Danski izbornik Jesper Jensen sa svojim igračicama
 Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/AFP
ŽESTOKI ODGOVOR

‘To je toliko podcjenjivački i glupo! Sjetite se što su nam napravili, tad su kao bili kulturni narod...‘

‘Još mi je čudnija njegova izjava prije utakmice. U 43 godine u rukometu tako nešto nisam čuo‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. prosinac 2020. 12:22

Goranu Mrđenu, bivšem izborniku hrvatskih rukometašica, nije jasno što je danski izbornik htio reći svojom izjavom o Balkanu.

- Prije bih rekao da su se u Danskoj rezultati znali unaprijed nego na Balkanu. Sjetite se što su nam radili na EP-a 2014. kad je Goluža bio izbornik. Onda su oni bili kulturni Danci. A kad smo mi dobri, onda smo neki Balkanci. Ne znam što mu znače te izjave. Što je to bilo prije 20 godina? Gdje smo mi bili 2000. godine? Naša muška reprezentacija je izgubila od Slovenije doma u utakmici koja je nosila plasman na OI 2000. Bio sam na toj utakmici, ne sjećam se da su nam suci pomogli, kao ni na cijelom tom EP-u - kaže Mrđen i dodaje:

- Sve dobro radi u danskoj ligi s Esbjergom i to što je bio odličan igrač, pokopao je s takvom glupom izjavom. Ali to pokazuje da je još mlad trener. Ako te netko pobijedi, moraš reći da je bio bolji. Pa nije u ovoj utakmici odlučivala jedna lopta, pa da si nesretan nekom odlukom sudaca. Kad čovjek izgubi nešto u što je bio siguran da će osvojiti, onda ponekad daje takve izjave. No, neki bi kodeks ponašanja ipak trebao postojati. Tko je njima branio da u onih 17 minuta zabiju gol? Zašto su ispucavali lopte u petoj sekundi?

Ni Jensenova izjava prije utakmice nije mu se svidjela.

- U redu da je prije EP-a rekao da želi Hrvatsku, ali kako nas možeš priželjkivati nakon toliko pobjeda?

I Zdenka Kordija, stručnjaka koji je ostavio dubok trag i u muškom i u ženskom rukometu, iznenadila je izjava danskog izbornika o “Balkanu prije 20 godina”...

- Tko gubi, taj ima pravo i da se ljuti. Danci su toliko podbacili da si sada moraju tražiti alibi. Ali, još mi je čudnija njegova izjava prije utakmice da je želio Hrvatsku u borbi za treće mjesto. Kao trener, profesor i pedagog koji radi 43 godine, mogu reći da takvu izjavu ne smijete dati ni kad igrate protiv juniorske ekipe. To je bilo toliko podcjenjivački da nikakva priprema našoj ekipi nije trebala osim toga.

Vratio se ponovno na “teoriju o Balkanu”.

- Skandinavci uvijek imaju neku svoju priču iako se u niz situacija pokazalo da smo mi s ovih prostora imali velikih problema kad su nam sudili skandinavski suci. Od velikog poštenja u koje se oni kunu, nisam se previše toga nagledao.

O dijelu izjave da su crnogorske sutkinje pričale s hrvatskim igračicama na “balkanskom jeziku”, Kordi je dodao:

- Ne sviđa mi se to što u zadnje vrijeme daju naputke da bi bilo dobro da suci komuniciraju s igračima. Ako je bilo tako u ovoj utakmici, to se moglo krivo shvatiti. Da smo mi igrali, recimo, u Njemačkoj i da su nam sudile Austrijanke s kojima Njemice mogu lakše komunicirati, možda bismo i mi imali primjedbe.

Linker
26. travanj 2024 18:00