BO AMSTRUP Afp
KOMENTAR NENADA ŠOŠTARIĆA

Što bih ja napravio kao izbornik? Iznenadili su nas, obrana nije dobra, ali znam zašto je Červar rotirao

Izbornik ženske rukometne repezentacije za SN komentira nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. siječanj 2021. 08:11

Izuzetno loše smo ušli u utakmicu, puno se promašivalo, puno zicera se nije iskoristilo, njihov golman je dosta obranio i iz toga su oni uporno gurali kontru, trčali nam u leđa. Problem nam je stvarao njihov srednji vanjski, koji bi cimnuo našu dvojku u obrani i privukao prednjeg igrača i tako se stvarao višak na drugoj strani. Obrana jednostavno nije bila dobra, nije bilo prekida odmah na početku, puno i previše smo dopustili da im lopta ide, a oni su vrlo pokretljivi i tu su nam stvarali problem.

Trebali smo i više obratiti pažnju da imaju šut s poda, trebalo je ulaziti u faulove, a ne to rješavati blokom. Ja sam zagovornik agresivne obrane, na faul, a da blok bude u krajnjem slučaju. Prekršajem ipak prekidaš napad, a njihova najveća snaga je baš u tom brzom protoku lopte, ta igra jedan na jedan gdje se kretanjem ne stvori šansa odmah, nego se otvara na drugoj strani i to im je trebalo prekidati.

Čini mi se i da smo se više pripremali na njihovu obranu 5-1 koju su do sada uglavnom igrali i da su nas malo iznenadili ovom 6-0 varijantom, ali mi imamo puno iskusnih igrača i to ne bi trebao biti problem za njih.

Vidjeli smo u drugom dijelu postavu s Čupićem na desnom vanjskom u kombinaciji s Cindrićem i Duvnjakom, ali stalno smo očekivali da desni vanjski bude ili Martinović ili Šebetić. U drugom dijelu smo odigrali kvalitetnije u obrani i Pešić je obranio neke lopte, imali smo 4-5 puta priliku za povesti, zadnji recimo čisti zicer Čupića koji nije iskorišten, i na kraju možemo biti zadovoljni bodom.

Červar je imao puno rotacija cijelu utakmicu, to je činjenica, ali meni se čini da je kroz njih tražio postavu koja bi mu mogla igrati u oba smjera. Zato je, pretpostavljam, i išao na kraju pretpostavljam na varijantu s Čupićem i Horvatom kako bi riješio njihovog brzog lijevog vanjskog, ali ponavljam najveći problem obrane bilo je premalo kontakata.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Kad bismo trebali istaknuti što je bilo dobro, onda je to Marino Marić, koji je odradio posao na visokoj razini, a bile su i dobre asistencije na njega.

Ovo ne treba uzimati kao tragediju, ali je dobra opomena. Na svakom prvenstvu se događaju iznenađenja i ja ne sumnjam da će dečki skupiti glave, da će biti i samokritični i da će već protiv Angole biti bolje.

Što bih ja napravio kao izbornik u ovoj situaciji? Prije svega treba smiriti situaciju, dečki su sigurno i jadni i tužni i zapaljivi, ali ja se nadam da će im to dignuti inat koji imaju u sebi. Uostalom i kad smo osvojili zlato prvu smo utakmicu odigrali loše i izgubili. Ovaj rezultat treba pretvoriti u inat i još veću želju da se napravi veliki rezultat.

Osnovna stvar koja se treba napraviti u ovoj situaciji je ponašati kao golman kad primi gol - zaboravi, idemo dalje. Naravno da će stručni štab napraviti analizu, ali ova je utakmica prošla, ne treba previše diskutirati, igrači ne smiju previše razmišljati o njoj, jer je takav sustav natjecanja i treba se okrenuti utakmici u nedjelju. Treba pobijediti Angolu i Katar, otići s prvog mjesta dalje i onda opet ići utakmicu po utakmicu. Ono što je bilo ne možeš promijeniti, fokusiraj se na ono što je pred tobom.

Linker
17. travanj 2024 07:43