Dinamo je zaustavio momčad PPD Zagreba

 GORAN MEHKEK Cropix
LUDI PORAZ

Suci, ziceri, plus 5... tko je kriv za poraz u utakmici u kojoj protivnik nije niti jednom vodio do samog kraja?

Hrvatski prvak utakmicu u kojoj protivnik u 60 minuta nije nijednom bio u vodstvu izgubio iz sedmerca po isteku vremena.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. studeni 2022. 13:13

PPD Zagreb izgubio je od Dinama iz Bukurešta u utakmici u kojoj protivnik u 60 minuta nije vodio nijednom. Zvuči nevjerojatno, ali je tako, jer Akimenko je sa 7 metar zabio gol na isteku 60 minuta. Je li trebao biti penal ili probijanje, je li se u prethodnom napadu trebalo dogoditi isto, vrlo je upitno, ali je evidentno da je Zagreb s razlogom nezadovoljan načinom na koji su islandski suci sudili završnicu utakmice.

U toj završnici redala su se isključenja zagrebaša, Dinamo je stizao, a nije bio nimalo nježniji od Zagreba, no omjer isključenja je na kraju bio 18:8 u minutama u korist Dinama, i Zagreb jednostavno nije izdržao takav pritisak. Reklo bi se ništa novog, jer takve stvari su postale uobičajene, lani su se dogodile drastično triput i koštale su Zagreb ispadanja iz Lige prvaka.

Kako stvari stoje, koštat će ga i sada, jer u susretu s četiri protivnika koji su direktni suparnici za prolaz u osminu finala Zagreb je kod kuće izgubio pet bodova, dva od GOG-a, dva od Dinama i jedan od Wisle i to će biti jako teško nadoknaditi, jer slijede gostovanja kod svih njih, a u Arenu dolaze samo favoriti Veszprem, PSG i Magdeburg. No, igra se do kraja, pa što bude. Nema nijedan razlog da Zagreb ne proba pobijediti na gostovanjima, ali to će biti jako težak posao, najteži možda baš protiv Dinama.

Zagreb je protiv Dinama bio bolji, zaslužio je kako je rekao trener Obrvan pobjedu, ne samo bod, ali eto to se nije dogodilo. Zagreb je na startu drugog poluvremena u koje je startao sa 3:0 imao prednost od 5 golova razlike, Zagreb je u stizanju Dinama promašio tri velika zicera - dva Muse i jedan Grahovca i takve stvari se jednostavno plaćaju posebno potpomognute okolnostima koje smo spomenuli na početku. Ako protiv Wisle slične stvari nisu plaćene porazom, sada jesu. Dinamo je jednostavno bio sretan. I Xavi Pasqual njihov trener to je priznao nakon utakmice.

Ta realizacija veliki je problem Zagreba na koji se može utjecati, za razliku od sudačkih procjena. U takvim utakmicama jednostavno se skupo plaća. Zagreb je odigrao jako dobru utakmicu, bio dobro postavljen, obrana je u prvom dijelu primila možda previše, ali u kriteriju islandskih sudaca koji su odmah dizali pasivnu igru s obje strane, takav ritam je neizbježan. Zagreb je imao odličnu obranu ponovo potpomognutu dobri vratarima, ovaj puta Slaviću je pomogao Panjtar. Zagreb je imao konkretan napad u prvom redu sa Srnom i Dibirovom, Dodić je odigrao najbolju utakmicu do sada, Držao je konce cijelo vrijeme, ali pritisak koji se skupljao kako je utakmica išla kraju jednostavno nije izdržao.

Izgubiti takvu utakmicu je može se reći peh koji se ipak nije trebao dogoditi, ali eto sada se treba presabrati, prebrojati i krenuti dalje. Teškim putom. Sada je u Ligi prvaka 20 dana stanke, nakon koji se ide u Veszprem, pa dolazak Veszprema u Arenu, pa se ide u Bukurešt, pa u Plock i to će biti šanse da se stvari vrate na mjesto gdje su bile željele prije početka natjecanja. To je definitivno teži put, ali drugoga nema i Zagreb će morati pokušati nemoguće da se ipak probije među osam najboljih momčadi Europe.

Prvi puta u vanjskoj liniji sada je bio kompletniji nego inače, jer se vratio Srna, došao Kos, vratio se Kavčić, uz Dodića se pojavio Sirotić i ne može se reći da nije bilo širine koja je dosad poprilično nedostajala. Još si je mogao priuštiti da Kos ni ne uđe u igru 60 minuta, što je samo dokaz da se moglo. No, eto, nije uspjelo i sada moraju tražiti način kako.

Dinamo je od konkurenata za prolaz pokazao najviše. GOG je možda bio uvjerljiviji, no tu je Zagreb kriv najviše, ali Dinamo je definitivno vrlo ozbiljna momčad u kojoj se Xavi Pasqual bori za pravila koja je izumio u Barceloni. To s obzirom na navike igrača nije jednostavno, ali je očito da je brzina velika snaga ovog Dinama kojem se u Zagrebu puno toga poklopilo. I to da vratar Ghetbane brani odlično, da su domaće snage Negru, kao prvi strijelac, i Militariu u obrani, odradili super dionice, što inače nije pravilo, i da je Brazilac Da Silva na sredini u najboljem izdanju zamijenio indisponiranog Kukića. Izazvali su sreću i uspjeli.

Pa ti reci da nisu zaslužili...

Linker
27. srpanj 2024 01:35