JONATHAN FERREY
ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Takva ekipa ne postoji nigdje na svijetu! Zagreb od danas vodi 5 svjetskih prvaka, Červaru posebna uloga

‘Ni s kim nisam u svađi. Osvojili smo tada u 2,5 mjeseca više nego u dvije godine!‘, poručuje Lino.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. listopad 2020. 14:10

Najave su se pokazale točnim. Lino Červar predstavljen je kao savjetnik za stručna pitanja u PPD Zagrebu. Mnogi su to očekivali u mandatu Igora Vorija, ali Lino je stigao kasnije. Trener o kojem ne treba trošiti riječi i okruženje struke kakva ne postoji nigdje u svijetu rukometa u jednom klubu - svjetski prvaci i olimpijski pobjednici Lino Červar, Vlado Šola, Denis Špoljarić i Božidar Jović, svjetski prvak Tonči Valčić, višestruki reprezentativci Damir Bičanić i Josip Valčić.

Neviđena koncentracija iskustva, rukometnog znanja o čijoj komunikaciji leže mnogi odgovori za izlaz iz krize. Vrijeme će pokazati.


Nakon što ga je direktor Vedran Šupuković predstavio u novoj funkciji, Červar je za uvod rekao:
- Cijeli život sam unutra, znam situaciju. Ovo je malo šira uloga. Zagreb je perjanica rukometa. Jako nam je važan Zagreb, ne samo za reprezentaciju, nego i za hrvatski rukomet uopće, jer ovaj je klub odgojio mnoge mlade igrače. Jedino je Zagreb u svim kategorijama imao svoje momčadi. Današnja tehnologija je puno naprednija i moramo gledati kako najsuvremenijim metodama osposobiti naše igrače da budu nositelji Zagreba. Intencija je da okosnicu što više čine domaći igrači koji tu najbrže mogu doći do afirmacije. Naravno, tu je i Nexe koji igra Europu.


Naglasio je hrvatski izbornik i ovo:
- Za mene je idealan skandinavski model, makar zbog manjih mogućnosti moramo raditi više i strastvenije. Pokušat ću svojim utjecajem prenijeti iskustvo stečeno svih ovih godina i pomoći mladim trenerima. Dodao bih da se treba aplicirati za europske projekte razvoja, bolje stvari artikulirati prema van i tražiti odgovore zašto je odnos kultura - sport 4:1. Po čemu je to sport manje važan, posebno u ovoj pandemijskoj situaciji. Sport mora biti puno agresivniji u u artikulaciji zahtjeva koji imaju argument.

Činjenica jest da je sport uvijek bio u drugom redu. Pitam zašto, neka netko objasni. I da ne ispadne da sam protiv kulture, dapače.


Hoće li baza biti na mladima ili prvoj momčadi i kakva je situacija u odnosima s obzirom da se s klubom posljednji put niste rastali u velikoj ljubavi?
- Ni s kim nisam u svađi, samo sam iskreno rekao ono što mislim. Osvojili smo u 2,5 mjeseca više nego u dvije godine prije, to je odgovor na sve. Nisam došao nikoga rušiti. Moramo skupiti glave i gledati naprijed. Moramo ulagati u naše trenere i naše igrače, a sve dalje je samo pitanje kvalitete rada. Vjerujem isključivo u rad i dobru organizaciju - zaključio je Lino Červar.

Linker
10. svibanj 2024 03:20