovornost na sebe.

- Čestitam igračima i preuzimam odgovornost za sve... Za sve što je bilo loše kriv sam ja. Podnosim odmah ostavku, žao mi je ako sam razočarao rukometni svijet u Crnoj Gori - rekao je Šola nakon utakmice u Podgorici.

Eliminacija od do jučer autsajdera Italije teško se mogla zamisliti u Crnoj Gori i zato je i bila tako bolna. U državi u kojoj gotovo dvije trećine stanovništva ima “rezervnu” domovinu, za čije reprezentacije nastupaju sportaši kojima je to samo za CV, rukometne reprezentacije su “najcrnogorskije”. Posebno muška, koju dominantno čine momci s Cetinja. Oni s publikom pjevaju himnu, žive i bore se najžešće što mogu. Uvijek ih podržava puna dvorana i u tom ozračju su znale padati i rukometne velesile. Zato je “metla” od Italije još bolnija za Crnogorce.

Otkazi startera

Da Šola zapravo nije imao autoritet vidjeli smo i na nedavnom EP-u. Primjerice, tijekom minuta odmora često su igrači preuzimali inicijativu i dogovarali akcije, a on je to samo nijemo promatrao. Stekao se dojam i da je suviše hladan za “vruću krv” crnogorskih rukometaša. Nedostajale su temperamentnije reakcije, način na koji su to radili njegovi prethodnici. Javnost smatra da je to bio razlog što je reprezentacija izgubila “na jedan šut” od Mađarske i Islanda.

Pobjeda nad Srbijom i plasman u drugu fazu s ovogodišnjeg EP-a pokrili su nedostatke i Šola je dobio novi ugovor, do završetka SP-a 2025. Nitko nije niti pomislio da Crna Gora neće igrati na turniru kojeg zajednički organiziraju Hrvatska, Danska i Norveška...

image

Unatoč sjajnoj atmosferi u ‘Morači‘, rukometaši Crne Gore su podbacili

Rscg

- Zajedno sa suradnicima, učinit ću sve da opravdam ukazano povjerenje - komentirao je tada hrvatski stručnjak, uz zahvalnost predsjedniku RSCG Petru Kapisodi, kao i igračima “na iskrenom i patriotskom odnosu prema dresu s državnim grbom”.

Međutim, problemi u najavi krenuli su uoči reprezentativnog tjedna u ožujku. Naime, dvojica, koji su do Šolina dolaska bili starteri na pozicijama srednjeg i lijevog beka, Božo Anđelić i Miloš Božović, nisu bili na popisu pozvanih za dvomeč protiv Gruzije. Dugogodišnji reprezentativci bili su nezadovoljni jer na EP-u u Njemačkoj nisu imali očekivanu minutažu. Zbog toga su rekli Šoli da neće igrati za reprezentaciju dok je on vodi.

Božović je u snažnoj konkurenciji lijevih bekova bio tek četvrta ili peta opcija, dok jedini pravi srednji bek, Anđelić, nije uopće dobio šansu za dokazivanje, nego je Šola improvizirao s ostalim igračima.

- Izborniku Vladi Šoli rekao sam da neću nastupati za crnogorsku reprezentaciju, dok je on na toj poziciji. Kazao sam da ne želim surađivati s osobom koja nema autoriteta, a ni karaktera da bude na takvoj poziciji - rekao je Božo Anđelić.

- Sve što sam rekao nije bilo da bih odustao od reprezentacije, već suprotno, da bih napravio jedini pritisak koji mogu kao igrač da bi se stanje u muškom rukometu promijenilo na bolje.

Neki poznavatelji rukometa u Crnoj Gori smatraju da je Šola došao u teškoj situaciji. Naime, njegov prethodnik Zoran Roganović je (iz sportsko-političkih razloga) precrtao dva ponajbolja crnogorska beka, Vuka Borozana i Vladana Lipovinu. Bez njih je momčad i na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj podbacila. Iako se najavljivao plasman u četvrtfinale i olimpijske kvalifikacije, dvije mršave pobjede (nad Iranom i Čileom), uz četiri poraza, pokazale su gdje je mjesto Crnoj Gori. Izbornik Roganović prihvatio je tada odgovornost i odlučio se povući.

Upiranje prsta i u Kapisodu

Niti Šola, međutim, nije uspio vratiti crnogorski brod u pobjedničke vode, iako je vratio Borozana u nacionalnu momčad. Ostat će zabilježeno da je vodio Crnu Goru u devet službenih utakmica i samo se dvaput radovao pobjedama (Srbija i Kosovo), uz čak sedam poraza.

Treba biti pošten i reći da neuspjeh crnogorskih rukometaša nije samo Šolin propust. Domaća javnost upire prst i u nekadašnjeg rukometaša, a sada predsjednika UO RSCG Petra Kapisodu i njegov tim. Stavlja im se na teret da su zanemarili stručni rad, da su odgovorni za otkaze ponajboljih rukometaša, da je ozračje nikakvo, da su i dalje pijuni na izborima 2020. godine poražene politike...
I sve je to vjerojatno točno. U tom miljeu Šola možda i nije mogao bolje. Hoće li se svi problemi u RSCG još jednom pospremiti pod tepih izbornikove ostavke, ili će njegovim stopama krenuti još netko, pokazat će vrijeme. A Crna Gora ga nema mnogo, iako će tek za dvije godine u sljedeći reprezentativni ciklus.

Izborniku Šoli kazao sam da ne želim surađivati s osobom koja nema autoriteta, a ni karaktera da bude na takvoj poziciji, rekao je Božo Anđelić, koji je bio nezadovoljan svojom minutažom otkako je Šola stigao

Javnost upire prst krivnje i u predsjednika saveza, Petra Kapisodu i njegov tim. Stavlja im se na teret da su zanemarili stručni rad, da su odgovorni za otkaze ponajboljih rukometaša, da je ozračje nikakvo, da su i dalje politički pijuni...

Linker
12. srpanj 2024 19:03