Hrvoje Horvat i Željko Musa

 GORAN SEBELIC Cropix
POGLED SA STRANE

‘Šteta je da su Kauboji ostali bez tog dvojca, ali dok je jednog igrača sve se to može dobro napraviti‘

Srpski stručnjak svojevremeno je uspijevao i Hrvatsku pobijediti, ali to nikako ne očekuje i danas kada vodi Izrael.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 15:12

Izrael je potpuna nepoznanica za Hrvatsku i bit će to naš prvi sudar s njima. Jednom davno Zagreb je u Kupu prvaka igrao s Hapoelom i to je jedina uspomena na sudar s nekim izraelskim sastavom.

Samo jednom u povijesti Izrael je zaigrao na velikoj sceni i bilo je 2002. godine na EP u Švedskoj, kada su zauzeli 14. mjesto. Vodio ih je njihov legendarni trener Shlomo Hofmann. Bili su najslabiji u skupini s Danskom, Rusijom i Portugalom, ali tada ne gori od nas i od Poljske koji smo zauzeli posljednja dva mjesta.

U kvalifikacijama za ovo SP prošli su pretkvalifikacije, u drugom krugu bili bolji od Litve, ali na zadnjem koraku zaustavljeni su od Mađarske. Sada u kvalifikacijama za Euro ponovo imaju težak zadatak, startali su s dva poraza od Islanda i Češke, ali je nada da s dvije pobjede protiv Estonije mogu nešto napraviti da bi se plasirali za Njemačku 2024. godine.

Na čelu Izraela je Dragan Đukić, srpski trener velikog iskustva koji je sjedio na klupama Crne Gore i Makedonije, koji je vodio Szeged i još mnoge klubove, koji je i s Makedonijom i s Crnom Gorom uspijevao pobijediti Hrvatsku u prošlosti, posljednji puta s Crnom Gorom u kvalifikacijama za Euro. No, taj poraz u Podgorici za nas je bio bezbolan.

Što je to danas u rukometu Izrael?

- Rekao bih jedna solidna reprezentacija koja ima glavu i rep. Ono što je veliki problem u izraelskom rukometu je da rano prestaju igrati igrači, tako da u ovom mom drugom mandatu ovdje nema više igrača koje sam imao u prvom. Generacija s kojom sam radio nekad već je otišla. Ovi su mladi momci, igraju u Francuskoj i Njemačkoj, uglavnom u drugim ligama. U suradnji s Njemačkom federacijom su provodili pola godine u Njemačkoj prije nekog vremena, a sada toga nema više i tu su najviše izgubili. S njima sam u EHF tjednima. Oni su mislili da se taj uspon može napraviti brže, ali to nije tako jednostavan posao. Prošli puta sam imao više vremena za rad.

Kakav vam je trenutačno plan?

- Kratke pripreme, pa utakmice s Islandom, Češkom i Estonijom u kvalifikacijama za Euro u Njemačkoj 2024. godine. U principu, pokraj Češke i Islanda od kojih smo već izgubili to je borba za treće mjesto protiv Estonije, jer bi se s dobrim skorom kao treći mogao izboriti plasman na Euro, što bi bio njihov drugi nastup uopće. Vidjet ćemo kako će biti, ožujak će nam biti ključan u toj priči.

Kakvu momčad dovodi na Croatia Cupu?

- Nismo kompletni, jer nam je Yoav Lumbroso koji je potpisao u Kielce, inače igrač francuskog Limogesa, srednjak, trenutno ozlijeđen i ima problema s hrskavicom. Ostali su uglavnom tu.

image

Dragan Đukić

JAVIER SORIANO Afp

Koga biste nam mogli izdvojiti s obzirom da se radi o relativno anonimnoj momčadi?

- Dva golmana su Yahav Shamir koji je u Bundesligi i Dan Tepper koji je u francuskom Saranu, kojeg je željelo Celje, a koji je igrački odrastao u Berlinu. Yonatan Dayan je srednjak u Bundesligi, dva beka su Adir Cohen iz francuskog Creteilea, bio je u Švicarskoj, a zabio je Mađarima 8 golova recimo, i Daniel Mosindi, ljevak koji igra isto u Saranu.

Kako u ovom trenutku vidite Hrvatsku?

- Mislim da Horvat radi dobar posao i naša suradnja je odlična, zahvaljujemo na pozivu na ovaj turnir. Hrvatska je jako zanimljiva reprezentacija, mlada možda za neki rezultat koji očekuje u ovom trenutku. Mogu biti gladni uspjeha, to može biti plus, a može biti i minus. Mnogo će ovisiti od prvoj utakmici protiv Egipta, jer ako se to otvori mogu daleko.

Što će biti najbitnije prije SP?

- Najbitnije će biti da sastave obranu prije prvenstva. Šteta je da je tu vaš sastav ostao bez Tina Lučina koji se već nametnuo, bez Mandića koji tu nosi jako veliki dio, ali dok je Duvnjaka sve se to može dobro napraviti. U kvalifikacijama se vidjelo da postoji kvaliteta, ali da ona sada nije dominantna. Obrana, tranzicija, brzina to mora biti Hrvatska.

Imate dobra iskustva s Hrvatskom?

- Da puno puta smo se sastali. Posljednji puta igrao sam s Hrvatskom kada sam bio izbornik Crne Gore. Dobili smo u Podgorici u uzbudljivom dvoboju. Igrao sam i više puta u priprema. Protiv Červarove Hrvatske s Makedonijom dvaput u Skoplju u priprema za Olimpijske igre u Ateni. Sjećam se jednu smo dobili, jednu izgubili.

I nedjelja za kraj?

- Nadam se da ćemo uspjeti pružiti pravi otpor, da ćemo biti protivnik po mjeri za Hrvatsku uoči starta SP-a - zaključio je Dragan Đukić.

Linker
05. svibanj 2024 13:35