Denis Špoljarić

 HANZA MEDIA
EURO KREĆE

Špoljarić: Šego je trebao biti na popisu!; Pinević: Kako ćemo proći s Francuzima? Preskočio bih prognozu

‘Stvara se nepotrebna panika oko popisa. Izbornik je to birao, on zna...‘, kaže Dražen Pinević.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 13. siječanj 2022. 06:21

Rukometni Euro nam kuca na vrata, a u našem je studiju već sve spremno. Dan uoči početka novog velikog natjecanja za naše rukometaše i velike utakmice s Francuskom ugostili smo člana zlatne generacije Kauboja, njenog "ministra obrane", Denisa Špoljarića.

Kako danas Dempa, pomoćnik Ivice Obrvana na klupi PPD Zagreba gleda na događanja u krugu reprezentacije, za koju je osim svjetskog i olimpijskog zlata osvojio i jedno europsko srebro, ono u Norveškoj 2008.?

- Treba biti pozitivan. Ipak, ja ne bih prognozirao rezultat utakmice protiv Francuske. Prva utakmica je jako bitna, ona će svakako imati utjecaj na daljnje natjecanje. Treba se izgraditi ta kemija koju smo, recimo, mi imali, a to se gradi samo pobjedama. Dobiješ prvu utakmicu i već si jači.

U studiju Hanza Medije bio je i naš novinar, kolega Dražen Pinević. Sutra počinje 15. Europsko prvenstvo u rukometu i, vjerovali ili ne - prvo na kojem ga neće biti na licu mjesta.

- Tradicije su tu da se ruše. Do danas, odnosno do sutra kada prvenstvo kreće ja sam jedini europski novinar koji je bio na svim europskim prvenstvima. Korona je, mnogo novinara je otkazalo dolaske, ali imat ćemo naše snage tamo - kaže Pinević.

Problemi su prisutni za sve reprezentacije, kakvu Hrvatsku možemo očekivati na turniru, kako će to izgledati uvodno protiv Francuske? Naši prvi suparnici, iako opterećeni brojnim izostancima (Luka Karabatić, N'Guessan, Remili, Prandi, Porte, Dipanda, Genty...) opet dolaze kao jedni od glavnih favorita...

- Svi će mijenjati u ovakvim okolnostima gdje iz dana u dan iščekuješ rezultate testiranja. Može se dogoditi da već sutra netko bude pozitivan. Dobri smo, mladi, treba samo vidjeti kako će se to posložiti na turniru. Iznenađenja su također uvijek moguća, treba vjerovati da možemo - dodaje Špoljarić.

image

Denis Špoljarić, Patrik Mršnik i Dražen Pinević

HANZA MEDIA

Malo detaljnije o rosteru naše reprezentacije, a i o licima kojih nema. Jesmo li na Karačića, Šegu, Šebetića i ostale iskusnike samo navikli ili se i za neke od njih, naročito imenovane, moglo naći mjesta u autobusu za Mađarsku, gdje se nadamo ostati do kraja siječnja?

- Svaki trener ima svoju viziju, tako i Cveba Horvat ima svoju. Nije zvao Pavlovića, koji je zadnjih mjesec dana u Njemačkoj bio jedan od najboljih. Možda bi dobro došao Marić, po meni je trebao biti i Šego... Imamo i druge dobre igrače, ali recimo, eto taj Karačić. Igra sjajno u Kielceu, potpisao je novi ugovor, prvi su na tablici Lige prvaka. Šego? Brani desetak obrana svaku utakmicu u Montpellieru, isto su prvi u skupini. Mislim da je uz par mlađih, trebala postojati ta neka okosnica starijih, naročito u ovakvim okolnostima - poentirao je Špoljarić.

Na pitanje oko toga je li nam za prolazak u drugi krug ključna, ili barem ključnija utakmica s Francuskom ili Srbijom, Pinević i Špoljarić nisu se mogli složiti. Ipak, Srbima uz nekolicinu igrača (Milosavljev, Nemanja Ilić) nedostaje prvo ime - Petar Nenadić. On je svojedobno svlačionicu u berlinskom Fuchseu dijelio upravo s našim gostom... Kod nas nema Cindrića, nema Duvnjaka, potencijalno i Mamića, a pod uvjetom da se ne vrate, tko bi mogao ili trebao iskočiti i povesti reprezentaciju prema nekom novom uspjehu?

- Gadža mora biti taj, jer on je izabran s Duvnjakom i Cindrićem. Teško će biti, morat će igrati 60 minuta obranu i napad. Tako je igrao i u Vardaru, ali sada je situacija drugačija, veliki je turnir... A Srna, koji je bio odličan u Zagrebu u prvih šest mjeseci, praktički do jučer je igrao drugu ligu u Dubrovniku. To da si šest mjeseci nakon druge lige u reprezentaciji, to se ne bi moglo dogoditi - kazao je Pinević i dodao:

- Imamo dosta mladih igrača koji jako dobro napreduju. I napredovat će na ovom natjecanju koje, u osnovi, nema veze s Olimpijskim igrama. Prve četiri momčadi idu izravno na SP. Ali, radi se nepotrebna panika oko izbora igrača. Cveba ih je birao, ovo je njegov olimpijski ciklus.

Zaključno, koju bi obranu za ovaj turnir izabrao njen ministar...

- Onu našu 3-2-1 obranu smo bacili u zapećak... A sad bi to trebalo biti 5-1 s Mandićem na prednjem. Generalno, obranu ćemo morati podignuti za 30 posto, a možda sam malo i rekao. S dobrom obranom lakše je i vratarima, a imamo i brze kontraše iz kojih možemo doći do lakih golova - kaže Špoljarić.

Cijeli Sportcast s Denisom Špoljarićem pogledajte u nastavku:

Linker
23. travanj 2024 10:18