ANTE ČIZMIć/CROPIX
Prvi vratar Hrvatske za SN

‘Strahovao sam da neće sve ispasti dobro... Trener? Ja ne bih baš tako dramatizirao‘

Prvi reprezentativni vratar na posljednjim velikim natjecanjima zbog ozljede noge još je na čekanju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. siječanj 2021. 21:43

Marin Šego naš prvi vratar na proteklim velikim natjecanjima nema sreće. Ozlijedio je zglob na prvenstvenoj utakmici u Francuskoj, nije došao zdrav na pripreme i trenutno nije u prvom planu izbornika Červara.

No, svima je jasno koliko Šego nosi ovoj reprezentaciji i izvjesno je da će Marin biti na listi putnika za Egipat od samog starta. Kada će na gol, o tome će odlučiti zdravlje zbog kojeg se posljednjih dana poprilično izgnjavio na relaciji Zagreb - Montpellier i, naravno, procjena izbornika o formi prve dvojice vratara.

Dva ligamenta sporna

Kod Francuza kada je igrač ozlijeđen plaćanje preuzima osiguranje, a kada je kraj toga treba utvrditi stanje i skinuti ga s osiguranja na račun kluba što nije nimalo jednostavna odluka. Pa se tako Šego morao otputiti na preglede u Montpellier, da bi uopće dobio dozvolu za igranje u reprezentaciji.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Što se tiče dopuštenja, sve je OK i s klubom i s osiguranjem. Iskreno, pobojao sam nakon prvih procjena se da i neće sve ispasti tako, ali na sreću tu sam.

U Montpellieru su bili zahtjevni pregledi?

- Prvo jedan liječnik, pa nakon njega klupski liječnik i fizioterapeut. Ja sam kao bio optimist, što i jesam, ali oni su rekli da stanje i nije baš tako dobro kao što ja mislim. Dva od tri ligamenta su sporna, što baš nije jednostavno, ali jedni nalazi su rekli puknuće, drugi istegnuće ili ožiljke, a ja kažem da se osjećam sasvim OK, da nisu svi isti po pitanju podnošenja boli i ozljeda.

Razgovarali ste s trenerom Canayerom?

- Jesam i potpuno razumijem njegovu zabrinutost, jer je on prvi odgovoran za klupske rezultate. No, ne bih ja baš tako dramatizirao, jer uostalom ja sam tu utakmicu na kojoj se dogodio problem, kada mi je Sole pao na nogu, nastavio braniti s bandažom i tri voltarena. Imao sam nakon završetka sezone i tretmane i treninge da bi taj zglob ojačao dok sam bio na mini odmoru u Hercegovini. Oni su mi u Francuskoj rekli da nije baš dobro da sam trenirao, no ja na treninzima nisam uz Kajbine (fizioterapeut) bandaže osjetio bilo kakav problem ili bol.

Ohrabrenje za SP

I što je sugestija iz Francuske?

- Da probam odmirovati, raditi sa što manje intenziteta u ovom vremenu do SP. Zato i ne idem u Španjolsku s ostatkom reprezentacije. Ma neće biti ništa problem, meni je najvažnije da sam tu, a što će odlučiti izbornik to je manji problem. Hoću li preskočiti prvi krug, pa pomoći kasnije, to je kažem najmanji problem. Pešić i Šunjić su odlični vratari, jako se dobro znamo, prijatelji smo dugi niz godina, tako da je jedino sigurno da će onaj koji ne bude na terenu biti najveći navijač ostale dvojice.

Dobri su bili protiv Španjolaca?

- Čuo sam, nisam vidio, jer sam išao za Montpellier, tri leta sam promijenio, to je moram priznati u današnje vrijeme živa patnja. No, što je tu, mora se i nije mi bilo teško. Vidim po rezultatu da smo bili dobri, što je svakako ohrabrenje uoči početka SP u Egiptu.

Razgovarali ste o utakmici sa svima, što očekujemo tamo u Madridu?

- Ništa, da ih pobijedimo, kao i ovdje.

Kako zglob danas reagira na trening?

- Blago natečeno, ali dobro, daleko, daleko bolje od onog što je bilo.
Koronu ste apsolvirali?

- Još davno, tamo negdje na počecima. Ustvari, nisam ni znao da sam prošao, ali su ustanovili na pregledu da imam antitijela i da je to iza mene.

Kakva je uopće forma, ako se može o njoj govoriti?

- Ja sam dosta trenirao i branio s bandažom i mogu reći da je OK. Naravno, trening je trening, utakmica je utakmica, ali mislim da imam već dovoljno iskustva da mogu procijeniti stvari. Ja i dalje radim normalno, naravno da ću se s obzirom na sugestije sada morati malo pričuvati, ali to nije problem.

Japancima dužni respekt

Razmišljate li o skupini u Aleksandriji?

- Pa evo počeli smo, u fokusu je Japan koji nam je prvi protivnik, čije su nam utakmice stigle, pa polako analiziramo. Nisu nikako protivnik za podcijeniti, tehnički su dobri, napredovali su sa Dagurom Sigurdssonom u odnosu na prije dvije godine kada smo ih pobijedili u Münchenu. I sami rezultati prijateljskih susreta sa Egiptom -4 i -7 pokazuju da su se dobro nosili i da neće biti kanta za napucavanje. Nemaju poznatih imena, nemaju veliko iskustvo, ali sudeći po njihovom sportu zaslužuju svaki respekt jer su iznimno dosljedi i uporni u onom što rade. Katar je tu svakako najpoznatije i najjače ime, Angola suprotno, ali tko god imat će našu punu pažnju. Naučili smo koliko je važan prvi krug natjecanja i s te strane nema kalkuliranje bilo koje vrste.

Prijatelja Karačića vam još nema?

- E kod njega je situacija nezgodnija, kod njega nema mogućnosti bandažiranja, ali ja se nekako nadam da će biti s nama. Nije mu lako sigurno, to s preponom je vrlo nezgodna stvar i nikad ne znaš. No, Kara je borac i ne sumnjam u njega.

Kako preživljavate karantenu?

- A dobro, nemamo drugog izbora, trening, odmor, zabaviš se nekako. Razumljiva mi je želja organizatora da svi budemo zdravi, ali ne i da puste publiku u dvoranu 20 posto kapaciteta, jer to je suprotno u odnosu na sve spomenuto.

Linker
16. travanj 2024 14:28