Luka Dindrić

 GORAN SEBELIC Cropix
NAJBOLJI RUKOMETAŠ

Sve je bliže Baliću i Duvnjaku: ‘Fabregas mi je uzeo zadnji penal, ali važno je da smo prvaci‘

Naš standardni reprezentativac kao član Barcelone drugu se sezonu u nizu okitio naslovom klupskog prvaka Europe.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 22:36

Barcelona je dvostruki uzastopni prvak Europe, a u njenom dresu taj prestižni naslov po drugi puta uzastopno ponio je Luka Cindrić. Ogulincu je to četvrti naslov najboljeg u našoj anketi i tako se na samo jedan približio Ivanu Baliću i Domagoju Duvnjaku koji su taj naslov osvojili po pet puta.

Cindrić je prvi puta pobijedio 2017. godine, kada se na tron popeo s Vardarom, a to je ponovio i 2018. godine. Zanimljivo šest posljednjih naslova najbolji ponijeli su naši srednjaci Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Luka Cindrić i to je najbolji dokaz da su baš njih trojica udarni dio ove naše reprezentacije koja će uskoro na SP u Švedsku.

Čestitke za četvrtu kristalnu loptu i za početak komentar sezone?

- Sigurno da je godina bila turbulentna. Testiranja, korona, prvenstvo koje je bilo ludo osim svega osim zbog rukometa. Barca je pak na klupskom planu ušla s novim trenerom nakon što je Xavi Pasqual godinu ranije sve pobijedio i sve osvojio. Bio je to ogroman izazov i nakon svega je bilo ključno naći pravi motiv. Mi smo uspjeli, borili smo se i sa sobom i s protivnicima i to je naša najveća pobjeda protekle godine.

Osvojili ste naslov prvaka Europe u Kölnu, drugu godinu uzastopno. I to je prvi put jednom timu pošlo za rukom otkad se igraju završni turniri u Lanxess Areni.

- Barca možda nije bila toliki favoriti kao prije. Pamtim to kao jedan od najvećih uspjeha u karijeri. Mi smo kroz godinu posrtali, ali smo na kraju kada je bilo najpotrebnije bili pravi.

Bilo je izuzetno uzbudljivo, finale ste dobili na sedmerce protiv poljskog Kielca?

- Penali su uvijek lutrija. Dobro im pamtim. Trebao sam pucati na kraju, biralo se između mene i Fabregasa i on je odlučio da će pucati, uzeo mi loptu i zabio. Inače, u Barci imamo četvoricu koja je cijelu godinu izvodila penale, to su Mem, Gomez, Richardson i Ali Zein, bilo je samo pitanje tko će biti pet. To je bio Fabregas, ali po meni higliht sezone potez Perez de Vargasa koji je majstorski obranio penal Aleksu Dušebajevu i to je presudilo prvaka.

Ni polufinale nije bilo jednostavno?

- Polufinale smo imali Kiel, znali smo što nas čeka. Oni su bili oslabljeni i mi smo to iskoristili i vodili i kontrolirali utakmicu. Perez de Vargas obranio je opet kada je najviše trebalo, bio je prevaga na Final fouru i to je dokaz da vratari rade razliku na takvim utakmicama.

image

Luka Cindrić i Blaž Janc

KEVIN DOMAS/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Kevin Domas/Panoramic/Bestimage/Profimedia

Kako je igrati u Španjolskoj gdje ne možete izgubiti i onda u Ligi prvaka gdje su svi opasni?

- Pa, nije dosadno igrati u Španjolskoj, makar fali nam jakih utakmica u Europi zbog toga, jer bude tu i loših momčadi. Ali, ima i sve više OK momčadi protiv kojih se moraš potruditi kao Granollers, leon, La Rioja, Bidasoa… Ako nisi na 100 posto, to je egal utakmica. Mi radimo razliku s rotacijom, jer to druge momčadi u Španjolskoj to danas nemaju. U Ligi prvaka to je znatno teža priča.

Sjećate li se Eura, nije bilo ni ugodno, niti smo se proslavili u Mađarskoj.

- Jako zbunjujuće je sve to izgledalo. Samo detalj - na dan utakmice sa Srbijom na doručku ja pozitivan, Marić negativan, pa mi skupa radimo u sobi, snimamo se mobitelom, jer je sve smiješno, a onda iza ručka dolaze obrnuti rezultati testova. I onda praktički mi iz sobe idemo direktno na utakmicu. To je bilo u najmanju ruku čudno i frustrirajuće. Mislili smo na pozitivan test, a ne na rukomet. Nestvarno je promijeniti 30 igrača za jedno natjecanje, a baš se to nama dogodilo na posljednjem Euru.

Kako vam sada izgleda reprezentacija prije Švedske?

- Reprezentacija izgleda ok, ali treba bit iskren i reći da ima i boljih od nas trenutno. Nismo u nebu, svjesni smo, da su u igri Olimpijske Igre i da se sa svakim možemo nositi. Pomalo se moramo dizati. Uspjeli smo se sklopiti na treninzima i mislim da sve ide svojim tokom, da ćemo Egipat dočekati spremni.

U vašoj Barceloni ima silnih problema s igračima, mnogi zbog ozljeda neće na SP.

- Gomez, Arino, N’Guesaan, Langaro su se ozlijedili samo u zadnja dva tjedna, Nielsen uopće nije u timu Danske, makar brani briljantno kod nas. Treba naglasiti, a to je ono o čemu stalno pričamo, u jednom kolu Lige prvaka trojici igrača su otišla koljena i to stvarno savršen dokaz da je previše toga u kalendaru. Sjećam se prvog F4, bio je sredinom svibnja, sada se pomaknuo na tri tjedna kasnije, tri tjedna nam je duža sezona i to samo po sebi govori.

Kristalna lopta je u pravim rukama?

- 2017. je bila prva, pa sada dvije uzastopno. Naravno da sam ponosan i ta nagrada je motiv za mene da se još pokažem u boljem svjetlu. Kada sam maštao na početku karijere o nekim stvarima, evo sada mogu reći da baš to živim - zaključio je Luka Cindrić.

DOSADAŠNJI POBJEDNICI

1994. Patrik Ćavar

1995. Irfan Smajlagić

1996. Valter Matošević

1997. Patrik Ćavar (2)

1998. Venio Losert

1999. Zlatko Saračević

2000. Patrik Ćavar (3)

2001. Slavko Goluža

2002. Zlatko Saračević (2)

2003. Petar Metličić

2004. Ivano Balić

2005. Mirza Džomba

2006. Ivano Balić (2)

2007. Ivano Balić (3)

2008. Ivano Balić (4)

2009. Igor Vori

2010. Ivano Balić (5)

2011. Domagoj Duvnjak

2012. Ivan Čupić

2013. Domagoj Duvnjak (2)

2014. Domagoj Duvnjak (3)

2015. Domagoj Duvnjak (4)

2016. Manuel Štrlek

2017. Luka Cindrić

2018. Luka Cindrić (2)

2019. Igor Karačić

2020. Domagoj Duvnjak (5)

2021. Luka Cindrić (3)

2022. Luka Cindrić (4)

Linker
18. svibanj 2024 19:26