Svojim su rezultatima dosad opravdali status favorita, iako izvedba nije uvijek bila na maksimalnoj razini
 AFP
RUKOMETNA FURIJA MARŠIRA

Španjolci žele prekinuti post dug osam godina, ključ njihovog uspjeha je - obrana

Aktualni europski prvaci ostali su bez odličja na posljednja tri svjetska prvenstva...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. siječanj 2021. 16:38

S obzirom na to kako smo igrali na prošlom Europskom prvenstvu, vjerovali smo da u finalu možemo preskočiti i posljednju prepreku te osvojiti jedini zlato koje nam nedostaje. Ipak, u finalu u Stockholmu prije nepunih godinu dana bolje su se snašli Španjolci te su u Egipat stigli kao kontinentalni prvaci i jedni od glavnih favorita za novi trijumf na velikom natjecanju.

Mentalna snaga

Španjolcima zasad ide dobro i na Svjetskom prvenstvu, svojim su rezultatima dosad opravdali status favorita, iako izvedba nije uvijek bila na maksimalnoj razini. No, jasno je da je i njima skupina prvog kruga poslužila za dodatnu pripremu i uigravanje, pa ni uvodni remi s Brazilom nije doživljen tragično. I pomlađena Poljska je pružila jak otpor, izgubila je samo s jednim golom razlike, potom je rutinski pao Tunis za prvo mjesto u skupini.

image
Alex Dušebajev jedan je od braće Dušebajev (Daniel) u reprezentaciji Španjolske
Afp

Uvjerljivo najteži ispit imala je rukometna Furija protiv Njemačke. U tom klasiku europskog i svjetskog rukometa ulog je bio ogroman, a utakmica je pružila puno uzbuđenja gledateljima. Pritom su osobito mogli uživati oni neutralni; preokreti, sjajne obrane vratara, vrhunski potezi, atraktivni golovi. I potvrda španjolske kvalitete i moći na kraju, iako je sredinom drugog poluvremena izgledalo da bi Njemačka mogla prirediti iznenađenje jer u dva navrata vodila i s tri gola razlike.

- Bilo nam je teško u prvih 15 minuta nastavka kad je Njemačka ne samo reagirala, nego i preuzela vodstvo. Iako su ti trenuci bili možda i najteži za nas, momčad je reagirala na pravi način, pokazala mentalnu snagu, vratila vodstvo i dočekala završne minute s komfornom prednošću - komentirao je španjolski izbornik Jordi Ribera.

Dobra reakcija momčadi

Naravno, kao i obično kad su u pitanju Španjolci, ključ je bio u obrani. Kombinirao je Ribera dvije osnovne varijante, a obrambene reakcije donijele su prevagu u vidu lakih golova.

- Dominirali smo u tri četvrtine susreta, u 45 minuta. Prvo u obrani 5-1 u prvom poluvremenu, potom u 6-0 u posljednjih 15 minuta. Obrana je bila ključna. Želim čestitati mojoj momčadi na intenzitetu kojeg je pokazala te na ostvarenom rezultatu kojim smo stigli nadomak plasmana u četvrtfinale - dodao je Ribera.

Kapetan Raul Entrerrios ima već 39 godina, ali je i dalje iznimno važan za nacionalnu momčadi.

- Logično je da smo sretni s ovim rezultatom. Momčad je reagirala vrlo dobro uz teškoj utakmici visokog intenziteta svih 60 minuta. Bilo je trenutaka u kojima smo imali probleme, ali opet je bilo dovoljno strpljenja. Smireno i strpljivo pronašli smo rješenja, između ostalog zahvaljujući i ranijim utakmicama u kojima smo imali slične situacije.

Do kraja skupine drugog dijela natjecanja Španjolsku čekaju utakmice s Urugvajem i Mađarskom. U ovoj drugoj vjerojatno će odlučivati o prvom mjestu u skupini, a u četvrtfinalu idu na skupinu s Francuskom i Norveškom.

- Prvenstvo nije gotovo, daleko je još od toga, čeka nas puno posla. Sad je najvažnije dobro se odmoriti i nakon toga nastaviti dalje ovako kao što je bilo protiv Njemačke - poručio je Entrerrios.

Nezgodni će biti svima

Španjolska je na prošla tri SP-a ostala bez odličja. U Kataru je 2015. bila četvrta, dvije godine kasnije u Francuskoj peta, a 2019. u Danskoj i Njemačkoj tek sedma. Svjetsko zlato osvajala je dva puta, u Tunisu 2005. i na domaćem terenu 2013. godine, a 2011. je u Švedskoj bila brončana.

Ne zaboravimo da je Riberina momčad lani obranila naslov europskog prvaka kojeg je osvojila 2018. u Hrvatskoj. Sad im je cilj nakon osam godina opet uzeti svjetsku medalju i svakome će biti vrlo nezgodan suparnik u toj borbi.

Linker
25. travanj 2024 22:44