RONALD GORSIC/CROPIX
LINO ČERVAR ZA JUTARNJI

‘Što bismo u Madridu? Bolje da nismo išli! Dolazi nam jedan bitan igrač, čekat ćemo ga do kraja‘

Izbornik Kauboja javio se nakon što je propala zadnja pripremna utakmica pred Svjetsko prvenstvo.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 09. siječanj 2021. 13:51

Hrvatski rukometaši nisu u petak ujutro otputovali u Madrid na utakmicu 4. kola Eurokupa sa Španjolskom, jer je zbog snježnog nevremena zatvorena madridska zračna luka Barajas. U dogovoru s EHF-om i domaćinom, utakmica je odgođena.

“...reprezentacija je rano u subotu bila spremna za putovanje, no, tijekom doručka i priprema za polazak, u dogovoru sa EHF-om i Španjolskim rukometnom federacijom, donesena je odluka da se utakmica odgađa. Raspored je promijenjen i prilagođen novim okolnostima, igrači su vraćeni u sobe na odmor, a poslijepodne je planiran trening, priopćili su iz Hrvatskog rukometnog saveza.

Oluja Filomena

Da, kao da nije bila dosta ta nesretna korona koja je sve poremetila i koja i dalje ne otkriva sve namjere. Madrid i cijeli taj središnji dio Španjolske pogođeni su snježnom olujom Filomena, prvi je to takav slučaj u španjolskoj prijestolnici nakon 1971. godine. Grad je neprohodan, zimska služba doslovno ne postoji, promet je u kolapsu. Gradske službe pozvale su stanovnike Madrida da ostanu u kućama i ne izlaze. Da su kojim slučajem i poletjeli, a zatim i sletjeli, pitanje je kako bi naša "ekspedicija" u Madrid došla do WiZink Centra u kojem je utakmica trebala biti odigrana.

Izbornik Lino Červar je malo razočaran, ali ne brine previše, dapače, kao i uvijek, našao je nešto pozitivno u svemu:

- Bolje je da je odlučeno ovako, nismo imali nikakvu garanciju da ćemo sletjeti u Madrid. Išli bismo naslijepo, a možda utakmica opet ne bi mogla biti odigrana. Desetljećima se tako nešto u Madridu nije dogodilo, potpuno su nespremni i nismo htjeli riskirati. Šteta je zbog jedne važne provjere, uvijek je dobro igrati jake utakmice u kojima se pokazuje jesmo li nešto odradili kako treba. No, izabrali smo manje zlo, tko zna što se moglo dogoditi u tim uvjetima, stvarno nije bilo potrebe riskirati.

Izborniku ipak neće previše nedostajati ono što je planirano za uigravanje u toj utakmici:

- Sve smo puno puta radili na treninzima, dečki znaju sve. Istina, bilo bi to dobro isprobati protiv tako ozbiljnog protivnika, no gledam i s druge strane - barem smo sigurniji da se nitko neće ozlijediti. To je ono što nam u postojećim okolnostima s ozljedama Stepančića, Šege, Karačića...najmanje treba. Doći će nam u Zagreb i Igor Karačić, mi ćemo ga čekati do kraja jer je riječ o igraču koji je godinama vrlo važan, o igraču koji je zadužio reprezentaciju. On je jedan od onih o kojima je ovisila naša igra. Moramo mu dati šansu da se oporavi.

Naši rukometaši će, dakle, nastaviti s pripremama u Zagrebu do 12. siječnja, kad će otputovati u Egipat. U skupini s Japanom, Katarom i Angolom izabranici Line Červara će prvu utakmicu odigrati u petak, 15. siječnja u 18.00 protiv Japana.

- Eto, i to pokušavam gledati s pozitivne strane, imat ćemo još više vremena za priptremu za Japan, Katar, odradit ćemo detaljno taj dio posla. Idemo "mic po mic", kao i uvijek, sad ćemo bar stići do u detalje "secirati" igru naših protivnika.

Uigravanje u hodu

Naravno, sve te nove detalje i uigravanje Červar će na treninzima ponoviti nebrojeno puta. Realno, bez obzira što je on uvijek oprezan, suparnici u skupini nisu elita protiv kojih se dodatno uigravanje ne može napraviti i u hodu, već u tijeku natjecanja. U svakom slučaju, ne treba sumnjati da ćemo u Egiptu gledati reprizu dobrih igara s prošlog EP-a gdje je osvojeno srebro. Da, sjeća se Lino i svojeg starta na velikim natjecanjima sad već davne 2003. kad je na startu SP-a u Portugalu poražen od Argentine. No, tad je prvi put otišao do kraja, do zlata.

Linker
20. travanj 2024 04:50