Ivan Pešić sjajno brani za Nantes

 JOAN VALLS Nurphoto Via Afp
ZAGRIJAVANJE ZA ZIMU

Tko su najbolji ‘Kauboji‘ ove sezone? U najboljoj formi su vratar i mladić koji je zamijenio klub

Zahuktava se rukometna sezona u Europi, naši igrači razasuti diljem kontinenta ‘zauzimaju startne pozicije‘ za odlazak na SP.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. rujan 2022. 18:39

Počela je rukometna sezona, prvo nacionalna prvenstva, pa se uključila Liga prvaka, uskoro će krenuti i Europska liga. I malo pomalo grade se ambicije za sve ono što nam predstoji na reprezentativnom planu, prvo u listopadu, nakon toga u siječnju. Rukomet se definitivno promijenio, sve je više zbog dužine sezone okrenut širokim rosterima klubova u kojima svaki igrač ima svoju rolu. U tom smislu posao trenera postao je znatno kompleksniji, jer bez dobrog plana nema dobrog posla.

Ključno je da igrač bude maksimalno u treningu, puno bitnije od činjenice koliko igra u pojedinoj utakmici. Jer, dobar rad uvijek može doći do izražaja, ali sve drugo je samo rizik kojem se malo tko spreman prepustiti. Svaki igrač u svakom trenutku mora biti spreman ispuniti ono što mu je zadatak. To je minimum.

Početak sezone nije nam donio dobru formu Zagreba, ne briljiraju ni kod kuće, ni u Ligi prvaka i vrijeme građenja te priče morat će skratiti da im polusezona ne prođe prebrzo.

Duvnjak i Kiel opet jako

U Njemačkoj imamo različitih situacija. Recimo, našoj koloniji u Leipzigu ne ide, bez boda su u četiri odigrana kola, a tamo su Marić, Mamić, Ivić i ozlijeđeni Jotić. Samo malo bolje je u Göppingenu gdje su Šego, Šarac i Kozina uzeli dva boda iz četiri kola, ali im je olakšavajuća okolnost jer su na startu doma ugostili iznimno jaki Füchse te igrali kao gosti u Magdeburgu. Najbolje od naših zasad gura Halil Jaganjac koji je s RN Löwenom u vrhu i našao je svoje mjesto u novom klubu. Više se očekivalo od Mandića, Martinovića i Pavlovića u Melsungenu, ali potencijalno iznenađenje lige ima samo tri boda iz četiri kola i to nije dobro. Duvnjakov Kiel krenuo je jako s 5/5 u sezoni, ali za tu priču odavno takve stvari nisu iznenađenje. Naravno, ni Duvnjak.

image

Halil Jaganjac se odlično snašao u novom klubu

UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

U Francuskoj se apsolutni junak ovog dijela sezone zove Ivan Pešić. Nakon dugog razdoblja u Meškovu pa kratkog u Stuttgartu, Pešić je na golu Nantesa, a Nantes je najviše zahvaljujući njemu osvojio Superkup Francuske protiv PSG-a i bodove u derbiju pobjedom u Montpellieru proteklog vikenda. Njegova forma i status koji ima u Nantesu su veliko ohrabrenje za sve što slijedi u budućnosti. Savršena priča, jer brani dobro, brani u jakom klubu, brani u Ligi prvaka, zdrav je i s tim zadovoljava sve uvjete za biti prisutan u našim ambicijama.

Igrač koji je uz Pešića svakako obilježio početak sezone je Marin Šipić. Nije igrao u Zagrebu, želio je otići, otišao je u Kriens u Švicarsku i tamo se igrom slučaja sreo s velemajstorom Andyjem Schmidom koji se iz Bundeslige vratio kući. Taj tandem izdigao je Kriens u vrh Švicarske lige, a brojke koje ponavljaju iz kola u kolo su impresivne. Njih dvojica u kombinaciji 15 komada Winterthuru, pa 22 gola na gostovanju kod prvaka Schaffhausena za pobjedu, pa 25 Zurichu i protekli vikend 16 Suhru. Našli su se “kao kec na desetku” i postaju kandidati za naslov prvaka u Švicarskoj, što je malo tko mogao pretpostaviti. A s takvim kontinuitetom Šipić je svakako igrač koji pokazuje da se na njega može računati. Makar, Švicarska liga nije kao Francuska ili Njemačka, ali brojke su svakako za respekt.

Dobro je vidjeti odličan start naše poljske četvorke u Wisli - Pilipović, Mihić, Lučin, Šušnja, vrlo uvjerljive igre Karačića kao šefa parade u Kielcu koje je jedna od najboljih europskih momčadi. Tradicionalno dobro ide i Barca, no u njoj Cindrić ima nekih problema sa zglobom pa ga još uvijek nema u kontinuitetu i svjetlu u kojem ga svi očekuju...

Hrvoje Horvat traži 16

No, gledajući ukupno, reklo bi se da je situacija dobra, da nema težih ozljeda što je u ovo vrijeme iznimno važna stvar za izbornika Hrvoja Horvata koji treba procijeniti kojih je to 16 ljudi s kojima će imati reprezentaciju da bi ostvario cilj, zauzeo jedno od prvih sedam mjesta na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj u siječnju.

Linker
20. travanj 2024 22:58